fbpx

“Har du barn?”
“När tänker ni börja skaffa barn då?”
“Borde inte ni också börja skaffa barn?”
“Vänta bara tills du har egna barn!”

Oj, så ofta vi fått höra dessa repliker. – I all omtänksamhet, vill jag tro. Men fy vad de svider, orden.

Ibland blir jag så trött och tänker bara: inte nu igen. Och ibland blir jag så arg att jag ser i min lilla fantasibubbla hur jag skriker åt dem eller ger dem en ordentlig spark på smalbenet.
Men alltid, ja alltid blir jag så fruktansvärt ledsen. Orden bränner som brännässlor i mitt hjärta, och de bränner länge. Men jag brukar försöka att inte visa det, utan att svara något hurtigt och byta samtalsämne.

Det här blir bara svårare att göra. Det blir svårare att dölja sorgen och bita ihop om brännässlorna. Så nu svarar jag inte hurtigt längre, utan jag säger bara “Tyvärr”. De flesta frågar vidare och jag berättar då hur läget är.

Idag blir det vanligare och vanligare att par lider av ofrivillig barnlöshet. 15-20% av alla par har problem med att bli med barn! Fattar ni då hur vanligt det är?

Jag vill nu därför tipsa om ett radioprogram som kommer att beröra detta svåra ämne: ofrivillig barnlöshet.

Där kommer läkare, professorer, familjerådgivare andra andra som berörs av barnlöshet att intervjuas. Eftersom det kan vara svårt att hitta folk som vill ställa upp och berätta öppet om sina svårigheter kring barn hade jag också lovat vara med. Men som tur var hittades sen en frivillig på Åland, vilket ju gjorde intervjuproceduren så mycket enklare. Så jag är alltså inte med, men jag kommer att lyssna på varje program!

Det är alltså på Ålands Radio och där sänds nästa vecka en reportageserie om ofrivillig barnlöshet.
Och nästa vecka (måndag 20.2 – fredag 24.2), varje vardag kl. 17.05 kan lyssnarna ta del av intressanta reportage i ämnet!

I “Hela människan” i tisdags (14.2.) berättade underbara Camilla och James om sina upplevelser av processen.
Jag rekommenderar verkligen att ni lyssnar på det här!

En eloge till min fina vän Camilla som vågar, kan och vill göra det här! <3