fbpx

”Refuse-Reduce-Reuse … Recycle only as a last resort.”

Här är 10 tips för att minska på ditt avfall hemma.

1 – Använd 100% återvunnet och oblekt toalettpapper, helst inslagna i papper.

2 – Sluta med deodorant. Du lär lukta till en början då all som lagrats i dina svettkörtlar ska ut och det kan ta ett par veckor tills du inte luktar längre. Vill du ändå ha deodorant kan du också använda en lösning av matsoda, vatten och eterisk lavendelolja i en sprayflaska eller en alun sten eller bara soda (mest effektivt) som deodorant.

3 – Vid rakning, (åter)använd en rakhyvel och raktvål (oftast inlindad i papper) eller Alep tvål (finns i Mellanösternbutiker).

4 – Fyll dina flaskor med schampo och balsam i ”lösvikt” (t.ex. på Ekosoppi i Vasa). Om ditt hår är kort, har du också ett “no-poo” alternativ: skölj håret, massera in bakpulver, skölj sedan. Du kan skölja med ättika för glans. Istället för hårspray, kan du använda citronvatten i en sprayflaska. Låt det gå längre mellan tvättarna. Använd majsstärkelse som torrschampo.

5 – För kropps- och ansiktstvål, hitta en förpackningsfri fast tvål eller flytande Kastilientvål i ”lösvikt”. Som kroppsskrubb kan du använda bikarbonat (=soda) eller havremjöl för ansikte och salt för kroppen och smörja in dig med olja efteråt. För en ansiktsmaksmask, kan du använda olika typer av lera (fransk, kaolin, bentonit, o.s.v. som du handlar i ”lösvikt”) blandat med vatten eller äppelcidervinäger.

Tandpulver

6 – Växla från tandkräm till hemgjord tandpulver bestående av 16 msk bakpulver och 1tsk steviapulver, i en liten glasburk med småhål i locket (t.ex. en parmesanbruk). Tyvärr finns det ännu inga komposterbara tandborstar av trä på markanden.

7 – Minska din användning av kosmetika och överväg hemgjorda substitut. Använd kakao som bronzer och hemgjord balsam som fungerar på ögon, läppar, hår och naglar. Istället för feminina engångsprodukter produkter kan du investera i menskopp och återanvändbara bindor/trosskydd.

8 – Allt du behöver för dina naglar är en nagelklippare, rostfri fil eller en av glas och hemgjord nagelbalsam för fukt och glans.

9 – Glöm Q-tips, de är ändå inte bra för dig. Läs in dig och ta reda på.

10- Du kan också … kompostera hår och avklippta naglar, lägga en tegelsten i din toaletts vattentank så går det mindre vatten när du spolar, medan du väntar på varmvattnet i duschen kan du samla vatten i en hink och vattna dina växter med det, samt använda noll-avfallrengöring: microfiber dukar för speglar, väteperoxid för mögel, bakpulver som skrubb, en blandning av bakpulver och ättika som avloppsrens.

Tipsen hämtade från Zero Waste Home bloggen.