fbpx

Lucka 23 och dagen före julafton. I butikerna kryllar av människor som ska ha det sista handlat till julhelgen.

Förutom konsumtionen av prylar och och saker så handlar de flesta av oss massor med mat. 
Vi lagar en massa mat. Vi äter en massa mat – ofta samma mat i flera dagar. Och vi slänger en massa mat!
Samma mat värms, kyls ner och värms igen flera gånger. Den hinner ofta också stå framme ganska länge. 
Medan maten är varm är tillväxten av mikrober större än när den är kall och då ökar samtidigt risken för att bli magsjuk. 
Så nu kommer några tips på hur du denna jul kan undvika att mat blir dålig och måste kastas.
Planera!
Du behöver inte laga mer mat än vad som äts, men det kan vara svårt att planera den mängd som går åt. Ett tips då är att inte ta fram mer mat än vad du tror ska gå åt. Du kan alltid fylla på vartefter.
Detsamma gäller matgästerna. Ta inte för mycket på tallriken, ta hellre flera gånger. Dessutom sparar man inte gärna mat som blivit över på tallriken…
Skriv sen upp hur många ni var som åt och hur mycket mat som gick åt så blir det lättare att planera nästa år. Anteckningarna kan du förvara i kokboken på julmatsuppslaget.
Ta hand om resterna och förvara dem rätt!
Först och främst: Alltid, alltid tvätta händerna innan du börjar handskas med mat! Det vet alla redan, men många fuskar. Laga heller inte mat om du är eller nyss har varit magsjuk. Du kan ännu smitta.
Mycket mat slängs för att man inte tar vara på dem på rätt sätt. Men du kan ta hand om dina rester. Gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in.
Kyl ner tillagad julmat som inte ska ätas med detsamma. Ställ in färskt kött, fisk och mejerivaror i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är ca + 4 °C. De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp, annars behöver du äta upp dem snabbt. Små mängder mat kan ställas i kylskåpet direkt medan större mängder bör först kylas ner till exempel i ett kallt vattenbad eller utomhus. 
Frys in den mat du vet att du inte kommer att äta inom ett par dagar och du har mat även efter nyår. En bra frystemperatur är ca -18 °C. Frys gärna in i färdiga matlådor att ta med dig till jobbet eller skolan.
Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet passeras.

Ännu:
Ät inte nötter eller torkade frukter som ser konstiga och dåliga ut. Likaså om de luktar eller smakar konstigt. De kan innehålla mögelgifter. Öppna eller dela alltid nötterna – de kan också vara dåliga på insidan fast de ser fina ut på utsidan.
Ät gärna mycket fisk, grönsaker och frukter. Dessa innehåller goda fetter, vitaminer, mineraler och antioxidanter – ämnen som gör oss piggare och som stärker immunförsvaret. 
Njut av det goda! 
Och då du tar hand om maten på rätt och säkert sätt gynnar du både din hälsa, din ekonomi och miljön.