Lucka 12 bjuder på julstädning!

Usch? Stressigt? Panik?!
Det behöver inte vara det! – Jag har en plan!

Nu har vi 12 dagar kvar till jul.
Att ta sig an hela huset eller hela lägenheten på en dag kan få vem som helst att sucka och slänga sig på soffan. Så låt oss istället dela upp det hela.
Vi gör ett system på 6 dagar så hinner vi vila också!

(Ni som följt med bloggen har kanske läst mina tips om ekostädning?)

Detta behöver du:

 • 1 sprayflaska med 5% ättika (Om du har 10% ättika från affären – blanda ½ vatten, ½ ättika.)
 • 1 sprayflaska med diskmedel. (Blanda ca ⅕ ekologiskt diskmedel, ⅘ vatten.)
 • citronsyra
 • röd microfiberduk (för köksytor)
 • gul microfibertrasa (för WC-stolen)
 • blå microfibertrasa (för dammiga och allmänna ytor)
 • dammsugare
Eventuellt kan du också behöva:
 • sodapulver
 • tallsåpa
 • påsar för skräp
 • pafflåda för loppis/ge bort
 • pafflåda för onödiga saker som du kanske kan behöva sen
Dela upp!
I min städplan har jag delat upp områden/rum i dagar, men ni kan lika gärna dela upp mellan familjemedlemmarna! Eller gör varje rum tillsammans och hinn med ett eller flera rum per dag? Eller dela upp ett rum på två dagar? Gör som det passar dig bäst. Men det brukar gå lättare om du bara planerar på förhand och sen följer din plan!

Varje rum är indelat i 4 huvudmoment:

 1. Red upp och sortera
 2. Torka damm
 3. Dammsug
 4. Torka golv

Beroende på rum kommer sen även andra moment till nu då vi har storstädning.

När du sorterar prylar:
De som du inte vill kasta bort eller föra till loppis kan du sätta i en skild låda. Då får du senare se om detta var något du behöver eller något som du kanske kan sälja eller ge bort.

Har du flera eller färre rum än min städplan? Dela upp enligt eget tycke och smak. Det viktiga är bara att du har en plan! Innan julafton går det snabbt att reda upp den röra som hunnit komma efter storstädningen. Golvet dammsugs lätt och kanske inte behöver torkas fler gånger? Det är så enkelt fixat, så det kan du delegera!

Så! Planerat klart? 
Sätt på din glada städmusik och rocka loss med hela familjen!  (Jag brukar köra Queen på full volym såhär i juletider.)
Och kom ihåg att belöna er med något kul eller gott efter varje rum!
Då kör vi!


MIN STÄDPLAN

Dag 1: Städa köket

Detta är det utrymme som flest gäster ser. Ofta är det också det rum som man är i mest och därför det rum där det samlas mest grejer och skräp… Här finns också mest att göra, så därför kan det vara en god gärning att börja med det.

Plocka (pafflådor)
Börja med att plocka undan bråte som ligger fram. Sortera så var sak får sin plats. För mycket saker? Onödiga saker som du inte behöver kan du sortera i pafflådorna.

Diskmaskin (citronsyra)
Kör det varmaste programmet du har med tom maskin och sätt 100g citronsyra där man annars brukar sätta diskmedlet. Då förlänger du livslängden på din maskin!

Torka damm (blå microfiberduk)
(Det här är kanske den tråkigaste biten tycker jag…) Torka av öppna ytor, saker som står framme, dörrlister och fönsterlister. Passa även på att torka av stolarna och köksskåpens dörrar. Glöm inte lamporna! (Ibland räcker det med torr duk, men ibland behöver du fukta den.)

Spisen (diskmedelslösning/soda/ättika, röd microfiberduk)
Skrubba spisen ren. Spraya först på diskmedelslösningen och ättikan och skrubba med diskborste. Låt dra medan du städar annat och torka sen rent med din röda duk. På nya spisar kan du behöva ta med rakbladsskrapan, på gamla spisar kan du ta med en fuktig sockerbit bort det brända.

Sopskåpet (diskmedelslösning, blå microfiberduk)
Sopskåpet är ett sånt där ställe där det a l l t i d samlas en massa smuts och spill. Töm skåpet och sätt nu all metall i en påse, glas i en, grovavfall i en, batterier i en och sen borde du ha kvar köksavfallet i sista påsen. Det är bra om man har något slags sorteringssystem färdigt så går detta snabbt och smärtfritt. Nu kan du behöva ta ett varv med dammsugaren?
Sen sprayar du med diskmedelslösningen och torkar rent med din blåa duk.

Enkelt sopsortering

Dammsug
Glöm inte att dammsuga bakom kyl, frys och spis. Det förlänger livslängden på dina maskiner.

Torka golv (microfibergolvmopp, ev. tallsåpa)
Om du har ett väldigt smutsigt köksgolv kan du droppa lite tallsåpa i vattnet, annars tar du bara ljummet vatten och en microfibergolvmopp och drar av golvet.

Dag 2: Städa hallen/vindfånget och vardagsrummet

Här kommer alla gäster in och vardagsrummet är kanske där ni kommer att vara med familjen och kanske t.o.m. hela, halva släkten över jul? Då är det en god idé att fortsätta med de rummen.

Plocka (pafflådor)
Plocka undan saker som ligger fram så var sak får sin plats. Sortera igen onödiga saker som du inte behöver i pafflådorna.

Torka damm (blå microfiberduk)
Torka av öppna ytor, saker som står framme, dörrlister och fönsterlister. Glöm inte lamporna!

Dammsug
Glöm inte alla små skrymslen – det brukar finnas många små sådana i en hall. Och dammsug även under dynorna i soffan och under soffan!

Torka golv (microfibergolvmopp, ev. tallsåpa)
Om du har ett väldigt smutsigt hallgolv kan du droppa lite tallsåpa i vattnet, annars tar du bara ljummet vatten och en microfibergolvmopp och drar av golvet.

Dag 3: Städa WC och badrummet

Plocka (pafflådor)
Ligger det bråte också i badrummet? Plocka undan och sortera onödiga saker som du inte behöver i pafflådorna. Släng gamla shampoflaskor och saker du inte längre använder. Kom ihåg att sopsortera!

WC (ättikslösning, diskmedelslösning, wc-borste)
Spraya i wc-stolen med både ättikslösningen (tar bort kalk och lukt) och diskmedelslösningen (tar bort fett och smuts). Låt verka medan du torkar dammet. Sedan skrubbar du rent med wc-borsten och spolar.

Rensa golvsilen
Uäck, tycker jag! Ta plasthandskar på och ha en plastpåse nära till hands.

Torka damm (blå och gul fuktad microfiberduk)
Torka av öppna ytor, saker som står framme, dörrlister och fönsterlister. Torka av lavoar och spegel med blå duk och wc-stolen med gul duk. Glöm inte att torka hela wc-stolen ända ner till golvet!
Kalkavlagringar? Spraya med ättikslösningen som tar bort kalk och låt verka en stund innan du torkar rent. Är det riktigt ingrott kan du strö salt på en citron och gnugga.
(Obs! Spraya inte ättikslösning på fogar!)


Dammsug
Dammsug också bakom alla skåp och skrymslen där du sällan annars kommer åt.
Torka golv (microfibergolvmopp, ev. tallsåpa)
Om du har ett väldigt smutsigt wc/badrumsgolv kan du droppa lite tallsåpa i vattnet, annars tar du bara ljummet vatten och en microfibergolvmopp och drar av golvet.

Dag 4: Sovrum

Om ni har många sovrum kan man dela upp detta på flera dagar. Om man är för liten att städa sitt rum själv kan du som vuxen vara med och hjälpa till och lära barnet.
Plocka (pafflådor)
Här gäller det antagligen att sortera kläder och reda upp i skåpet först. Plocka, vik ihop och städa undan var klädersplagg på sin plats.
Rensa i röran! Sortera bort gamla kläder som du inte behöver eller har använt på lång tid i pafflådorna. De kläder som du inte vill kasta bort eller föra till loppis kan du sätta i en skild låda. Då får du senare se om du behöver dem eller något om du kanske kan sälja eller ge bort dem.
Samma sak gäller leksaker. I det överflöd av leksaker som våra barn har idag kanske du har märkt att barnet bara leker med en bråkdel. Plocka bort och sortera alla saker i två eller flera lådor som du ställer undan. Lämna framme en lådan innehåll. Några gånger i året byter man helt enkelt låda och sakerna blir som nya igen!

Torka damm (blå microfiberduk)
Torka av öppna ytor, saker som står framme, dörrlister och fönsterlister.

Renbädda
Tvätta alla sängkläder och använd tvättnötter utan starka parfymer eller irriterande tensider!
Om du har möjlighet kan du, när det är riktigt kallt, passa på att vädra täcke, dynor och madrass. Låt dem vila ute i kylan så alla kvalster dör. Sen kan du renbädda sängen igen.

Dammsug
Dammsug också bakom alla skåp där du sällan annars brukar dammsuga.

Torka golv (microfibergolvmopp, ev. tallsåpa)
Ta ljummet vatten och en microfibergolvmopp och dra av golvet.

Dag 5: Grovkök/tvättstuga

Här tittar väl sällan folk in? Men det är ändå skönt att få det hela städat och snyggt.

Plocka (pafflådor)
Plocka undan och sortera igen onödiga saker som du inte behöver i pafflådorna. Vik ihop byk och för till de rum där de hör hemma. Var och en plockar sina kläder där de ska vara. Låt också barnen få lära sig!

Torka damm (blå och gul fuktad microfiberduk)
Torka av öppna ytor, saker som står framme, dörrlister och fönsterlister.
Kalkavlagringar? Spraya med ättikslösningen som tar bort kalk och låt verka en stund innan du torkar rent. Är det riktigt ingrott kan du strö salt på en citron och gnugga.
(Obs! Spraya inte ättikslösning på fogar!)

Tvättmaskin (citronsyra)
Kör det varmaste programmet du har (95 grader?) med tom maskin och sätt 100g citronsyra där man annars brukar sätta tvättmedlet. Då förlänger du livslängden på din maskin!

Rensa golvsilen
Uäck! Ta plasthandskar på och ha en plastpåse nära till hands.

Dammsug
Dammsug också bakom alla skåp och skrymslen där du sällan annars kommer åt.

Torka golv (microfibergolvmopp, ev. tallsåpa)
Ta ljummet vatten och en microfibergolvmopp och dra av golvet.

Dag 6: Kontoret/datahörnan

Papper
Har du sorterat alla dina papper vartefter, en gång i månaden eller ligger att på hög? Ta dig nu tid att gå igenom och mappa in allt. Ju oftare du gör det desto lättare blir det! T.ex. i samband med räkningsbetalandet 1g/mån brukar vara bra.

Jag har två lådor; en för obetalda räkningar och en för betalda. Den andra lådan sorterar jag i mappar lite olika ofta, men 2 ggr/år tycker jag funkar bra hos oss. Hitta ditt eget system!
Jag har mappar för:

 1. bankärenden
 2. försäkringar
 3. löneintyg, arbetsavtal o.dyl.
 4. el, vatten, avfall, sotning, licenser, bil
 5. kvitton
 6. skatt, fpa
 7. huset, gården (alla ritningar, bygghandlingar, o.s.v.)

Vissa saker behöver man inte spara! Många företag har e-räkningar, bara att aktivera via din nätbank. Då sparar du inte bara tid på en massa sortering av papper, utan miljön mår också bättre!

Torka damm (blå microfiberduk)
Torka av öppna ytor, saker som står framme, dörrlister och fönsterlister.

Dammsug
Dammsug också bakom alla skåp där du sällan annars brukar dammsuga.

Torka golv (microfibergolvmopp, ev. tallsåpa)
Ta ljummet vatten och en microfibergolvmopp och dra av golvet.

GRATTIS! 

Huset är storstädat och redo för julfirande och mys med familjen!
Har du fler tips?
Kommentera gärna!

Gillade du detta? Då kanske du också gillar följande