- Energi- och materialanvändningen per person i Finland är tredje störst i världen.
- Finländarnas konsumtion medför miljöproblem såväl i Finland som i andra delar av världen.
- Många finländare har ett intresse för att minska sin konsumtionsrelaterade miljöbelastning, men livsstilsförändringar sker långsamt. Och brist på lättillgängliga alternativ och rollmodeller gör det svårt.
- Dessutom är det brist på samhälleliga styrmedel som stöder utvecklingen.
Så idag tänkte jag ge några bättre julklappstips – julklappar utöver det vanliga helt enkelt!
Hur många går inte från butik till butik för att hitta den där ”perfekta julklappen” åt alla och envar? Och hittar man inte den (vilket man ju sällan gör) så köper man nåt annat – för man måste ju köpa någonting! Det resulterar oftast i att man sätter pengar på något helt onödigt som personen sällan har någon användning för. Dessutom blir det dyrt.
Därför kan man ge bort en get eller låta plantera regnskog eller liknande. Till de som behöver något att man kan försöka välja något som är hållbart, ekologiskt och genomtönkt.
1. MÅSTE DET VARA PRYLAR?
Vi konsumerar alldeles för mycket grejer idag. Vi har ett överflöd som gör att vi spenderar massor av pengar på saker vi inte behöver eller ens mår bra av!
Det som vi köper påverkar världen omkring oss. Genom valen vi gör när vi konsumerar kan vi påverka utbudet och möjligheterna för morgondagens generationer i en positiv, hållbar riktning.
Hållbar konsumtion innehåller tre delar: miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet.
Miljömässigt och ekologiskt hållbar konsumtion innebär att naturens resurser inte ska belastas mer än att de kan återhämta sig av egen kraft.
Socialt hållbar konsumtion innebär att ingen människa ska få fara illa i samband med produktionen av de grejer du köper. Det gäller drägliga arbetsförhållanden och arbetsvillkor vid produktionen. Men också att du som konsument inte tar skada på grund av vad du köper. Till exempel ska de produkter du köpt inte vara farliga att använda eller skadliga för din hälsa.
Ekonomiskt hållbar konsumtion handlar om ens egen ekonomi. Kort sagt, att inte köpa mer än man har råd med!
Den enes skräp = den andres skatt!
Loppis är ett bra ställe att shoppa julklappar på. Man återanvänder grejer som nån annan inte har nytta eller nöje av längre. Det blir billigare och sparar på miljön eftersom man inte stöder onödig nyproduktion.
Sen finns det även fina webshoppar med loppis och redogrejer. Lundagård är en som jag gillar mycket. Kolla även in den fina bloggen! (Här kan man sitta i timmar!)
Om man vill få tips på vad man kan välja för slags produkter om man är ute efter något visst så kan man gå in på Medveten Konsumtion och läsa mera.
2. GÖR SJÄLV
Det finaste man kan ge bort och som många uppskattar är något egentillverkat med en tanke bakom. Det är hållbart med känsla!
Börja i tid…
Man kan under våren, sommaren och hösten plocka och torka växter såsom nässlor, kamomillblommor och andra läkande örter och gör löste i egen fin förpackning. Eller köp färdigt torkade örter och sy egna tepåsar som min vän Hanna.
Hon har också många andra pysseltips, så där kan ni också få idéer på julklappspyssel.
Vill man ge bort hemmaspa kan man också gör spaprodukter eller shampon och ge bort. Eller ge bort ett ekostädkit eller naturshampo.
I din skrubb med tyger, lakan och gardiner (eller också på loppis eller tygloppis som också ordnas ibland) kan du hitta fina tyger och sy julklappar av. Det kan bli söta barnkläder eller fina saker till hemmet. Eller köp lite vete av en bonde och sy egna vetedynor – det blir en varm och skön julklapp.
Virka eller sticka vantar och sockor eller inredningsgrejer.
Är du mera händig med trä så kan du snickra något fint av gamla höstörar (ni vet ju hur jag älskar höstörar) eller andra gamla träföremål. Eller kan du kanske svetsa eller arbeta med glas?
…eller gör i sista minuten.
Man kan också baka något gott, förpacka fint och ge bort till julen. Eller gör egen glögg i gamla rentvättade flaskor med egen etikett på.
3. TJÄNSTER
Presentkort från dig själv
Ett presentkort kan t.ex. innehålla fönstertvätt av hela huset; det kan ges till en förälder eller äldre släkting. Andra alternativ kan vara storstädning, matlagning, däckbyte, biltvätt eller hjälp med något annat som mottagaren gärna skulle slippa göra själv eller kanske har svårt att göra själv.
Är man duktig på att massera kan man också ge bort massage. Eller varför inte fot-, hand- eller ansiktsbehandling inom ramen för hemmaspa? Gör peeling av kaffe, kokosflingor, socker och honung så slipper du dyra och skadliga kemikalier.
4. UPPLEVELSER
2008 blev upplevelser vald till årets julklapp och det är fortfarande en mycket bra julklapp, tycker jag.
Köp en veckoslutskurs i qigong, yoga eller meditation eller på en levande föda kursgård. Eller satsa på massagebehandling, vinprovning, fallskärmshoppning, frigörande danskurs, skapande upplevelse, språkkurs… Det behöver inte bli dyrt och man behöver inte åka långt!
5. VÄLGÖRENHET
Sett till miljön så handlar det ju inte om att alla ska köpa miljövänligt eller ekologiskt. För miljöns bästa så borde vi handla mindre – inte handla större andel ekologiskt.
Det finns en massa olika organisationer som sysslar med välgörenhet och många erbjuder den möjligheten att man genom att betala in en viss summa får någon i ett U-land hjälp för att t.ex. kunna ta hand om sig själv.
Köp en get
UNICEF (United Nations Childrens Fund) har av FN fått uppdraget att kämpa för barns rättigheter över hela världen. Köp rent vatten, skolpaket eller näring åt ett barn i ett av 150 länder.
Via Röda Korset kan man stöda hjälp hemma eller ute i världen.
UTÖVER JULKLAPPEN
Kom ihåg att berätta för dina nära och kära hur mycket du tycker om dem och vad de betyder för dig.
Och kramas! Kramas mycket!
Har ni andra tips och idéer på julklappar?