fbpx

Jag har alltid en stor burk bikarbonat (eller soda som det också kallas) hemma. Dels använder jag den i matlagningen, som när jag gör min mormors sodabullar (en slags söta, pösiga plättar gjorda på sur grädde som man steker i gjutjärnsplättpanna) som är jättegoda.

Soda fungerar också som en utmärkt deodorant. Men jag använder den också i min städning till fläckborttagning, rengöring och blekning.

Här kommer mina bästa städtips med bikarbonat.

I köket

Maskindisk

Prova en blandning av soda och ekologiskt maskindiskpulver, ungefär hälften av varje. Det blir billigare och minskar din användning av starka kemikalier.

Tvättsvampar

Lägg i svag lösning 10 minuter och för att få bort lukt och fräscha upp dem.

Plastlådor

Tvätta regelbundet plastlådor med soda. Du får bort lukten och smaken och den klibbiga ytan som plastföremål får med tiden försvinner.

Sophinken

Täck sophinkens botten med soda innan du lägger i ny soppåse så börjar den inte lukta. Om du slänger fisk eller andra luktande rester kan du strö över lite soda i väntan på att påsen förs ut.

Luktande termos

Fyll den med hett vatten samt några teskedar soda och låt det stå cirka 15 minuter. Skölj sedan ur. Upprepa vid behov.

Smutsiga kastruller

För att få bort fasttorkad mat ur kastrullen kan du blötlägga med lite soda. Kastrullen blir skinande blank om du sen putsar dem med en svamp som du doppat i vetemjöl.

Spiskåpans filter

Blötlägg och strö över rejält med soda. Fettresterna lossar och flyter upp till ytan.

Grill/gasspis

Brännare på gasspisen som täppts till av matrester kokas i stark lösning vatten och soda.

Kyl och frys

Rengör kyl och frys med soda på en fuktig trasa. Kylskåpets plastdetaljer blir som nya och du slipper all dålig lukt.

Rostfritt, silver och krom

Polera rostfritt stål och krom med en fuktig trasa och soda för att ge ytan en ny lyster. Skölj och torka. Polera i det rostfria stålets riktning.

Rost

Rostfläckar försvinner snabbt om du pressar citronsaft på dem och sen strör på soda. Gnugga lite och fläcken försvinner.

Muttrar strör du soda på och häller sedan över ättika. Låt det bubbla en stund och skrubba sen rena.

Blänkande silver

Lägg aluminiumfolie i en balja av glas eller keramik. Häll sen på kokande vatten och därefter soda. Silverföremålen doppas sedan, så att de ligger på aluminiumet. Sedan tar man upp föremålet och sköljer i kallt vatten och gnider torrt med en trasa.

Keramik, sten- och lergods

Rengör i 1 liter vatten med 1 tsk soda. Koka upp vattnet, stäng av plattan, låt stå en halvtimme och skölj sen noga.

I badrummet

Marmor och badrumsskivor

Rengör med 3 msk soda i 1 liter vatten. Vänta en stund och skölj av.

Vittvätt

Soda gör vit tvätt vitare. När man inte anvönder blekmedel kan tvätten annars bli lite grpdaskig.

Sätt ½ kopp i toppmatade och ¼ kopp i frontmatade maskiner. Soda är även mjukgörande och reglerar pH-balansen.

Fläckborttagning

Få bort blodfläckar genom att fukta tyget med kallt vatten och strö på soda och gnugga in innan du tvättar.

Gör en pasta av soda och vatten. Den kan du sätta på fläckar av torkade syror, smutsiga kragar, sminkfläckar, svettfläckar, m.m. Låt verka en stund innan tvätt.

Illaluktande textilier

Mycket illaluktande tvätt såsom blöjor, plagg med tobaks- eller oljelukt kan stå och dra i vattenbad med soda innan tvätt.

I lekrummet

Leksaker

För att förhindra att barnen kommer i kontakt med giftiga, kemiska rengöringsmedel blandar du 4 msk soda med 1 liter vatten när du tvättar leksaker. Gnugga med handen och skölj under rinnande vatten. Speciellt bra för bebisleksaker som ofta är i munnen.

Mjukisdjur eller dockor som inte kan tvättas i maskin sätts i en påse med ½ kopp soda. Skaka om och låt verka 15 minuter och dammsug bort pulvret och smutsen följer med. Voilá!

Soda är vad man i Sverige kallar bikarbonat eller natriumbikarbonat (E500). När soda reagerar med en syra frigörs koldioxid vilket gör att det jäser, bikarbonat fungerar alltså bäst i sammanhang när något syrligt ingår som ingrediens, t.ex. surmjölk. 

Soda är inte samma sak som bakpulver! Bakpulver är en blandning av soda, någon syra och något ämne som motstånd för fukt.Om du bara har bakpulver hemma behöver du därför fördubbla mängden då du använder det i städningen.

Du kan kontrollera att soda inte blivit för gammal genom att droppa på lite ättika. Om sodan bubblar är den fortfarande effektiv. 

Obs! Använd INTE på aluminium!