fbpx

Nu har hela reportageserien om ofrivillig barnlöshet kommit ut på Åland radio.

Stort tack till Camilla Karlsson-Henderson för ditt fantastiskt fina jobb! Du är modig, stark och har gjort ett viktigt bidrag med att sprida information och ge ökad förståelse i och med dessa reportage.

Jag är av den mycket starka åsikten att detta bör pratas om och inte skylas undan. Det är svårt för en oinsatt att förstå hur enormt stor påfrestning detta är för ens fysiska, psykiska och emotionella välbefinnande när man går igenom det.

Gå in och klicka på de olika intervjuerna från alla fem dagarna här.
Den kommer också i repris idag, söndag, kl 14:30. Passa på!

Från måndagen 20.2 hör ni Olle Frankman (gynekolog och rådgivningsläkare på ÅHS) berätta vilka orsaker som kan ligga bakom fertilitetsproblem och Anna-Kaisa Poranen som är läkare vid Väestöliitto i Åbo berättar vad som händer när man kommer till dem för att få hjälp.

Från tisdagen 21.2 pratar Anders Möller som forskat om de psykologiska aspekterna på infertilitet, och han pekar på ovissheten som något av det jobbigaste när man går igenom det här.
Från onsdagen 22.2 möts Tarja Gustafsson som jobbar som familjerådgivare på Folkhälsan som är väldigt engagerad i frågor som gäller ofrivillig barnlöshet och har bland annat i sitt slutarbete skrivit om det här.

Mikaela Soncks bok “Utan”

Från torsdagen 23.2 får vi möta tre kvinnor som går eller gått igenom ofrivillig barnlöshet.
Teresa Blåhed som tillsammans med sin man i över fem år har försökt att få barn. Tillsammans har de genomgått ett flertal inseminationer och IVF-behandlingar som ännu inte har lyckats.

Den åländska kvinnan Erika som efter flera IVF-behandlingar idag är mamma till en son.

Men resan dit har varit jobbig och även Erika berättar att det var ovissheten som var väldigt påfrestande.
Den finlandssvenska journalisten och författaren Mikaela Sonck vars drömmar slogs i kras när hon drabbades av en allvarlig sjukdom som ledde till att hon aldrig kommer att kunna få barn.
Från fredagen 24.2 hör vi chefläkare Dick Sjögren på ÅHS som gärna skulle satsa mer på vården av par med fertilitetsproblem. Vi hör även hälsominister Carina Aaltonen prata om att vården behöver se till hela människan och erbjuda psykologiskt stöd vid fertilitetsproblem om det behövs.
Vi tackar för en fantastiskt bra reportageserie!