fbpx

Vi ska bygga ett växthus i sommar. Jag har drömt om ett växthus ända sen vi flyttade in i eget hus. Själv är jag mer eller mindre uppvuxen i ett växthus, eftersom mina föräldrar är egenföretagare. De odlade tomater när jag var liten men sen övergick de till paprika. Men sen finns det också tomater, gurka och chili för eget bruk. Det är närmast lyx att under en stor del av året få äta så färska grönsaker som kommer direkt från plantan.

Om hon får grönsaker från hemgården, vad ska hon då göra med ett växthus, undrar ni kanske. Ja, jag hade inte tänkt odla paprika eller tomat i första hand, nej. I trädgårdslandet brukar jag odla morötter, palsternacka, potatis, rädisa, ärter, bönor, olika sorters lök, pumpa, squash och det kommer jag att fortsätta med. (Har försökt odla blomkål och broccoli också, men det har aldrig lyckats så det tror jag att jag slutar av med…)

Ritning över växthuset. 11,25 m2.

Men blommor och eventuellt en vinranka vill jag ha i mitt växthus! Och sen fungerar det ju bra som vinterförvaringsutrymme. men det jag allra mest är ute efter är lusthusdelen! Att få sitta bland växterna och njuta av en bok en regnig sommardag. Eller en blåsig dag få njuta av rabarberpaj med glass tillsammans med grannfrun. Eller sitta och mysa med min man och se över solnedgången (utan att behöva besväras av mygg). Det vill jag ha!

Vi har nu stakat ut var växthuset ska stå och grävaren har varit hit och tittat hur han ska ta sig dit. Det visade sig att han måste komma genom grannens skog, så jag måste ringa och fråga så det är ok. Sen är det bara att tuta och köra!

Jag har ritat en ritning över hur det ska börja se – på ett ungefär i alla fall.

Jag köpte gamla fönster i vintras och de har jag nu slipat och målat ett varv.

Sen ska vi få sommarhöns också! Vi ska få hyra 5 hönor och en tupp över sommaren. Det passar oss perfekt. Eftersom vi hyr denna sommar får vi prova på och känna oss fram. Om vi trivs med det lägger vi in beställning på kycklingar till nästa vår och bygger ett eget litet hönshus. Alternativt pratar snällt med min lilla syster ifall de får bo i hennes stall över vintern. Vi får välja mellan silkeshöns eller dvärgkochin. Jag gillar silkehönsen med sitt mjuka dun, men min man tycker de ser konstiga ut och tycker bättre om dvärgkochin. Vi får se hur vi tycker när vi hämtar dem och får se dem på nära håll. 
Vilken ras tycker ni är sötast?
Silkeshöns
Dvärgkochin