fbpx
Kamomillblommor på torkning

Idag har jag plockat de sista kamomillblommorna på vår gård. Nu ligger de i en korg och ska torkas för att kunna användas både som te (infusion) och som ingrediens i mitt badsalt.

Kamomillen är en mycket säker och tillförlitlig ört och är faktiskt en av våra äldsta och mest kända läkeörter. Blomkorgarna ger ett upplivande, desinficerande, inflammationshämmande, kramplösande, svettdrivande och värkstillande läkemedel som oftast är i form av infusion, alltså te.

För att göra kamomillte används de torkade blomkorgarna. Blommorna läggs i varmt, men ej kokande, vatten och får dra under tio minuter. Var noga med att ha lock på för att hindra nyttiga ämnen från att försvinna ut i luften.

TE

INVÄRTES

Vid lätt oro och svårigheter att sova kan man laga ett örtte av kamomill. Kamomill verkar på samma delar av hjärnan som ångestdämpande medicin men är mildare och någon risk för beroende föreligger inte. Kamomill är inte direkt sömngivande, men är lätt avslappnande. I sömngivande örtte kombineras därför kamomill med andra örter som förstärker effekten.

Kamomill har muskelavslappnande effekt. Kamomillte kan därför försökas vid muskelspänningar, värk i ryggen m.fl. liknande besvär. Den muskelavslappnande effekten bidrar säkert också till varför kamomillte är lindrande vid tillfälliga problem med i magen.

Kamomill har visat sig lindra och förebygga förkylning och feber. För att få denna effekt bör du dricka kamomill regelbundet under den period när du riskerar att utsättas för smitta.

Kamomillte kan drickas vid mensvärk, eftersom kamomill verkar muskelavslappnande. Kamomillte kan också verka svagt smärtstillande.

Ekologisk kamomillte från ekoshoppen.

Mag- och tarmproblem lindras med kamomillte. Kamomill är antiinflammatorisk, kramplösande och muskelavslappnande, vilken kan vara till hjälp vid flera mag- och tarmproblem genom att den glatta muskelaturen runt magen och tarmarna att slappnar av. Exempel på lindriga magproblem där kamomill kan vara till hjälp inkluderar illamående, surmage, gaser och olika typer av “stressmage”. Kamomill kan ibland lindra Crohns sjukdom, IBS och andra inflammationssjukdomar i tarmarna.
Kamomillte hjälper till med matsmältningen, gärna tillsammans med honung och mjölk. Vitaminer och mineraler i mjölken och honungen förstärker verkan av de antioxidanter som finns i kamomillteet.

Kamomill är påtagligt urindrivande och även magsaft- och galldrivande.

UTVÄRTES

Kamomill lindrar och förebygger infektioner vid eksem, utslag, lättare brännskador, solbränna och andra hudproblem. Framför allt är det effektivt mot kliande utslag. Läkningen kan snabbas upp lite och infektioner förebyggs.
Var noga med att koka vattnet ordentligt för att hålla fientliga organismer borta.

Kallt kamomillte hjälper mot irriterande och trötta ögon. Ha inte kamomillte direkt i ögonen utan lägg en kompress med kallt kamomillte ovanpå de slutna ögonlocken.

Kamomill fungerar bra mot munsår och infektioner i tandköttet. En kompress med de kokta, heta blommorna påstås traditionellt läka tandvärk i inflammerade tandrötter. Varma läggs blommorna i en påse på tandvärk och andra svullnader. Det kan även användas som gurgelmedel, omslag och i bad.

KOSMETIKA

Hårvatten av kamomillte ger håret extra lyster och är perfekt för blont hår.
Lystern kommer sig av en de aminosyror som kamomill innehåller. Låt infusionen/teet dra ca 4 timmar före användning.

DOSERING

Kamomill kan användas i olika former som krämer, lotion, tabletter och som torkad ört.

För den torkade örten kan två teskedar blommor till en kopp varmt vatten vara en lagom dos.
En till fyra koppar är ofta en tillräcklig dos under en dag.

VARNING

Gravida bör inte använda kamomill.
Kamomill kan förtunna blodet och försiktighet är därför nödvändigt när blodförtunnande mediciner används eller medicinska åtkommor där detta kan ha betydelse är aktuella.
Kamomill kan förstärka effekten av lugnande och sömngivande läkemedel och alkohol.

Köhler’s Medizinal-Pflanzen