Sjysta life hacks för kosten

Varje tugga av den mat vi äter borde bidra till högre nivåer i vår styrka, ambition, spiritualitet och skönhet. Varje måltid borde bidra med maximal energi, naturlig vätska, syre samt en hög vibrationsfrekvens som påverkar oss på den djupaste nivå och får oss att hålla en högre energi än vi tidigare gjort. Vad vi äter bidrar till den nivå av hälsa vi vill att våra kroppar skall ha. Genom att äta mycket raw food förändras kroppen på en molekylär nivå. Kroppen bygger starka celler, neutraliserar de skadliga syranivåerna i kroppen, höjer syrenivån och ger dig en massor av energi och en mental klarhet. Raw food är vegetarisk, rå kost och levande föda som inte behandlats med värme över 42 grader så att inga enzymer eller näringsämnen förstörs. Med raw food får du ett stabilare blodsocker och bättre hormonbalans samt ökar kroppens självläkningsprocess!

Ila Nordman

Ila började förändra sina kostvanor 2009 när hon mådde som sämst av utmattningssyndrom. Hon slukade litteratur om kost och hälsa och började hitta nya kostvanor som hjälpte henne hitta tillbaka till energin och glädjen. Detta brinnande intresse fick henne att 2014 börja studera näringsterapi i Stockholm på Nordiskt Näringscenter. Hon har gett otaliga raw food-kurser sen 2011. På föreläsningarna delar hon med sig av sina bästa hälsotips och lär hur du bäst hanterar maten för att bibehålla näringen och få bort antinutrienter. Kom och låt dig inspireras! Är du mera praktiskt lagd? Kom då med på workshop och lär dig laga goda och hälsosamma rätter, mellanmål och tårtor! Alla recept är vegetariska, sockerfria, glutenfria och mejerifria. Du får också med dig recepthäfte så du kan fortsätta hemma.

Supermat och färgernas betydelse i maten

Visste du att grönt detoxar, gult gör dig glad, rött stöder blodkärlen och svart förlänger livet? Forskning visar att färgerna faktiskt spelar roll, vilket gör det mycket lättare för oss att hitta livsmedel som stöder vår hälsa på bästa sätt. Vi tar en djupdykning ner i grönsakernas, frukternas och bärens vackra färggranna värld. Vi ser på hur vi kan använda mat som medicin genom att se på färgerna och välja supermat som är extra rik på antioxidanter!

Fermentera mera

Visste du att yoghurt, fil, surmjölk och surkål är fermenterade produkter? Har du kanske också hört om kefir, kombucha och rejuvelac? Att äta fermenterad mat är otroligt bra för vår hälsa.

Men tyvärr är produkterna i butiken ofta pastöriserade, har ganska lite variation av bakteriestammar och en massa tillsatt socker. Detta gör att de inte är så hälsosamma som de skulle kunna vara.

Tacksamt nog är fermenterade livsmedel lätta att laga själv hemma!

Kom med och lär dig om olika fermenterade produkter, få provsmaka och hitta dina egna favoriter. Ila berättar också hur du kan laga fermenterade produkter själv hemma.

Raw food – en introduktion

Med raw food får du ett stabilare blodsocker och bättre hormonbalans samt ökar kroppens självläkningsprocess! Raw food är vegetarisk, rå kost och levande föda som ej behandlats med värme över 42 grader så att inga enzymer eller näringsämnen förstörs. Ila lär dig hur du väljer bra råvaror och hanterar på maten på ett sånt sätt att näringsvärdet ökar och antinutrienterna minskar i kosten. Du får också tips på hur du kan byta ut värstingarna såsom sockerbullen, chipspåsen eller godiset till hälsosamma och otroligt delikata alternativ! Svårt är det inte heller. Dina matvanor blir din livsstil.

Rena din kropp

Varifrån kommer alla gifter och kemikalier som samlas i vår kropp och hur kan vi rena kroppen? Jag berättar om den bästa detoxmaten, RAW FOOD, samt demonstrerar och bjuder på en renande smoothie som vi avnjuter tillsammans. Detox kan användas för att att rensa ut läkemedel, tungmetaller eller andra gifter ur kroppen, samtidigt som det ökar näringsupptaget i tarmen och gör dig piggare, friskare och starkare. Raw smoothies är enkla att göra och kan göras i oändligt många variationer! Dessutom är de fulla med vitaminer, mineraler, antioxidanter och goda fetter. Ersätt frukosten, lunchen eller middagen eller ta den som ett energigivande mellanmål. Efter pausen bekantar vi oss med olika metoder för att rena kroppens organ, såsom fasta, lever-, tarm-, njur- och lymfrening och några andra sätt vi kan ta till för att få bort toxiner och slaggämnen.

Raw tårtor och pajer

Skippa sockret, äggen, mjölkprodukterna och vetemjölet! Kom med och lär dig laga underbart delikata, raw och hälsosamma tårtor fyllda av näring. Vi börjar dagen med att tillverka fyra olika näringsrika tårtor tillsammans. Under tiden som bakverken vilar fortsätter vi med en föreläsningsbit där vi går närmare in på vad raw food egentligen är. Vi avslutar med att äta upp alla bakverken tillsammans. Vi gör en raw äppelpaj, raw drottningpaj, raw chokladtårta med svartvinbärsmos och en vitchokladtårta med lemoncurd. OBS! Tårtorna innehåller nötter, bär och frukt. Kontakta kursledaren Ila om du även har andra allergier!

Raw buffet

En perfekt introduktion till raw foodens fantastiska värld! Vi börjar med en föreläsning där vi går närmare in på vad raw food egentligen är och sen börjar vi kocka tillsammans. Utan spis, gluten, socker eller animaliska produkter gör vi en raw, näringsrik, enkel och underbart läcker buffet som inkluderar förrätt, huvudrätt och efterrätt. Ofta kan det vara efterrätterna som är svårast att hitta hälsosammare alternativ till. Men dessa raw efterrätter fungerar också utmärkt som mellanmål. Byt ut bullen, smörgåsen eller den sockerstinna yoghurten mot en nyttigare chokladmousse, bärsorbet eller grönsaksdipp. Tillsammans gör vi bland annat raw vårrullar, raw lasagne, chiapudding och raw äppelpaj. OBS! Inom raw food används ofta nötter, frukt och bär. Kontakta kursledaren Ila om du har frågor om eventuella allergier.

Vuxeninstitut, arbetarinstitut, medborgarinstitut, föreningar och arbetsgivare är vanliga arrangörer av mina kurser. Om du vill fungera som arrangör kan du kontakta mig via epost för offert. Jag rör mig redan i hela Svenskfinland inklusive Nyland, Åboland och Åland, men kommer också gärna till Sverige. Kurserna planeras oftast en termin på förhand. I april brukar de flesta arrangörer boka in mina kurser för höstterminen, så då börjar min kalender att sakta fyllas. Var därför gärna ute i god tid. Man kan så klart också boka senare och se om det råkar finnas lediga kvällar eller helger kvar.

Info kring arrangemangen

Kurslängd

 • 3 lektioner (2 h 15 min) för föreläsningar
 • 5 lektioner (3 h 45 min) för Rena din kropp…
 • 7 lektioner (5 h 15 min) för workshops

Utrustning som behövs vid föreläsning

 • Klassrum eller föreläsningssal
 • Dator med internetuppkoppling
 • Projektor
 • Datorhögtalare
 • Ett bord för utställningsmaterial

Utrustning som behövs vid workshop

 • Undervisningskök med minst två spisar med kokplatta
 • Ett bord för utställningsmaterial

Gruppstorlek

 • Enligt arrangörens önskemål vid föreläsning.
 • Max 16 deltagare vid workshop.

Materialkostnader

 • 10 € per person för ingredienser och burkar (gäller workshop)
 • 5 € per person för infohäfte.