fbpx

Citron

Mitt nästa ekostädningstips är citron och citronsyra. Citronsyra (som har en konsistens som socker) kan man köpa från apoteket och även från butiken.

KÖKET:

Diskmaskin:
Jag kör en tom diskmaskin på ett varmt program ca 1 gång per månad eller 1 gång per varannan månad med ungefär 1 dl citronsyra för att hålla bort avlagringar och på så vis förlänga maskinens livslängd. (Speciellt viktigt idag då maskinerna använder så sparsamt med vatten att de snabbare stockar fast.)

Rost:
Rost fås bort från köksredskap om man blandar citronsyra och vatten i en bunke och sänker ner föremålet i bunken över natten.

Luktande sophink:
Luktar det unket från sophinken? Lägg en citronhalva i sophinken några dagar, så luktar den fräscht länge.

Mikrovågsugnen:
Ställ in en kopp vatten med pressad citron, värm på full effekt en minut. Nu är det enkelt att torka bort matrester och stänk. Och så luktar det gott. 

BADRUMMET:

Bykmaskin:
Även i bykmaskin kan du köra ett varmt program ca 1 gång per månad med ungefär 1 dl citronsyra för att hålla bort avlagringar och på så vis förlänga maskinens livslängd.

Kalkbeläggningar:
Salt och citronsaft från färsk citron. Fukta salt med citronsaft. Denna blandning löser kalkbeläggningar i t.ex. toaletten, duschmunstycken och annat. Låt det verka över natten och skölj sedan noggrant.

OBS! Speciellt om du har allergier, använd citron (eller ättika) istället för citronsyra! Citronsyra framställs nämligen av svartmögel, inte citron…
http://www.morotsliv.com/2013/01/bannlys-citronsyra-och-bli-av-med.html