fbpx

Avrundade min semestser med ett efterlängtat, ljuvligt, balanserande, rofyllt, harmoniskt qigongläger!

Det var mitt tredje år och varje läger har varit minst lika ljuvligt som föregående. Vi var ett 70-tal deltagare i år och qi vibrerade i luften och fyllde kroppen. Solen värmde oss varje dag när vi tränade qigong på stranden, på klipporna och i skogen.

Vi steg opp varje morgon och påbörjade vår träning kl. 7. Sen har vi fått god vegetarisk mat som varvat träningarna som hållit på till kl. 22. Det kan låta tufft, men man måste ju inte vara med på allt. Kl. 22 har vi avslutat med bastubad och sen har vi suttit på klipporna med underbara qigongvännerna och sett på solnedgången i djupa diskussioner.

Så NU har jag hämtat energi och fyllt mina reserver för nästa år. Jag är redo att börja jobba igen efter fyra veckors semester. Qigong fortsätter jag naturligtvis också träna hemma varje dag – försöker i varje fall!

Vad är qigong då? Qigong är en kinesisk tränings- och behandlingsform, som har använts till att förebygga och behandla sjukdomar i tusentals år. 1973 erkändes qigong som vetenskap i Kina. 1983 hade den kinesiska staten infört qigong i de flesta medicinska fakulteter och idag är qigong en integrerad del av den traditionella kinesiska medicinen (TCM).

Qigong har utvecklats som en metod att befrämja hälsan. Övningarna ger effekt genom en kombination av andning, koncentration och rörelse. Alla qigongrörelser har en särskild mening. Många av dem är kopplade till ett speciellt organ i kroppen som t.ex levern, hjärtat, mjälten, lungorna och njurarna.

Ordet qigong är en sammansättning av två kinesiska tecken som betyder ”livsenergi” (qi) och ”arbete” (gong). Alltså arbetar man med sin egen energi. Vid god hälsa har qi-energin fritt flöde och cirkulerar i meridianer i kroppen, och på så sätt försörjer den alla organ, vävnader och ådror med ny kraft.

Denna text här på slutet är lånad från Yogaways hemsida för att förklara vad qigong är!