fbpx

Förra veckan var jag i Jakobstad på fortbildning och då passade jag på och tog årets första vinterbad på Larsmo strandcamping – samma ställe där jag förlorade min vinterbadsoskuld 2008.

Ikväll var jag så frusen att jag bestämde mig för att åka på årets första dopp i Vasa pingvinernas vak. Det var första badet som medlem i föreningen. Och det var så skönt! Nu känner jag mig som en ny människa.

Orsaken att jag vinterbadar är helt enkelt att jag är så pass frusen att jag annars måste gå omkring med nyuppvärmda vetedynor dygnet runt vintertid. Men sen jag började vinterbada är jag inte lika frusen längre. Det är fantastiskt!

Medicinska forskare vid Köpenhamns universitet har utrett vad som händer i kroppen vid vinterbad. Kroppen kyls ner extremt snabbt vilket får kroppens försvarssystem att sätta igång. Blodkärlen drar ihop sig, blodgenomströmningen i hjärnan halveras och chocken utlöser en cocktail av endorfiner och adrenalin. Det finns tidigare studier som visar att vinterbadare är friskare och har färre sjukdagar än andra.

Men:

  • Doppa inte huvudet om du är nybörjare
  • Bada inte om du har högt blodtryck, hjärtproblem, psykiska problem eller är förkyld.
  • Drick aldrig alkohol i bastun eller innan du badar.
Vinterbad passar nästan alla, men om du misstänker att du har problem med hälsan, ska du helst först vända dig till en läkare och diskutera riskerna med en sådan hobby.
Effekterna av vinterbad är individuella och beror på antalet gånger man badar, hur länge man stannar i vattnet och om man badar bastu i samband med det. Lyssna till din egen kropp för att veta vad som passar dig bäst.

Läs mera på Pingvinernas hemsida!