fbpx

Vikten av din tarmflora och dess påverkan på din hälsa kan inte överskattas. Hippokrates sa att alla sjukdomar börjar i tarmen, och ju mer vi lär oss nu med alla våra moderna vetenskapliga verktyg, desto mer inser vi hur rätt han hade.

70% av ditt immunförsvar sitter i tarmarna!

En fungerande tarm och matsmältning är viktig för näringsupptaget, hormonproduktionen, immunförsvaret och nervsystemet. Produktionen av B-vitaminer och K-vitamin är även beroende av en väl fungerande tarm. Tunntarmens bakterier kan tillverka B12 till viss del, samt tjocktarmens bakterier K-, B1-, B2-, B6- och B9-vitamin.

Dina tarmar fungerar som din andra hjärna!

De producerar ännu mer serotonin (har en positiv inverkan på ditt humör) än vad din hjärna gör.

Tarmarna är också hem för otaliga bakterier, både bra och dåliga. Väggarna i tjocktarmen innehåller kilovis med bakterier och är täckt av ca 100 biljoner bakterier av ca 1000-talet olika bakteriearter. Dessa bakterier är tio gånger fler än alla celler i kroppen tillsammans. Att upprätthålla den perfekta balansen mellan dessa goda och dåliga bakterier utgör grunden för en god fysisk, mental och känslomässig hälsa.

Vi borde ha 80% goda tarmbakterier och 20% dåliga, men dålig och försurande kost gör att många idag har bara 20% av de goda och 80% av de dåliga tarmbakterierna.

Fyll på med goda bakterier varje dag!

De flesta sjukdomar har sitt ursprung i matsmältningssystemet. Detta gäller både fysiska och psykiska sjukdomar. När du läker och tätar din tarmslemhinna gör du så samtidigt att ditt matsmältningssystemet fungerar korrekt igen och då kommer sjukdomssymptomen vanligtvis att försvinna.

Utmaningen är att hitta ett sätt att optimera bakteriefloran, så att du kan leva på ett gynnsamt, symbiotiskt förhållande där den ger dig näring, hjälper dig att bekämpa sjukdomar och optimerar din hälsa.Tillför probiotika, för utan dem kan din matsmältningsapparat inte läkas. Detta görs på två sätt: genom probiotiska och fermenterade livsmedel och probiotiska kosttillskott.

Prebiotika är oftast olösliga fibrer och oligosackarider som främjar tillväxten av de hälsosamma tarmbakterierna. Dessutom har de gynnsam inverkan på pH-värdet i tarmarna, ökar upptaget av essentiella mineraler och motverkar sockrets negativa effekter.

Probiotika tillför hälsosamma tarmbakterier som sätter sig fast på tarmväggen och producerar en rad nyttiga ämnen samt hindrar sjukdomsframkallande bakterier att fästa. Probiotika finns i flera livsmedel.

Bra probiotika hittar du i kombucha, vitkål, surkål, vitlök, gul lök, linfrö, psylliumfrö, maskrosrot, bockhornsfrö, jordärtskocka, svartrot, sparris, bananer, cayenner, rödvin, spirulina, aloe vera, kaprylsyra, joghurt, m.fl.

Källor:

Sanna Ehdin har samlat en massa fin info om tarmhälsa.
Även Dr Mercola skriver om tarmhälsa.
Läs mer om probiotika på Hälsosidorna.se.