fbpx

Söndagen skulle visa sig bli en lugn dag när jag inte hann med vad jag tänkt. Jag hade tänkt åka hem och hälsa på mormor och morfar nu när mina föräldrar är bortresta på skön, varm semester andra sidan klotet (inte alls avundsjuk). Men så blev det inte. Jag fastnade snabbt vid datorn och drömde mig bort mot den kommande sommarens trädgårdsprojekt.

Det blev spenatplättar till lunch och en halv banan när jag insåg att jag fick börja hoppa i bilen och bege mig söderut. Dock bara 30 km… Jag skulle åka och vinterbada för första gången till Molpe. Ja, jag har nog alltså vinterbadat förr. I Jeppis brukar jag vara med en god vän och fd kollega. Vi har varit till Larsmo strandcamping och ett ställe till som hade ett lite lustigt eller krångligt namn på B tror jag…

Nåväl Molpe blev det ikväll och årets första vinterbad. (Andra för denna vinter.) Och herre jösses hur skönt det var! Vi for i vaken 4 gånger och det var sååå otroligt ljuvligt skönt!

Ni som inte vinterbadat tänker nu: “Herregud, vad kallt! Det skulle jag aldrig göra!” Men glöm såna tankar. Nu är det så att jag är – och har alltid varit – väldigt frusen av mig. Jag är helt beroende av mina vetedynor som jag massproducerar varje vinter.

Man ska sitta i en ordentligt uppvärma bastu tills man känner sig riktigt varm i kroppen och som att man inte har lust att sitta där längre. Då stiger man upp och går ut och rakt ner i vaken. Tänk inte! Tveka inte! Bara gå i! Man tappar nästan andan först, men ta det lugnt, andas och räkna till 10 (20 är ännu bättre!) Det känns som om vattnet vore gjort av små nålar som trycker mot huden. Man uppfattar inte vattnet som kallt alls. Det är jättehäftigt! Sen går du upp och står och känner hur värmen sakta men säkert börjar leta sig från långt in i kroppen och ut mot den nedkylda huden. Sen känner du hur det liksom strålar värme om dig. Det är den Känslan jag är ute efter! Fantastisk!

Sen går man i bastun igen och tar det från början så många gånger man vill. Avsluta rumban med ett dopp, inte med bastu. (Om man vinterbadar första gången ska man ta det lugnt och ha nån erfaren med sig. Man måste inte gå helt ner i vaken och man behöver inte göra det många gånger. Och glöm inte vattenflaskan!)

Om jag vinterbadar regelbundet kan jag mirakulöst nog leva utan vetedyna ett bra tag. Det ökar alltså värmen i kroppen. Och senare på kvällen efter ett vinterbad blir man alldeles lullig och sömnig och man sover så tungt och skönt efteråt. Behöver jag ännu nämna att jag efter kvällens vinterbadande genast bestämde mig för att åka nästa vecka igen?

Väl hemma gjorde jag först mandelmjölk av mandlarna jag satt i blöt dagen innan. Av mandelresterna gjorde jag morotsbiffar och morotsgröt. Riktigt mumsigt blev det. Biffarna fick torka till morgondagen och gröten blev kvällsmiddag.

Kvällen avslutades med morotsstavar med jordnötssmör.