fbpx

Salt

När man ska få bort svår smuts kan både salt och socker vara till stor hjälp. Rengöring med salt är en av de mest naturliga och enkla sätt att göra ditt hem ett grönt och rent hem. Salt är dessutom desinficerande, alltså bakteriedödande!

SALT

I KÖKET

Diska:
Använda salt om du får slut på ditt diskmedel. Bara strö salt i vattnet, diska som vanligt och skölj väl. Salt torkar ut huden, så gnid in lite matolja i händerna efteråt. (Eller använd handskar.)

Fläckfria koppar:
Ta lite salt och gnugga på fläckarna på dina koppar och muggar så försvinner de lätt.

En ren och fräsch skärbräda:

Skölj av skärbrädan. Diska av lite och skölj igen. Ta fram vanligt hushållssalt och strö på rikligt. Salt är jättebra för det dödar bakterierna. Gnugga in saltet ordentligt med en vanlig skurborste. Låt det stå en stund och skölj sedan av. Det syns nödvändigtvis ingen skillnad, men bakterierna är döda. Detta fungerar också med soda.
Vidbränd kastrull:

Gör en “gröt” av salt och vatten. Täck kastrullbotten med detta och låt stå i ett dygn. Sedan bör allt fastbränt lossna lätt. 

Gjutjärnspannan:

Jag äger inga teflonpannor, dels för att jag inte vill utsätta min mat för det upphettade telfonet och dels för att jag tycker mat i gjutjärn blir mycket godare!

Om du har gjutjärnspannor och -kastruller, fungerar salt som en utmärkt rengörare. Bara strö i salt efter matlagningen och torka rent. Om din panna inte är bränd du kan göra detta istället för att tvätta den i vatten. Det kommer att hjälpa till att skydda ytan och göra det mer likt en teflonpanna. 
Storstäda stekpannan:
Häll grovsalt i din stekpanna så att botten täcks med ett ca 5mm tjockt lager. Sätt pannan på spisen och ha värmen på max, låt stå i ca 30 minuter. Skaka om emellanåt.
Saltet kommer nu att dra ur allt fastbränt fett ur pannan så att den blir fin igen. Häll sen bort saltet och låt pannan svalna .

Du kan sen även olja in din stekpanna för att undvika att maten bränner fast de första gångerna.
Häll olja i pannan så att det täcker hela botten. Sätt pannan på spisen på mycket svag värme. Låt oljan sakta värmas in i pannan i ca 15 minuter. Skaka hela tiden, om den torkar ur små fläckar så har du för hög värme. Häll sen bort all olja och torka ur pannan med vanligt hushållspapper.
Gör gärna dessa procedurer 2 ggr/år.

I BADRUMMET

Rengöra badkar:
Strö salt över en delad citron eller grape och gnid mot smutsen. Färska citroner är bäst och kombinationen salt och syra gör att citronhalvan fungerar som en skrubborste.

I TVÄTTSTUGAN

Blodfläckar:

Om du fått en blodfläck på kläderna ska du blötlägga i kallt vatten och salt.

Vinfläckar:
Salt eller potatismjöl strös på.

I HELA HEMMET

Mattor:

Strö på grovsalt på mattan och låt det ligga någon timme. Är mattan mycket smutsig så rulla ihop den och låt den stå 2-3 dagar. Skaka och borsta därefter mattan. Förhoppningsvis har den sedan fått tillbaka sin fina och fräscha färg.
Ömtåliga material:
Salt kan också strös på vissa torra material för att rensa bort damm och smuts. Till exempel om du har konstgjorda tygblommor som har damm inbäddat i vecken, kan du strö på salt som samlar upp dammet och som sen försiktigt kan skakas av.
Hugget råsocker

RÅSOCKER

I KÖKET

Vidbränd kastrull eller spisplatta:
Gnugga bort det svarta kring den gamla spisplattan med fuktig råsockerbit (även vitt socker går bra). Eller skrubba bottnen på en vidbränd kastrull.
Tips! Använd hårdhugget socker, annars smular den genast sönder.