fbpx

I vår marthakrets har vi en alldeles underbar och härlig människa som köper närodlat ekovete och ekoråg som hon maler själv hemma. Essenebrödet jag bakade här tidigare var gjort av hennes (omalda) vete.

I lördags när jag och min man kom hem möttes vi av en sällsynt välkommen överraskning! Där stod två mjölpåsar och väntade på oss på trappräcket. I den ena fanns nymalet vetemjöl och i den andra nymalet rågmjöl. Vilken lyx!

Så igår bakade jag (relativt hälsosamma, dock ändå ganska ohälsosamma) sodabullar! Sodabullar, ja. Har ni ätit sådana? Förr brukade man göra sodabullar när man hade grädde som surnat. Jag brukar nog göra på gammal grädde, men dagens grädde surnar ju inte som den brukade göra förr så gräddfil går också bra.

Supergoda blev de med det nymalade mjölet. Jag sparade halva smeten att doppa de stekta bullarna i. (Smeten är ju godast…) Så dem mumsade jag till efterrätt igår, frukost och middagsefterrätt idag. Och jag kommer att äta ännu mera ikväll!

Som tack tog vi en tur på kvällen och for hem till hennes familj med en påse färska, hemodlade grönsaker.

Idag var en av mina närmaste vänner hit med sin söta lilla dotter. De ska flytta bort – eller hem egentligen… Det är “bara” 150 km från oss, men det känns som hon flyttar till andra sidan jordklotet. Jag kommer att sakna henne så! (Tur att det finns Facebook och bilar!) Så tills hon kom bakade jag till en (relativt hälsosam, dock ändå ganska ohälsosam) kladdkaka som vi mumsat på. Det blev ett kärt besök med en del tårar.

Det här med “relativt hälsosam, dock ändå ganska ohälsosam”… En kaka är ju sällan särskilt hälsosam, men jag gör vad jag kan. Jag använder alltid bra ekologiskt helkornsmjöl. Oftast speltmjöl, men närodlat och nymalet helkornsvetemjöl är antagligen det närmaste man komma när det gäller lyx – i mina mått mätt iaf.

Sen använder jag alltid rårörssocker istället för vitt socker. Vaniljsockret har jag gjort “nästan själv”: Jag har en liten barnmatsglasburk där jag har råsocker och en urskrapad vaniljstång som ger smak.

Och sen ska det ju vara riktigt smör och inget äckligt margarin – eller rävgift som jag kallar skiten… Och alla varor jag använder är naturligtvis ekologiska!
Därför: “relativt hälsosam”!