Sjysta life hacks för badrumsskåpet

Huden äter allt den tvättas, smörjas och sminkas med och det har betydande roll för vår inre och yttre miljö och hälsa. Varje dag bär en kvinna i medeltal 13 produkter, vilket ger ca 260 kemikalier. Vissa kemikalier är hormonstörande, andra är cancerframkallande eller starkt allergena, men vi vet väldigt lite om effekterna då de blandas med varandra, ”Cocktail-effekten”.

Människan har under tusentals år framställt salvor, krämer, blomstervatten, smink, kropps- och hårvård från växtriket till att skänka skönhet åt hud, hår och naglar. Ila hjälper dig komma igång och göra enkla, sköna och naturliga hudvårdsprodukter, där vi utgår från kallpressade oljor, örter och växter samt ingredienser vi kan hitta i de egna köksskåpen..

 

Ila Nordman

Ila har ända sen hon var liten flicka tilltalats av idén att använda mat som skönhetsmedel. Vem har väl inte legat med gurksivor på ögonen och haft yoghurt insmetat i ansiktet? Eller hur?

Men som de flesta andra använde hon ändå mest vanliga produkter från butiken. Det var först 2009 som hon började lära sig om vilka otäckheter dessa kan innehålla och började genast rannsaka och slänga ut alla burkar och flaskor från sitt badrumsskåp som innehöll skadliga kemikalier.

Hon började experimentera med olika alternativ och har genom åren samlat på sig en massa olika tips för hur man enkelt och billigt till exempel kan sköta sin hygien, färga sitt hår eller sminka sig med sjystare grejer.

På föreläsningarna delar hon med sig av sina bästa tips. Kom och låt dig inspireras! Eller är du mera praktiskt lagd? Kom då med på workshoppen och lär dig laga dina egna salvor, tvålar och spaprodukter. Du får också med dig recepthäfte så du kan fortsätta experimentera hemma.

Vad äter din hud?

Kom med på en resa genom ett vanligt badrumsskåp. Vi ser närmare på innehållet i sådana produkter som vi nästan alla använder idag utan att fundera eller ifrågasätta innehållet. Vi ser till exempel på en vanlig schampoflaska, deodoranten, tandkrämen och sminket.

Huden äter allt den tvättas, smörjas och sminkas med och det har betydande roll för vår inre och yttre miljö och hälsa. Varje dag bär en kvinna i medeltal 13 produkter, vilket ger ca 260 kemikalier. Vissa kemikalier är hormonstörande, andra är cancerframkallande eller starkt allergena, men vi vet väldigt lite om effekterna då de blandas med varandra, ”Cocktail-effekten”.

Du får lära dig vilka produkter och ingredienser du kanske vill undvika, men viktigast av allt så får du tips på bättre alternativ som är både enkla och biliga!

Sköna bivaxsalvor

Vi utgår från naturlig bivax och ekologiska oljor och örtoljor och tillverkar praktiska salvor som är bra för olika ändamål.

Vi gör en hudläkande ringblomssalva, insektavstötande tjärsalva, tigerbalsam för ömma muskler och ett vårdande läderfett som också fungerar som läppbalsam.

Du får i en mindre grupp testa på att laga alla dessa olika salvor och får också med dig ett recepthäfte hem så att du kan fortsätta tillverka egna salvor hemma.

Naturkosmetik

Vi utgår från naturliga råvaror och tillverkar produkter för både henne och honom.

Vi gör ett naturkosmetiskt örtschampo, ett aloeveraschampo, ett läkande rakvatten, en deodorant och ett vårdande läppbalsam för mjuka, sköna läppar.

Du får i en mindre grupp testa på att tillverka alla dessa olika produkter och får också med dig ett recepthäfte hem så att du kan fortsätta tillverka egna produkter hemma.

Vuxeninstitut, arbetarinstitut, medborgarinstitut, föreningar och arbetsgivare är vanliga arrangörer av mina kurser. Om du vill fungera som arrangör kan du kontakta mig via epost för offert.

Jag rör mig redan i hela Svenskfinland inklusive Nyland, Åboland och Åland och kommer också gärna till Sverige.

Kurserna planeras oftast en termin på förhand. I april brukar de flesta arrangörer boka in mina kurser för höstterminen, så då börjar min kalender att sakta fyllas. Var därför gärna ute i god tid. Man kan så klart också boka senare och se om det råkar finnas lediga kvällar eller helger kvar.

Info kring arrangemangen

Kurslängd

 • 3 lektioner (2 h 15 min)

Utrustning som behövs vid föreläsning

 • Klassrum eller föreläsningssal
 • Dator med internetuppkoppling
 • Projektor
 • Datorhögtalare
 • Ett bord för utställningsmaterial

Utrustning som behövs vid workshop

 • Undervisningskök (minst fyra spisar med kokplatta för bivaxsalvor)
 • Ett bord för utställningsmaterial

Gruppstorlek

 • Enligt arrangörens önskemål vid föreläsning.
 • Max 16 deltagare vid workshop.

Materialkostnader

 • 10 € per person för ingredienser och burkar (gäller workshop)
 • 5 € per person för infohäfte.