fbpx
Surdegsrötterna

Igår fick jag tre ekologiska surdegsrötter av min goda väninna. En råg, en hemvete (fullkorns) och en vete. Dessutom hade hon nymalt ekologiskt vete- och rågmjöl som jag köpte av henne. Så när jag kom hem blev det bakdags!

Jag förberedde degen på kvällen och denna svenska dag (vi firar Svenska Dagen i Finland idag) har gått i surdegsbakets tecken. Och de blev nåt alldeles otroligt goda!

Jag har själv haft surdegsrötter som jag startade för ca 2 år sen och bakade då mycket surdegsbröd, men de dog efter ett drygt halvt år och efter det har jag bakat “traditionellt”. Fast vi äter ganska lite bröd hemma hos oss så jag har bakat ganska sällan… Fast sen är det ju alltid roligt att ge bort bröd också!

Hoppas att jag klarar av att hålla dessa rötter vid liv nu då. 😉

Och här kommer nu resultatet:

Av hemvetesurdegen bakade jag Brunkans långa, ett recept jag fick med surdegarna. I denna ingår det faktiskt litegrann jäst också.

Brunkans långa (2st, men den ena gav jag bort.)

Frukostfrallorna är gjorda på vetesurdegen. De fick vi inmundiga till frukosten imorse.

Frukostfrallor (6 st)

Slutligen blev Valnötsbrödet klart. Det är gjort på rågsurdeg och innehåller även hela valnötter. Mums!

Valnötsbröd (3 st)