fbpx

De första myggorna har redan börjar surra, ikväll tycker jag de varit extra aktiva. De lär ju dessutom hänga med en bra tid framöver, så det är nog dags för att blanda till myggolja för den kommande myggsäsongen.

Men jag brukar blanda mitt eget myggmedel som doftar gott, är hud- och miljövänligt – och som dessutom är förbaskat effektivt!

Receptet nedan är uppdaterat med citroneukalyptus 2015.

Här kan du läsa mitt nyaste recept på myggolja och varför jag valt att inkludera citroneukalypus!

Myggolja

Blanda allt i en liten sprayflaska och ha med i handväskan, bilen, på villan och hemma. Den här är ganska stark, så sätt mera rypsolja när du blandar åt barn eller personer med känslig hud.

Om du vill spraya på kläder kan du använda alkohol som bas istället.

När du blandar din egen myggolja

Börja med din favoritolja. Välj då gärna en ekologisk matolja såsom olivolja. Blanda sen i 15 – 25 droppar av en tre till fyra olika eteriska oljor.

Oljor som myggor ogillar är:

citronella, basilika, citron, citronella, citrongräs, citronmeliss, eukalyptus, geranium, kamfer, kryddnejlika, lavandin, lavendel, pepparmynta, persiljefrö, tallbarr, timjan, terpentinolja.

Obs! Myggoljorna kan bli lite starka på huden. Ett bra alternativ för känslig hud och barnahud är att byta ut den ekologiska rypsoljan mot vatten och en skvätt sprit och spraya på kläderna istället.

Andra tips då myggen anfaller är:

Gnid in persilja, björkblad, citronsaft på exponerad hud.

Ät vitlök och B-vitamin. Mygghonor sägs också ogilla lukten av gul lök.

Vademecum munvatten, äppelcidervinäger, tjära, eukalyptol, tomatgrönska, tagetes, ringblomma, rölleka och malört är också dofter som myggen ogillar.

Om du inte har tillgång till något av allt detta, så se till att vara sval och inte för svettig och gå klädd i ljusa, nytvättade och löst sittande kläder – gärna på ett blåsigt ställe. Och blir du biten av en mygga så ska du enligt mormor stryka på av ditt eget saliv.

Myggmedel från butiken? – Viktigt att tänka på!

De myggmedel som du köper i butiken ska användas med stor försiktighet och barn under tre år ska helst inte utsättas för dessa medel överhuvudtaget!

Ämnena som finns i myggmedel kan vara skadliga för nervsystemet (neurotoxiska). De flesta myggmedel rekommenderades att användas max två till tre gånger om dagen och enbart på mindre hudytor och med försiktighet. 

I handeln kan det finnas myggmedel som inte har godkänts av Kemikalieinspektionen. Detta innebär att de inte garanterat fungerar och dessutom kan de vara skadliga för kroppen och för miljön.