fbpx

Idag 2011 firar vi i Finland vår 94:e nationaldag!

Förutom traditioner (som att titta på presidentens festligheter på TV) så brukar många av oss tända ljus denna dag.

Så dagens tema blir levande ljus!

Tänk på din hälsa och på miljön!
  • Stearin är mer miljövänligt, eftersom paraffinljus bidrar till den globala uppvärmningen och brinner inte lika rent. Jag köper inte längre ljus om de är av paraffin. 
  • Välj gärna stearinljus som är miljömärkta med svanen och därmed uppfyller vissa krav när det gäller sotpartiklar.
  • Bivaxljus är också miljövänliga och enkla att göra hemma. Viktigt är att välja 100 % ren bivax.
  • Sojaljus har långt samma egenskaper som bivax.
  • Vita ljus är mest skonsamma för miljön och brinner bäst! Färger tillverkas nämligen av olika blandningar av metaller och kemikalier. All massa skall ju förbrännas genom veken och färgrester täpper till porerna i veken och försämrar brinnegenskaperna. Välj därför ljus som bara är färgade på ytan.
  • Det är väldigt viktigt att återvinna metallkoppen från värmeljusen! Stormossen har egen låda för metallåtervinning. Metaller är sådana ämnen som man vinner mycket energi på att återvinna. Stål kräver ungefär dubbelt så mycket energi att nyproducera och aluminium kräver upp emot trettio gånger så mycket jämfört med återvinning!


Tillverkning

Man kan tillverka ljus på flera olika sätt. Den äldsta metoden är att stöpa ljus. En annan vanlig metod är att gjuta ljus i formar eller genom att man rullar en bivaxkaka runt en veke.

Olika ljus ska ha olika veke. För att hitta rätt veke för dina ljus måste du till exempel veta diametern på din form om du ska gjuta.

Färg och doftolja kan påverka hur ljuset brinner, så det kan behövas tjockare veke för olika doft- och färgkombinationer.

Material

Låt oss först ta en närmare titt på vilka material som används i våra älskade ljus:
Bivaxljus

Bivax – Bra och enkelt att göra hemma!
Bivax var det material som användes för tillverkning av ljus till kyrkorna under medeltiden. Efterfrågan på bivax var den främsta anledningen till att bin började hållas som husdjur. Beroende på årstid och på vilka växter bina besöker kan bivaxets färg variera från nästan vitt till gulbrunt. Bivax brinner upp till 5 gånger längre än paraffin, droppar/rinner/ryker inte och är den renaste formen av ljus. De doftar gott och naturligt av honung. Bivaxljus kan även tillverkas genom att man rullar en vaxkaka runt en veke. Detta är ett snabbt och ofarligt sätt att tillverka ljus.

Soja Miljövänligt!
Sojavaxen brinner med lägre temperatur. Den är giftfri och passar att bra använda även i närheten av barn. Soja är förnybart och miljövänligt material och odling av soja skadar inte naturen/miljön. I början av 90-talet började man tillverka vax från sojaolja (olja från sojabönor) och fler och fler ljustillverkare använder numera vax från sojaolja när de tillverkar ljus. Det är enkelt att stöpa sojaljus i formar själv hemma. Sojavax lämnar heller inga åtsittande fläckar så eventuella fläckar är väldigt enkla att ta bort. 
Stearin Rekommenderas!

Ett stearinljus av hög kvalitet kännetecknas av att veken brinner med en låga som är stor, stabil och inte sotar samt att stearinet inte rinner över kanten utan brinner upp utan att bli flytande i ljusets skål.
Stearin är en beteckning på en blandning av fettsyrorna stearinsyra och palmitinsyra och framställs huvudsakligen av animaliskt fett, men kan även framställas ur vegetabiliskt fett, såsom palmfett. Stearin är tillverkat av förnyelsebara råvaror som inte har någon negativ miljöpåverkan och används huvudsakligen för framställning av levande ljus.

OBS! Det förekommer att namnet ”stearinljus” används även om paraffinljus. Stearin är lite dyrare än paraffin, men så brinner det mycket längre också och osar och sotar inte lika mycket. Stearinet är också fastare i konsistensen vid rumstemperatur, är biologiskt nedbrytbart och har en högre kvalitet än paraffinet. 

Paraffin
Paraffin används ofta i en blandning med stearin till ljustillverkning (kompositionsljus). Det är vitt till färgen med varken lukt eller smak, men något mer genomskinligt, mjukare och segare än stearin. Paraffin är en petroleumprodukt som när det förbränns avger samma sotprodukter som en dieselmotor, till exempel toluen, bensen, metyletylen och naftalen. Paraffin består av brännbara estrar, stearinsyra eller alkaner och är en restprodukt från raffineringen av petroleum, d.v.s. råolja/mineralolja, men kan också tillverkas syntetiskt. I dagsläget används tyvärr i första hand paraffin som råmaterial till levande ljus.

Visste du? 
Om alla i hela Sverige hade valt 100 % stearin i stället för paraffinljus skulle det motsvara en miljöpåverkan med en effekt av att ta bort 15 000 bilar från våra vägar! 

Talg
Talg är fett från däggdjur och produceras i talgkörtlar, som finns i läderhuden och håller huden mjuk och smidig. Talg som produkt är fett från kor, får och getter som smälts ut och används även bland annat i kosmetika och hudsalvor. 
Talg var vanligare i ljustillverkning förr då det var billigt, men talgljus kan lukta illa och sotar. Idag används talg undantagsvis till gravljus.

Veke
En veke är en smal textilremsa eller ett grovt garn som antingen doppas i flytande bränsle eller är ingjuten i något brännbart material såsom stearin. Grovleken på veken måste noga anpassas till ljusets vidd, så att båda förbrukas i samma takt. För att underlätta detta samspel kan veken impregneras med diverse salter.
En ljusveke består numera av flätat bomullsgarn.

Dofter
De flesta oljor som används i doftljus är också petroleumprodukter. De kan innehålla höga halter av
bensen och formaldehyd men även styren som kan irritera hud och ögon samt ge effekt på syn,
hörsel och nervsystem.

Typer av ljus

Låt oss sen ta en närmare titt på olika typer av ljus:

Kronljus Rekommenderas!
Kronljus är ett vitt, smalt stearinljus, ursprungligen avsett för användning i ljuskronor. Numera finns även färgade kronljus.

Värmeljus Bra bara det är gjort på stearin och du återvinner metallkoppen!
Ett värmeljus är litet, brett ljus, vanligen tillverkat av paraffin, men finns även av stearin! De är oftast vita, men kan även vara färgade. De har ett hölje av aluminium eller någon annan metall som behöver återvinnas!

Blockljus – Bra bara om det är gjort på soja eller bivax!
Ett blockljus är ett brett och kraftigt ljus som ofta är färgat och tillverkas vanligen av paraffin. Hittas även av soja.

Doftljus
Ett doftljus är ett ljus där parfym tillsatts ljusmassan och när doftljuset brinner sprids parfymen i luften. Inget att rekommendera med andra ord!

Julgransljus
Ett julgransljus är ett litet smalt stearinljus som ursprungligen använts i julgranar. Efter att man började använda elektrisk ljusslinga i julgranen är julgransljusens främsta användning i änglaspel. Det är ofta rött eller vitt.

Rustikljus
Ett rustikljus är ett stöpt, genomfärgat ljus. Det är vanligen längre än kronljuset. Kallas även antikljus.

Tårtljus
Ett tårtljus är ett mycket litet, smalt ljus som man sticker ned i födelsedagstårtan. Tårtljus är ofta färgade i olika pastellfärger och har en liten spetsig hållare längst ned. Ett tårtljus är inte avsett att vara tänt mer än några minuter. Tårtljus kan också förekomma i form av siffror, bokstäver eller andra former.

Några tips

  • Res upp veken innan du tänder ljuset första gången.
  • Veken bör vara ca 10 mm. Korta av veken om den är längre än så.
  • Ställ inte ljusen för tätt. Avståndet bör vara minst 10 cm
  • Undvik att placera ljus i drag så att ljuset inte börjar rinna.
Om du fått stearinfläckar:
  • Lägg duken eller plagget i frysen. Då kan fläcken brytas eller skrapas bort.
  • Har fläcken trängt in i tyget använd ett strykjärn. Lägg tyget mellan två bitar hushållspapper. ”Stryk” sedan ut fläcken med varmt strykjärn. Ljusmassan smälter och sugs upp av hushållspappret.
  • Vid ej tvättbar tapet använd ett varmt strykjärn och ”sug upp” den uppvärmda ljusmassan med en bit hushållspapper.
  • Använd samma metod på mattan som vid fläckborttagning på tyg.
Lämna aldrig ett brinnande ljus utan tillsyn!