fbpx

Att vi vuxna varje dag får i oss en massa kemikalier som antingen är skadliga för hälsan eller miljön är inget nytt. Det är inte heller möjligt att undvika detta, eftersom vi andas in en del, andra tas in genom vår hud och vissa via slemhinnorna och matsmältningen. Men vi kan försöka undvika de värsta bovarna genom att göra medvetna val kring vad vi köper, äter och smörjer in oss med.

Det värsta, tycker jag, är när våra barn får i sig dessa kemikalier. Kemikalier som kanske aldrig kommer ur deras kroppar igen.

Värmlandsnytt tar upp om hur barns leksaker, kläder och hygienprodukter riktade till barn innehåller skadliga och hormonstörande kemikalier. Därför har man i Karlstad tagit fram en lista på dessa så att vi vuxna ska kunna undvika att köpa dem. Se inslaget här!
Testfakta skriver om skadliga ämnen i småbarnens nappflaskor. Det hormonstörande ämnet bisfenol A i nappflaskor förbjöds av EU ifjol, men en ny studie visar att flaskorna som är tillverkade av polypropylen (PP) läcker både bensenderivat, ett cancerframkallande ämne, och bensenesulfonamid, en kemikalie som kan skada nervsystemet. Naturskyddsföreningen rekommenderar att helt sluta använda nappflaskor av plast (och aluminium) och istället använda flaskor av glas eller rostfritt stål.
Läs artikeln här! Eller ladda ner hela rapporten här.
Vad du vill undvika och vad du kan välja istället!
Så vad kan vi göra istället? Vi kan t.ex. köpa ekologiska leksaker av naturmaterial, begagnade kläder eller kläder gjorda av ekologiskt naturmaterial. Vi kan även undvika hudvårdsprodukter och badrumskemikalier och här hittar ni goda alternativ!