fbpx

Jag älskar våra årstider! Speciellt när de lever ut riktigt ordentligt. Och nu har vi en riktigt vinter. Åtminstone här i Österbotten har vi haft jättekallt denna vecka, kring – 25°C varje dag. Underbart kallt.

Som ni vet är jag ju väldigt frusen av mig, men tack vare vinterbadandet bekymras jag inte av kylan på samma sätt längre. Istället njuter jag!

De kalla vinternätterna ger den vackraste stjärnhimlen och den klaraste månen. De tystaste nätterna och dagarna. De vackraste solnedgångarna med blågråa vinterträd mot den varma rosa himlen. Hela min värld har en så stark yin och det tycker jag att är alldeles underbart skönt.
Och fästingar tycker jag att är lite otäcka och de brukar inte klara den stränga kylan så bra – så det är ju också bra!

Nu är det ett ypperligt tillfälle att kasta ut madrasser, täcken, dynor, husdjursbäddar, mjukisdjur och andra textilier där kvalster gärna trivs.

Vet ni vad kvalster är? Det finns ca 200 kvalster per gram dammtuss och de älskar att få bo i din säng och gosa! Vår “ömsande” hud är som godis för kvalster och 1,5 gram skinn ger mat till ca i miljon kvalster. Vackra är de ju inte precis och man ska nog inte tänka för mycket på vad för kräk som lever och bor i ens säng… Men just denna kalla årstid kan man ju åtgärda saken – på ett energisnålt och ekologiskt sätt.

Sänginvånare
Så ut med madrasser, täcken och andra textilier och låt de vädras upp och bli fräscha igen. Under tiden kan du passa på att torka damm och dammsuga. Jag passade även på att tvätta sängkläderna i 95° så de torde också vara kvalsterfria – åtminstone för en liten stund.
Och just idag ska vi i Finland komma ihåg att fara och rösta! Det kan man gott göra medan man vädrar sängkläder. Samtidigt kanske man kan ta sig en frisk vinterpromenad i det vackra vintervädret.