fbpx

…frågade vi oss på gårdagens föreläsning som Arbis i Vasa arrangerade.

Vår inspirerande föreläsare var Lissu Eriksson från Marthaförbundet som berättade om Marthas matfilosofi och sedan gick närmare in på vad som finns i mycket av den mat som vi stoppar i oss idag. Alltså tillsatsämnena!

Jovisst är det så att vissa av vår kosts tillsatsämnen – alltså E-koderna – är nödvändiga för att maten inte ska bli dålig innan vi fått hem den och fått den i oss. Men andra är ju fullkomligt vansinniga!

Det har visat sig att även om de flesta människor kan tåla tillsatsämnen, finns det några som är extra känsliga. De kan reagera med nässelfeber, där man får utslag och klåda på kroppen, snuva och nysningar eller andnöd.
Så om inte jag reagerar med utslag och snuva – betyder det att jag borde stoppa dessa grejer i mig när jag kan undvika dem?! Skulle inte tro det, nej!

Vi har t.ex. azofärgämnen som varit förbjudna i Finland före EU och som kan ge upphov till astmaanfall, utslag och rinnande ögon och näsa. De misstänks även kunna orsaka hyperaktivitet hos barn och t.o.m. cancer! Man hittar dessa bl.a. i färgglatt godis, kakor och annat jox.

Sen har vi ju den omdebatterade och syntetiskt framställda natriumglutamaten (E621) som används i en mängd produkter såsom färdigrätter och buljong och är den vanligaste smakförstärkaren. Den kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner i form av huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående vid intag av höga halter. Den är också ohälsosam för småbarn.

En nyhet för mig var det faktum att brödet i butiken idag – bl.a. det färdigt uppskurna formbrödet -BESPRUTAS med kemikalier som gör att det inte ska börja mögla innan det åker in i påsen. Jo, jo, bra om det inte är mögligt när det kommer hem, men usch vad äckligt! Vi äter inte så mycket bröd hemma hos oss och det mesta bakar jag själv. Men jag tyckte ändå att det var kusligt.

Vilket bröd skulle du föredra? Det besprutade med tillsatsämnen eller Ghitas hembakade sesam-linfröbröd?

Går vi vidare in på det som Mats-Erik Nilson ämne Äkta vara kan vi konstatera att många produkter är fyllda med billiga och syntetiska framställda tillsatsämnen istället för färska råvaror. Kolla t.ex. den färdiga guacamolen i butiken som endast innehåller 1,4% avocado, som ju för sjutton borde vara huvudingrediens! Ni hittar förresten mitt recept på levande guacamole här på Morotsliv och det ger myyycket godare guacamole än vad ni kan hitta i butiken!

Jag brukar inte skriva här så mycket om saker som skrämmer – jag vill hellre inspirera till bättre, nyttigare alternativ. Men nu var jag bara tvungen att få skriva av mig lite. Jag tycker det är så skrämmande att livsmedelsindustrin håller på med sånt här – att ekonomi går före hälsa.

Men alla företag är ju inte sådana heller. Det finns ju faktiskt bra alternativ som satsar på goda, rena råvaror!

Och varför inte göra mat tillsammans? Om inte varje dag, så kanske en kväll i veckan till att börja med? Ni föräldrar är era barns förebilder! Vad vill ni att de ska lära sig? Matlagning ger gemenskap och är en källa till glädje, avslappning och skoj. Det blir vad ni gör det till.

Sen finns det kurser och annat som kan inspirera om man känner att man kommer till korta. Min goda väninna berättade för mig med stor entusiasm om när hon hittat sin inspiration. Det var då familjen gått med i en sånt projekt där de får hem råvaror för en vecka i taget med tillhörande recept. Fantastisk idé, tycker jag.

Så vi kan faktiskt välja vad vi stoppar i oss och genom att göra medvetna val kan vi bära hem goda, ekologiska, rena och närproducerade råvaror istället och ha lite kul i köket!