fbpx
Inlägget om kombucha innehåller köplänkar.

Kombucha är en av mina absoluta favoritdrycker med en himla massa fina hälsoeffekter. När man gör kombucha så växer det fram en ny startkultur. Den kallas också för en kombuchasvamp eller scoby (symbiotic colony of bacteria and yeast). De kan sedan klippas i mindre bitar och ges bort.

Du kan beställa startkultur från Bodystore.

kombucha
Notera att mitt experiment med chaga och kombucha blev ett misslyckat kapitel. Kombucha görs bäst på svart te!

Laga kombucha så här:

1. Koka upp 2 liter vatten i en kastrull. Källvatten är bäst.

2. Tillsätter 2 tepåsar och låt dra i minst 15 minuter. Välj svart (eller grönt) te. Te till kombucha ska få dra länge så att det skall utsöndras mer kväve, som svampen behöver.

3. Låt svalna till ca 40 grader.

4. Låt ca 1 dl ekologiskt socker lösas upp i vattnet. Sockret sen blir uppätet av jästen.

OBS! Honung är bakteriedödande och kan störa kulturbalansen i kombuchan. Om man värmer honungen över 42 grader försvinner dock dess bakteriedödande egenskaper.

5. Låt sedan teet svalna till rumstemperatur och häll över det i ett kärl av glas, porslin eller glaserat stengods. Undvik metall och plast som kan störa processen!

6. Tillsätt 2 dl (ca 10%) färdig kombuchadryck för att få en bra start på jäsningsprocessen och för att skydda från skadliga mikroorganismer. I den sura miljön blir det svårt för skadliga bakterier att utvecklas.

OBS! Om det är första gången så kan du använda pastöriserad vinäger. I fortsättningen sen sparar du alltid lite färdig kombuchadryck från föregående sats.

7. Lägg kombuchasvampen i teblandningen. En ny svamp kommer sen under de kommande veckorna att bildas på ytan.

8. Täck över behållarens öppning med en tunn kökshandduk och fäst med ett gummiband för att skydda den från myggor och damm.

kombucha

9. Ställ behållaren på en lugn och varm plats. Frisk luft och värme (helst ca 23°C) är viktigt. Starkt och direkt solljus är skadligt för svampen.Låt kombuchakulturen stå i minst 8 – 12 dagar och ju varmare det är desto snabbare går det. smaka av med ett sugrör tills du gillar smaken. Sen är det dags att “skörda”. Jag brukar låta den jobba i en månad. Då är allt socker “uppätet” så man får inge bubblor, men jag älskar den sura vinägeraktiga smaken.

10. Tag med rena händer upp den nya kombuchasvampen. Skölj försiktigt av den under rinnande kallt eller ljummet vatten och lägg den tillfälligt i en liten glas- eller porslinsburk.

Häll på ca 2 dl (eller 10%) av den färdiga drycken och sätt på ett lock. Detta tillsätter du i nästa kombuchasats du gör!

Den gamla kombuchasvampen kan du spara och samla i en glasburk med lite kombuchadryck i kylskåpet och sen ge bort till dina vänner.

11. Häll upp resten av den färdiga drycken på flaskor genom en sil.

12. Skölj ur fermenteringsbehållaren med varmt vatten.

13. Nu kan du börja från punkt 1 igen. Lycka till!

kombucha

Förvara kombucha

Den färdiga drycken har ett pH-värde på 2,7 – 3,2. Förvara drycken svalt i kylskåpet. Där står den sig minst ett år!

Kolsyrad kombucha

Om du avbryter processen medan den ännu är lite söt så kommer den att bilda bubblor när den står på flaska med tät kork i rumstemperatur. Låt drycken mogna i en till fem dagar efter det att du hällt upp den på flaskor.

Bakterieaktiviteten avstannar då att flaskorna hålls lufttäta, medan jästen fortsätter att arbeta. Om flaskorna är ordentligt stängda får man en lätt mousserande dryck.

Kompostera eller ge bort scobyn

Jag brukar alltid ge bort den gamla svampen, scobyn, och använda den nya i nästa sats. Om du istället alltid använder samma gamla kombuchasvamp, så kommer den att bli gammal, trött och mörkbrun. Då är det bara att sätta den i komposten.

 

Dela med dig av kombuchabebisarna till dina vänner!

Om du vill börja göra din egen kombucha kan du beställa din första scoby från Bodystore.