fbpx

Inlägget innehåller adlinks till Jordklok.

Man kan även kombinera ättika och soda, alltså bikarbonat, när man ska ge sig på fläckar hemma. Tillsammans börjar de bubbla och fräsa och blir riktigt effektiva.

Tips! Du kan testa bikarbonaten genom att droppa ättika på den. Om det inte fräser är den gammal.

Passar utmärkt till svåra fläckar på handfat, toalett, avlopp, diskbänk, spis och kyl.

Diskbänk och spis

Häll ut bikarbonaten på diskbänken, spraya på riktigt med ättika och låt verka en minut. Låt blandningen fräsa ordentligt. Ta lite hett vatten och skrubba med en diskborste eller “björntunga”. Torka rent med fuktig mikrofiberduk och diskbänken är skinande ren.

Fastbränd mat och tjocka lager fett på spisen försvinner på samma sätt.

Obs! Inte för bänkskivor av natursten eller marmor! 

Dörrar och träväggar

Rengör med blandning av ¼ kopp bikarbonat, ½ kopp ättika och 4 liter varmt vatten. Stryk på blandningen och låt verka i 5 minuter. Torka av med torr, ren trasa.

Kopparkärl

Enlast brukar vara att doppa kopparföremål i kokhett vatten och sen torka rent med en mjuk duk. Men om det inte räcker till så kan du testa följande.

Täck dem med bikarbonat och spraya på ättika. Låt verka 20 minuter och gnid dem med en halv citron innan du sköljer dem rena och glänsande.

Du kan även spraya, gnida och torka av flera dagar i följd med en ganska stark ättikslösning för att ge dem en gammaldags lyster.

Stopp i rören

Häll en kopp bikarbonat och en kopp salt i avloppet. Häll långsamt på en eller två koppar ättika. Låt det skumma och fräsa. Efter en kvart häller du på en kanna kokande vatten. Klart!

Om det fortfarande är stockat kan du vänta en längre stund innan du häller på vattnet och även hälla på flera kannor hett vatten.

Du kan också testa att hälla lite flytande galltvål ock låta verka före vattnet. Galltvål är starkt fettlösande.

Här kan du köpa bikarbonat.