Lucka 23

Torrt, risigt eller olydigt hår? Det kan bero på uttorkande schampon. Så idag ska vi göra ett enkelt och vårdande schampo och balsam i ett av kokosmjölk och Kastilientvål. Det är billigt, väldigt skonsamt, vårdande och bra mot mjäll.

Fördelarna med detta schampo är att det passar nästan alla hårtyper: torrt, fett, risigt och så vidare. Det är ekologiskt utan syntetiska ingredienser, vilket gör att det skummar lite mindre och också är snällt mot miljön.

Ljuvligt kokosschampo och balsam i ett

Kastilientvål görs av olivolja som huvudingrediens, lite kokosolja och palmolja samt eventuellt eteriska oljor. Den finns både som fast tvål och som flytande. I detta recept används flytande versionen, men om man har fast Kastilientvål så kan man riva den med ett rivjärn och lösa upp flingorna i lite varmt vatten. Ibland kan man behöva smälta det sista på en platta med svag värme om den inte löser sig helt.
Tips! Om man inte har Kastilientvål hemma kan man testa med en vanlig olivtvål istället. Riv den och lös upp i varmt vatten på samma sätt som med fast Kastilientvål.
Kokosmjölken och aloevera är båda rika på protein, vitaminer, mineraler och motverkar mjäll och torr hårbotten. Man använder också kokosmjölk mot håravfall, eftersom det sätter fart på hårväxten. Aloevera motverkar torrt hår och ger glans och mjukhet som ett balsam. Det har dessutom ett lågt pH-värde (ca 3) som håret gillar. Jag skär av blad från mina aloeveraplantor, men man kan också köpa aloevera på ekobutiken i flytande form.
Honung är ett extra tillval som ger längre hållbarhet på schampot, eftersom den är bakteriedödande och är samtidigt väldigt rengörande för håret.

Ingredienser

  • 0,9 dl (= 6 msk) kokosmjölk
  • 1 dl flytande Kastilientvål
  • 1 msk aloevera
  • 20 droppar eterisk olja av lavendel, rosmarin och/eller mandarin 
  • 1 tsk honung
  • ½ tsk olivolja eller mandelolja (tillval för torrt hår)

Gör såhär

  1. Blanda samman alla ingredienserna.
  2. Välj dina favoritdofter eller ta samma som mig.

Står sig i kylskåp i åtminstone ett par veckor. Följ luktsinnet. Du kan också halvera mängden så förbrukas den snabbare.

Gillade du detta? Då kanske du också gillar följande