Nu har jag och min man försökt i flera repriser att börja lära oss att springa. Vi har hittat ett ”Lär dig springa 5 km-program” på iform som vi påbörjat två gånger redan, men varje gång har det kommit något i vägen och så har det runnit ut i sanden. Programmet riktar sig till nybörjare och när man ska man kunna springa obesvärat en halvtimme i sträck efter 12 veckor.

Jag är en sån där som kan gå och gå nästan hur länge och hur långt som helst i rask takt. Men sprungit har jag inte gjort egentligen sedan högstadietiden. Då både orienterade jag och sprang landvägslopp och friidrottade också lite. Hur bra jag sen var ska vi låta vara osagt… (Jag var den som hittade blåbär mitt i orienteringstävlingen och kom i mål alldeles blå kring munnen.)

Men den stora orsaken till att jag var med i mycket idrott var min kära pappa. Jag fick astma och allergi när jag var 7 år och min pappa tog med på oss på alla möjliga aktiviteter så att jag skulle få träna mina lungor. Men sen när jag kom i tonåren tappade jag intresset.

Nu har vi igen tagit oss i kragen och satsar nu hårt på hösten, ja, från 1.8. blir det action! Vi har denna gång satt in i kalendern dag för dag vad vi ska äta och hur vi ska röra på oss. Vi ska ha löparträning måndag, onsdag, fredag. Och för att piffa till det lite extra var vi idag och köpte nya skor. När jag skriver nya löpskor får jag det låta som om vi hade gamla löpskor. Så är icke fallet. Vi har sprungit i gamla, obekväma, halft söndertrasade vanliga länkskor. Så det har ju inte hjälpt till precis.

Så nu har vi nya löpskor – och det är inte vilka slags skor som helst. Vi ska nämligen börja springa barfota! Det är nämligen så, att barfota landar man på trampdynan, medan löpare med skor sätter hälen i marken först. Och just den skillnaden får betydelse för om du drabbas av skador eller ej.

Forskarna menar att människor under miljontals år har byggt upp en förmåga att springa skonsamt på framfoten, och att det är först efter att vi började springa i skor som har skadorna uppstått. Skorna provocerar helt enkelt fram ett felaktigt sätt att springa – och därmed är de orsaken till många av de skador som vi ser hos löpare.

Vi har alltså köpt FiveFingers och då man har känslan av att gå barfota, men utan att behöva vara rädd för att skada sig på vassa föremål eller att stöta i tårna. Man springer alltså så som människan är skapad för att springa och så som vi sprungit i tusentals år innan dagens skor uppfanns.

Det är lite trixigt att få i tårna i början men sen är de bara sååå sköna! Och nu ska vi bege oss ut på jungfruturen! Vi tjyvstartar lite med en promenad då vi egentligen ska börja löparträningen imorgon. Tjingeling!