Sjysta life hacks för kosten

Varje tugga av den mat vi äter borde bidra till högre nivåer i vår styrka, ambition, spiritualitet och skönhet. Varje måltid borde bidra med maximal energi, naturlig vätska, syre samt en hög vibrationsfrekvens som påverkar oss på den djupaste nivå och får oss att hålla en högre energi än vi tidigare gjort.

Vad vi äter bidrar till den nivå av hälsa vi vill att våra kroppar skall ha. Genom att äta näringsrik mat förändras kroppen på en molekylär nivå. Kroppen bygger starka celler, neutraliserar de skadliga syranivåerna i kroppen, höjer syrenivån och ger dig en massor av energi och en mental klarhet.

Raw food är vegetarisk, rå kost och levande föda som inte behandlats med värme över 42 grader så att inga enzymer eller näringsämnen förstörs. Med raw food får du ett stabilare blodsocker och bättre hormonbalans samt ökar kroppens självläkningsprocess!

Ila

Ila började förändra sina kostvanor 2009 när hon mådde som sämst av utmattningssyndrom. Hon slukade litteratur om kost och hälsa och började hitta nya kostvanor som hjälpte henne hitta tillbaka till energin och glädjen. Detta brinnande intresse fick henne att 2014 börja studera näringsterapi i Stockholm på Nordiskt Näringscenter.

Ila har gett otaliga raw food-kurser sen 2011. På föreläsningarna delar hon med sig av sina bästa hälsotips och lär hur du bäst hanterar maten för att bibehålla näringen och få bort antinutrienter. Kom och låt dig inspireras!

Är du mera praktiskt lagd? Kom då med på workshop och lär dig laga goda och hälsosamma rätter, mellanmål och tårtor! Alla recept är vegetariska, sockerfria, glutenfria och mejerifria. Du får också med dig recepthäfte så du kan fortsätta hemma.

Supermat och färgernas betydelse i maten

Visste du att grönt detoxar, gult gör dig glad, rött stöder blodkärlen och svart förlänger livet? Forskning visar att färgerna faktiskt spelar roll, vilket gör det mycket lättare för oss att hitta livsmedel som stöder vår hälsa på bästa sätt.

Vår finska natur bjuder på en massa supermat fylld av näring och antioxidanter som vi behöver för att hållas friska och pigga. Men en stor del passerar dessvärre bara genom kroppen utan att tas upp. Vi går in på hur vi kan hantera och tillreda supermaten för att maximera näringsupptaget och stöda hälsan på bästa sätt.

Vi tar en djupdykning ner en vacker färggrann värld av bland annat bär, grönsaker och örter. Vi ser på hur vi kan använda mat som medicin genom att utgå från färgerna och välja supermat som är extra rik på antioxidanter!

Fermentera mera

Har du någon aning om hur viktiga mikroorganismerna som lever på oss och i oss är? De är utgör en stor del av vårt immunförsvar, skickar en massa information till vår hjärna och styr när och vad vi äter. Vi vill göra vårt bästa för att ha en bra variation av goda tarmbakterier och ett sätt är att äta fermenterad mat.

Visste du att yoghurt, fil, surmjölk och surkål är fermenterade produkter? Har du också hört om kefir, kombucha och rejuvelac? Att äta fermenterad mat är otroligt bra för vår hälsa. Men tyvärr är produkterna i butiken ofta pastöriserade, har ganska lite variation av bakteriestammar och en massa tillsatt socker. Detta gör att de inte är så hälsosamma som de skulle kunna vara.

Tacksamt nog är fermenterade livsmedel lätta att laga själv hemma! Kom med och lär dig om olika fermenterade produkter, få provsmaka och hitta dina egna favoriter. Ila berättar också hur du kan laga fermenterade produkter själv hemma.

Raw buffet

En perfekt introduktion till raw foodens fantastiska värld! Vi börjar med en föreläsning där vi går närmare in på vad raw food egentligen är och sen börjar vi kocka tillsammans.

Utan spis, gluten, socker eller animaliska produkter gör vi en raw, näringsrik, enkel och underbart läcker buffet som inkluderar förrätt, huvudrätt och efterrätt. Ofta kan det vara efterrätterna som är svårast att hitta hälsosammare alternativ till. Men dessa raw efterrätter fungerar också utmärkt som mellanmål. Byt ut bullen, smörgåsen eller den sockerstinna yoghurten mot en nyttigare chokladmousse, bärsorbet eller grönsaksdipp.

Tillsammans gör vi bland annat raw vårrullar, raw lasagne, chiapudding och raw äppelpaj. OBS! Inom raw food används ofta nötter, frukt och bär. Kontakta kursledaren Ila om du har frågor om eventuella allergier.

Vuxeninstitut, arbetarinstitut, medborgarinstitut, föreningar och arbetsgivare är vanliga arrangörer av mina kurser. Om du vill fungera som arrangör kan du kontakta mig via epost för offert. Jag rör mig redan i hela Svenskfinland inklusive Nyland, Åboland och Åland, men kommer också gärna till Sverige. Kurserna planeras oftast en termin på förhand. I april brukar de flesta arrangörer boka in mina kurser för höstterminen, så då börjar min kalender att sakta fyllas. Var därför gärna ute i god tid. Man kan så klart också boka senare och se om det råkar finnas lediga kvällar eller helger kvar.

Info kring arrangemangen

Kurslängd

 • 3 lektioner (2 h 15 min) för föreläsning
 • 7 lektioner (5 h 15 min) för workshop

Utrustning som behövs vid föreläsning

 • Klassrum eller föreläsningssal
 • Dator med internetuppkoppling
 • Projektor
 • Datorhögtalare
 • Ett bord för utställningsmaterial

Utrustning som behövs vid workshop

 • Undervisningskök med minst två spisar med kokplatta
 • Ett bord för utställningsmaterial

Gruppstorlek

 • Enligt arrangörens önskemål vid föreläsning.
 • Max 16 deltagare vid workshop.

Materialkostnader

 • 10 € per person för ingredienser och burkar (gäller workshop)
 • 5 € per person för infohäfte.

Gillade du detta? Då kanske du också gillar följande