fbpx

Chaga, eller sprängticka som den heter på svenska, brukar jag koka och dricka som ett varmt te eller använda avkyld som bas i smoothies. Man kan också använda det som bas för sitt ekologiska snabbkaffe. Flera har frågat mig om vad chaga riktigt är för något. Så det ska jag skriva lite om idag.

Bakgrund

Sprängticka är kungen av medicinska svampar och är känd från folkmedicinen i norra Europa redan under 1600- och 1700-talen. Den kallas också chaga, inonotus obliquus, och är känd i Sibirien som “odödlighetens svamp”, “gåvan från gudarna” eller “gåvan från himlen”.

Sprängticka är en så kallad “tonisk ört”, vilket betyder att den är giftfri och kan tas i stora mängder och under lång tid, utan skadeverkningar. Den har använts som medicinalväxt i Asien under flera tusen år för att stärka immunförsvaret. Ismannen Ötzi som levde 5300 år sedan lär till och med ska ha haft chaga som en av en handfull olika medicinska svampar i sin packning.

Den är inte en fruktkropp (som traditionella svampar) utan består av mycel. Den lever som en parasit på björken och då björken dör sprids den via sporer vidare till nya björkar. Björken kan dock leva i decennier trots sprängtickorna.

Sprängticka dricks traditionellt som en dekokt. Idag finns det många företag som erbjuder chaga i kosttillskott, oftast i kapsel eller som flytande extrakt. Man hittar chagapulver i hälsokostbutiker och kan koka upp ett eget sprängtickste, men om du råkar bo i ett område där svampen växer vilt, kan du skörda, torka och koka den själv. Kom bara ihåg att den inte går under allemansrätten, så fråga först om marken inte är din.

chaga

Var hittar man chaga?

Sprängticka växer på björkar bland annat i Sibirien, Japan (Hokkaido), de nordiska länderna, de baltiska länderna och områdena i norra Europa, norra USA, Canada och Ryssland. Alltså ställen där björkar växer. Den växer på björkens stam och är ganska lätt igenkännlig, eftersom den har en närmast kolsvart skrovlig yta och är ljusare brun/orange och lite svampaktig men hård konsistens inuti. Sprängticka växer på ca 1 av 5000 björkar.

chaga

Hur skördar man chaga?

Som med alla vilda växter ska du skörda så långt bort från vägar som möjligt och undvika områden med föroreningar. Sprängtickan skördas helst under vinterhalvåret. Vänta till det blir under 5 grader på hösten och sen kan du skörda under hela vintern till saven börjar rinna på våren. Under denna tid innehåller den mest näringsämnen.

Välj levande träd när du skördar sprängtickan. Om du tar hela sprängtickan inte det växer ut någon ny efter att du plockat bort den, så ta helst inte mer än 80% av sprängtickan. Då får den resterande 20% fortsätta växa. Därför är det också bäst att välja stora sprängtickor.

Vissa kan man bryta eller sparka loss, andra behöver man skära med en vass kniv, yxa eller såg. Var varsam med trädet då du skördar sprängtickan så du inte gör onödig skada! Kom ihåg att spara den första du hittar och skörda den andra så att det ska finnas kvar sprängticka som kan sprida på sig!

OBS! Chaga hör inte under allemansrätten, så om chagan inte växer på egen björk – fråga först!

Hur hanterar man chaga?

När du skördat en sprängticka från en björk är det viktigt att du kokar (låt sjuda) en dekokt av den genast eller torkar den i småbitar på låg värme i torkugn, annars kan den lätt börja mögla då den är fuktig inuti. Man kan också mala den till ett pulver. Förvara de torra bitarna eller pulvret i en glasburk.

Traditionellt brukade man ta bort det svarta och koka den ljusbruna insidan, men den svarta ytan innehåller melanin som ger björken sin svarta färg och är en mycket stark antioxidant som är anticancerogen. Därför är det bäst att använda hela.

Att koka en chagadekokt

När du vill göra en dekokt på sprängticka ska du låta den sjuda i minst en halv timme i friskt källvatten, gärna i många timmar. FourSigmatic låter till exempel sin sprängticka sjuda i 30 timmar! Du kan koka den färsk eller torkad, hel, i bitar eller pulver.Det räcker med en ca 3x3cm bit för att göra 1 liter te. Men ju fler gånger du kokat den, desto längre tid behöver du koka den varje gång och du kan återanvända den 5-6 gånger tills vattnet är så ljust så den inte ger ifrån sig så mycket godsaker längre. I början blir det ju svart som kaffe ganska snabbt, men ju mera dryck man kokar desto ljusare blir det och snart får man knappt någon färg mer och då är det dags att göra tinktur på resten. (Läs nedan.)

Du kan också låta 1 matsked Chagapulver dra i 1 liter uppkokat vatten över natten. Du dricker det som te, med det fungerar också utmärkt till tarmsköjning, speciellt vid tarmproblem.

När du sjuder sprängtickan i vatten kommer du bland annat åt de vattenlösliga polysackaridkedjorna i sprängtickan. Det smakar väldigt lite, men påminner om skog och vanilj i smaken.

Dekokt på sprängticka

Att göra en chagatinktur

För att få ut de fettlösliga ämnena (betulin, betulinsyra och fytosteroler) i sprängticka kan du göra en tinktur, alltså ett alkoholutdrag, av bitarna eller pulvret som blir över. Så efter att sprängtickan inte ger mera färg i vattnet, kan du torka den och göra en tinktur på sprängticka.

För att göra en tinktur tar du en del torkad chaga till två delar ekologiskt, okryddat brännvin eller vodka (ca 35-40 %) i en glasburk. Sätt på lock och låt stå i rumstemperatur i 3-4 veckor. Du kan behöva fylla på med sprit efter några dagar. När tinkturen är klar, silar du av den genom ett nylonfilter och häller upp på en mörk glasflaska. Håller nästan i oändlighet. Jag brukar ta ca 10 droppar per dag.

Tinkturen håller närmast i oändlighet. När du gör en tinktur kommer du bland annat åt de fettlösliga triterpenerna i sprängtickan.

Chagas hälsoegenskaper

Denna svamp har extremt högt innehåll av antioxidanter och speciellt superoxiddismutas (SOD) som är en av de mest potenta antioxidantenzymer i kroppen. I jämförelse med andra medicinska svampar innehåller Sprängticka utomordentligt stora mängder av superoxiddismutas (SOD) – till och med 25 till 50 gånger mer. Dessa fantastiska celler spelar en viktig roll i att utrota tumörer och ta bort virusinfekterade celler.

Sprängticka är antibakteriell, antifungal, anticandida, antiviral, balanserar immunförsvaret och är därmed bra vid autoimmuna sjukdomar. Den sänker högt kolesterol och har dessutom en otroligt hög ORAC på hela 146.700! ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och ger ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller per 100g.

Hälsofördelar med sprängticka

  1. Förbättrar immunförsvaret
  2. Motverkar cancer
  3. Är anti-inflammatorisk
  4. Är en extremt stark antioxidant
  5. Är en stark adaptogen

Sprängticka vid cancer

Den ryska författaren och nobelpristagaren Alexander Solsjenitsyn förvånades 1950 över de helande krafter sprängtickan hade i behandling av cancer. Mer än 1600 vetenskapliga studier som undersöker sprängtickan har visat att det är en av naturens mest potenta cancerbekämpande agenter. Sprängtickan omfattar 215 olika fytonäringsämnen med antioxidativ, immunstimulerande, anti-cancer och anti-inflammatoriska effekter.

Sprängticka har en stark antitumöreffekt som är nära relaterad till dess aktivering av makrofager och det är bevisat att denna svamp ökar Natural Killer (NK) celler verksamhet med upp till 300 %.

De fettlösliga triterpenerna ökar anticancer och anti-inflammatoriska egenskaperna medan de vattenlösliga polysackariderna reglerar immunsvaret i kroppen. Chaga är också en kraftfull adaptogen som hjälper kroppen att anpassa sig till både inre och yttre påfrestningar.

År 1958 fann man i vetenskapliga studier i Finland och Ryssland att sprängticka gav effekt vid bröstcancer, levercancer, livmodercancer och magcancer, liksom ihypertoni och diabetes.

Sprängticka vid psoriasis

1973 gjordes en annan intressant rysk undersökning där sprängticka visade sig hjälpa mot psoriasis i nästan 100% av fallen.

Sprängticka vid diabetes

Sprängticka är bra vid diabetes, eftersom den sänker blodsockret och på så vis behöver inte diabetiker ta samma mängd insulin (gäller typ 2). Med maitake märker man däremot större förändringar. Diabetiker får ofta också följdsjukdomar, bl.a. försämrad blodcirkulation, vilket sprängticka till viss del kan förbättra.

En bra sak att minnas är också att du inte kan överdosera sprängticka.

Chaga innehåller mycket näring

Sprängticka innehåller en komplex cocktail av fytonäringsämnen och immunaktiverande föreningar såsom betaglukaner (komplexa kolhydrater) eller polysackarider som också finns i alger, jäst, havre, etc. De boostar immunförsvaret och fungerar genom att stimulera kroppens förmåga att skapa cellulära försvar.

•  Polysackarider (förbättrar immunförsvaret, hjälper mot cancer, bakterie- och virussjukdomar)
•  Betulinsyra (mot tumörer, malaria och infektioner)
•  Melanin (förbättrar och skyddar DNA i hår, naglar och hy)
•  Fytonutrienter eller fytokemikalier (dämpar inflammation, aktiverar immunförsvaret och stärker naturlig avgiftning)
•  Ergosterol (en vitamin D2-prekursor)
•  Många former av betaglukaner (komplexa sockerarter som kallas polysackarider)
•  Saponiner, steroler, triterpener, betulinsyra, SOD (superoxiddismutas)
•  Aminosyrakomplex (proteiner) och andra spårämnen

 

Var kan man köpa chaga?

Alla har inte möjlighet att ha egen sprängticka. Att leta i skogen och skörda sprängtickan, hacka den i bitar, torka, förvara och koka den i timtal. Det finns idag många företag eller personer som erbjuder sprängticksprodukter i form av malt pulver, frystorkat te, tepåsar, extrakt och så vidare. Det kan skilja mycket i kvalitet och hur mycket nytta du får från produkten samt hur du ska använda den för att komma åt maximal effekt.

Om du vill köpa sprängticka av hög kvalitet rekommenderar jag Instant chaga från den finska killarna på FourSigmatic.med dubbel utvinningsprocess. Deras produkter är så kallade “dual extrakt”, vilket innebär att de innehåller både de vatten- och fettlösliga ämnena. Den är tillverkad genom att koka svamp i 30 timmar och genom att extrahera den i stark 98% alkohol. Deras produkter är rena och håller väldigt hög kvalitet. De har också andra superteer som är fantastiskt bra!

Uppge koden “morotsliv” i kassan så får du rabatt på din beställning!

Litteratur

Du kan också läsa mera i David Wolfes bok “Chaga – King of mushrooms” på engelska eller Jaakko Halmetojas bok “Pakurikääpä” på finska.

Här kommer en jättefin infographic på engelska, som min vän Russ på Chaga HQ gjort.

Courtesy of: Chaga HQ