fbpx

Här kommer nu del 2 om min goda vän ättikan – nu med fokus på lukt och hur du ska få bort den. 
Här finns del 1.

Mot lukt

Luktande kläder

Ta 1,5 dl ättika till en maskin och kör program på 40 grader. Häll det över kläderna i trumman så det inte rinner ut direkt när maskinen börjar med att tömma ut restvattnet. Ättikan bleker inte färgade kläder med får bort sur och unken lukt. Sätt 5 droppar eterisk olja istället för sköljmedel!

Luktande tvättmaskin

Ättika är även perfekt mot äcklig doft i tvättmaskinen. Kör en tom tvättmaskin på 90 grader med ättika i tvättmedelsfacket. Torka trumman med luckan öppen.

Om du har bortglömd tvätt som börjat lukta. Tvätta om tvätten med tvättmedel och häll i 0,5 dl ättika i facket för sköljmedel. Ättika är toppen till att tvätta bort svettlukt som bitit sig fast i t.ex. träningskläder.

Luktande rum

Ställ en skål med ättika och vatten i rummet som luktar illa. Ättikans surhet neutraliserar alkaliska ämnen i luften. Det fungerar på t. ex. surströmming, katturin, svett och röklukt.

Lukt av katt- eller hundkiss

Skura med ättiksprit i skurvattnet. Detta bryter ner äggviteämnena i urinen, som gör att det luktar. Avsluta med att hälla soda på det nyskurade område för att suga upp de sista resterna.
Katterna ogillar dessutom ättikslukten, så om katten har favoritstället där den brukar skvätta kan du spraya lite ättiksvatten där.

Luktande bil

Ställ ett fat med 24 procentig ättika i stängd bil gärna en het sommar dag. Låt gärna verka så länge som möjligt, t.ex. över natt eller ännu bättre ett helt dygn. Städa ur bilen ordentligt. Upprepa vid behov.

Varning! 
Även om ättiksyra är en organisk syra kan den i höga koncentrationer vara frätande. Lösningar med högre koncentrationer än 25 % kan ge ifrån sig frätande ångor, men lägre koncentrationer som 5 % är ganska ofarliga förutom om man dricker lösningen, då strupen kan skadas.
Koncentrerad ättiksyra kan också vid höga temperaturer brinna.


Använd INTE på marmor och kalkfogar!