Gör egen kombucha

Kombucha är en av mina absoluta favoritdrycker med en himla massa fina hälsoeffekter. När man gör kombucha så växer det fram en ny startkultur. Den kallas också för en kombuchasvamp eller scoby (symbiotic colony of bacteria and yeast). De kan sedan klippas i mindre bitar och ges bort.

Du kan beställa startkultur från wellness-drinks.de.

Gör så här:

1. Koka upp 2 liter vatten i en kastrull. Källvatten är bäst.

2. Tillsätter 2 tepåsar och låt dra i minst 15 minuter. Välj svart eller grönt te. Te till kombucha ska få dra länge så att det skall utsöndras mer kväve, som svampen behöver.3. Låt svalna till ca 40 grader.

4. Låt ca 1 dl ekologiskt socker lösas upp i vattnet. Sockret sen blir uppätet av jästen.

OBS! Honung är bakteriedödande och kan störa kulturbalansen i kombuchan. Om man värmer honungen över 42 grader försvinner dock dess bakteriedödande egenskaper.

5. Låt sedan teet svalna till rumstemperatur och häll över det i ett kärl av glas, porslin eller glaserat stengods. Undvik metall och plast som kan störa processen!

6. Tillsätt 2 dl (ca 10%) färdig kombuchadryck för att få en bra start på jäsningsprocessen och för att skydda från skadliga mikroorganismer. I den sura miljön blir det svårt för skadliga bakterier att utvecklas.

OBS! Om det är första gången så kan du använda pastöriserad vinäger. I fortsättningen sen sparar du alltid lite färdig kombuchadryck från föregående sats.

7. Lägg kombuchasvampen i teblandningen. En ny svamp kommer sen under de kommande veckorna att bildas på ytan.

8. Täck över behållarens öppning med en tunn kökshandduk och fäst med ett gummiband för att skydda den från myggor och damm.

9. Ställ behållaren på en lugn och varm plats. Frisk luft och värme (helst ca 23°C) är viktigt. Starkt och direkt solljus är skadligt för svampen.Låt kombuchakulturen stå i minst 8 – 12 dagar och ju varmare det är desto snabbare går det. smaka av med ett sugrör tills du gillar smaken. Sen är det dags att ”skörda”. Jag brukar låta den jobba i en månad. Då är allt socker ”uppätet” så man får inge bubblor, men jag älskar den sura vinägeraktiga smaken.

10. Tag med rena händer upp den nya kombuchasvampen. Skölj försiktigt av den under rinnande kallt eller ljummet vatten och lägg den tillfälligt i en liten glas- eller porslinsburk.

Häll på ca 2 dl (eller 10%) av den färdiga drycken och sätt på ett lock. Detta tillsätter du i nästa kombuchasats du gör!

Den gamla kombuchasvampen kan du spara och samla i en glasburk med lite kombuchadryck i kylskåpet och sen ge bort till dina vänner.

11. Häll upp resten av den färdiga drycken på flaskor genom en sil.

12. Skölj ur fermenteringsbehållaren med varmt vatten.

13. Nu kan du börja från punkt 1 igen. Lycka till!

Förvaring

Den färdiga drycken har ett pH-värde på 2,7 – 3,2. Förvara drycken svalt i kylskåpet. Där står den sig minst ett år!

Kolsyrad kombucha

Om du bryter processen medan den ännu är lite söt så kommer den att bilda bubblor när den står på flaska med tät kork i rumstemperatur. Låt drycken mogna i en till fem dagar efter det att du hällt upp den på flaskor.

Bakterieaktiviteten avstannar då att flaskorna hålls lufttäta, medan jästen fortsätter att arbeta. Om flaskorna är ordentligt stängda får man en lätt mousserande dryck.

Kompostera eller ge bort

Jag brukar alltid ge bort den gamla svampen och använda den nya i nästa sats. Om du istället alltid använder samma gamla kombuchasvamp, så kommer den att bli gammal, trött och mörkbrun. Då är det bara att sätta den i komposten.

Dela med dig av kombuchabebisarna till dina vänner!

 

Gillade du detta? Då kanske du också gillar följande

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Hej! Jag letar efter en fin och pigg kombuchasvamp! Någon som har en att sälja eller vet var jag kan få tag på en? Kan de skickas? Bor i skogen; mina närmaste orter är Uppsala och Almunge där jag kan möta upp.

 2. Pingback: Slipp allergier och hösnuva naturligt – Morotsliv

 3. Hej!
  Tack för din kommentar! Det stämmer. Det är mjölksyrabakterierna i honungen som har denna bakteriedödande effekt och de överlever inte temperaturer överstigande 42 grader.
  Mvh, Ila

 4. Hej, vill bara tillägga en sak beträffande honung som sötning. De bakteriedödande egenskaperna (som sägs kunna störa scobykulturen) försvinner när honungen upphettats till mer än 50 grader. Så honung som rörts ner i kokhett te borde inte kunna göra någon skada av den anledningen.
  S

 5. Åh! Vill du fortfarande dela med dig av en scoby Rosie? Är nybörjare och lyckades få mögel på min, så är nu helt utan bäbis. 🙁 Vore fantastiskt om du ville/kunde! 🙂

 6. Ser att du inte fått svar så jag kan ju svara 🙂 Komucha löser upp metall och plast så att kroppen kan göra sig av med det så man bör inte förvara det i plast eller metall har jag fått lära mig. Vi vill ju inte ha mer av det i kroppen.

 7. Hej! Det verkar spännande med Kombucha. Jag har satt min första sats och den blev sur som ättika. Redan efter 8 dagar! Vad gjorde jag för fel tro? Sen undrar jag också om det är OK att använda plast dunk för processen. Det står överallt att det ska vara glas eller glaserat gods. Bår det inte bra med plast?

 8. Ser att min kommentar aldrig kom in. Jag har försökt att nå dig men det går inte att skicxka sms till det numret. Står att det tillhör en man i Göteborg. M.V.H Rosie

 9. Om den möglat lär den inte fungera heller så då märker du ju det.
  Om den inte möglat borde det inte vara några problem. De kan nog hålla sig i form i åratal! 🙂

 10. Tack för bra kombuchainformation. Jag fick en flaska kombucha och en kombucha svamp för ett år sedan. Jag har glömt bort och den har stått i rumstemperatur, går den fortfarande att använda??

  Tack,
  Mvh
  Kerstin