fbpx

Jag har i tre års tid tänkt börja åka och köpa ekomjölk direkt från fähuset, men eftersom jag anser att mjölk är en måltid och inte en måltidsdryck, går det inte så mycket mjölk i vårt hushåll längre. Dessutom insåg jag efter många års intensivt mjölkdrickande att både jag och Christian var laktosintoleranta så då blev det ännu mindre, så idag dricker jag inte mjölk alls! Mjölk använder jag bara som ingrediens om jag kokar gröt eller gör pannkaka, plättar eller sånt. Så ni förstår kanske att det aldrig blev av…

Ekomjölk direkt från kossan.

Faktum är att vi idag dricker långt ifrån den mjölk som kommer ur kons spenar. Innan den hamnar i vårt glas har den pastöriserats, separerats, homogeniserats, standardiserats och vitaminiserats. Samtidigt har den tappat en del av sin smak, sina näringsämnen och sina enzymer som förstörs vid pastöriseringen. Enzymer som exempelvis laktas som bryter ner laktos, det som allt fler blir intoleranta mot.

Ni som läst min blogg vet ju att jag i lördags fick bevittna hel hop lyckliga kor som studsade ut på det första grönbetet efter en lång vinter inomhus. En härlig syn, må jag då säga!

Jag passade då äntligen på att kolla med husfolket om man kunde få köpa mjölk och har idag druckit mitt första mjölkglas på över 3 år!! Mjölken är alltså ekologisk, opastöriserad och ohomogeniserad – med andra ord helt oförstörd! Och det smakar alldeles underbart gott och min mage har inte reagerat alls!! 
Jag startade för tre år sedan en ekomatring i byn och idag har jag närmare 50 namn på mailinglistan. Vi beställer varje vecka ekologiska och biodynamiskt odlade grönsaker och frukter från Solsidan i Pörtom. (Jag blev t.o.m. anmäld till en tävling, “Ett gott mål med Paul”, i klimatradioprogrammet Smältpunkt där jag överraskningsvis nog kom på en andra plats.)
Det som jag tycker är extra bra är att alla som är med kan använda mailinglistan. Om någon t.ex. får nys om andra ekoprodukter och annat närproducerat så kan man tipsa alla som är med i ringen och göra gemensamma beställningar. 
I vår startade jag en till ekomatring för steinerdagiset Iduna i Vasa och för föräldrarna som har sina barn där (eftersom jag sitter med i styrelsen). 
Jag rekommenderar alla intresserade att startade liknande ekomatringar i er närkrets. Om ni vill får ni gärna kontakta mig ifall ni har frågor för att komma igång.