Chaga brukar jag dricka som varmt te eller använda avkylt som bas i smoothies. Min man brukar också använda det som bas för sitt ekologiska snabbkaffe. Flera har frågat mig om vad Chaga riktigt är för något. Så det ska jag skriva lite om idag.

Bakgrund

Chaga (Inonotus obliquus), eller sprängticka som den heter på svenska, kallas i Sibirien “Odödlighetens svamp”, “Gåvan från Gudarna” eller “Gåvan från Himlen”. Sprängticka har använts som medicinalväxt i Asien under flera tusen år för att stärka immunförsvaret. Den är inte en fruktkropp (som traditionella svampar) utan består av mycel.

Den lever som en parasit på björken och då björken dör sprids den via sporer vidare till nya björkar. Björken kan dock leva i decennier trots sprängtickorna.

Hitta Chaga

Sprängticka växer på björkar i Norra Europa, Norden, Norra USA, Canada och Ryssland, där björkar växer. Den växer på björkens stam och är ganska kännspak, eftersom den har en närmast kolsvart skrovlig yta och är ljusare brun/orange och lite svampaktig men hård konsistens inuti. Sprängticka växer på ca 1 av 5000 björkar.
Chaga på en björk.
 
Skörda Chaga
Som med alla vilda växter ska du skörda så långt bort från vägar som möjligt och undvika områden med föroreningar.Sprängtickan skördas helst under vinterhalvåret. Vänta till det blir under 5 grader på hösten och sen kan du skörda under hela vintern till saven börjar rinna på våren. Under denna tid innehåller den mest näringsämnen.

Välj levande träd när du skördar sprängtickan. Om du tar hela sprängtickan inte det växer ut någon ny efter att du plockat bort den, så ta helst inte mer än 80% av sprängtickan. Då får den resterande 20% fortsätta växa. Därför är det också bäst att välja stora sprängtickor.

Vissa kan man bryta eller sparka loss, andra behöver man skära med en vass kniv, yxa eller såg. Var varsam med trädet då du skördar sprängtickan så du inte gör onödig skada! Kom ihåg att spara den första du hittar och skörda den andra så att det ska finnas kvar sprängticka som kan sprida på sig!

OBS! Chaga hör inte under allemansrätten, så om chagan inte växer på egen björk – fråga först!

Ta vara på och använd Chaga

När du skördat en sprängticka från en björk är det viktigt att du kokar (låt sjuda) en dekokt av den genast eller torkar den i småbitar på låg värme i torkugn, annars kan den lätt börja mögla då den är fuktig inuti. Man kan också mala den till ett pulver. Förvara de torra bitarna eller pulvret i en glasburk.
Torkade Chagabitar.

Traditionellt brukade man ta bort det svarta och koka den ljusbruna insidan, men den svarta ytan innehåller melanin som ger björken sin svarta färg och är en mycket stark antioxidant som är anticancerogen. Därför är det bäst att använda hela.

Chagadekokt
När du vill göra en dekokt på sprängticka ska du låta den sjuda i minst en halv timme i friskt källvatten, gärna i många, många timmar. (FourSigmaFoods låter sin sprängticka sjuda i 30 timmar!) Du kan koka den färsk eller torkad, hel, i bitar eller pulver.Det räcker med en ca 3x3cm bit för att göra 1 liter te. Men ju fler gånger du kokat den, desto längre tid behöver du koka den varje gång och du kan återanvända den 5-6 gånger tills vattnet är så ljust så den inte ger ifrån sig så mycket godsaker längre. I början blir det ju svart som kaffe ganska snabbt, men ju mera dryck man kokar desto ljusare blir det och snart får man knappt någon färg mer och då är det dags att göra tinktur på resten. (Läs nedan.)

Du kan också låta 1 matsked Chagapulver dra i 1 liter uppkokat vatten över natten. Du dricker det som te, med det fungerar också utmärkt till tarmsköjning, speciellt vid tarmproblem.

När du sjuder sprängtickan i vatten kommer du bland annat åt de vattenlösliga polysackaridkedjorna i sprängtickan. Det smakar väldigt lite, men påminner om skog och vanilj i smaken.

Chagadekokt.


Chagatinktur

För att få ut de fettlösliga ämnena (betulin, betulinsyra och fytosteroler) i sprängticka kan du göra en tinktur, alltså ett alkoholutdrag, av bitarna eller pulvret som blir över. Så efter att sprängtickan inte ger mera färg i vattnet, kan du torka den och göra en tinktur på sprängticka.

För att göra en tinktur tar du en del torkad chaga till två delar ekologiskt, okryddat brännvin eller vodka (ca 35-40 %) i en glasburk. Sätt på lock och låt stå i rumstemperatur i 3-4 veckor. Du kan behöva fylla på med sprit efter några dagar. När tinkturen är klar, silar du av den genom ett nylonfilter och häller upp på en mörk glasflaska. Håller nästan i oändlighet. Jag brukar ta ca 10 droppar per dag.

Tinkturen håller närmast i oändlighet. När du gör en tinktur kommer du bland annat åt de fettlösliga triterpenerna i sprängtickan.

Chagas hälsoegenskaper

År 1958 fann man i vetenskapliga studier i Finland och Ryssland att sprängticka gav effekt vid bröstcancer, levercancer, livmodercancer och magcancer, liksom ihypertoni och diabetes. 1973 gjordes en annan intressant rysk undersökning där sprängticka visade sig hjälpa mot psoriasis i nästan 100% av fallen.Sprängticka är antibakteriell, antifungal, anticandida, antiviral, balanserar immunförsvaret och är därmed bra vid autoimmuna sjukdomar. Den sänker högt kolesterol och har dessutom en otroligt hög ORAC på hela 146.700! ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och ger ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller per 100g.

Sprängticka är bra vid diabetes eftersom den sänker blodsockret och på så vis behöver inte diabetiker ta samma mängd insulin (gäller typ 2). Med maitake märker man däremot större förändringar. Diabetiker får ofta också följdsjukdomar, bl.a. försämrad blodcirkulation, vilket sprängticka till viss del kan förbättra.
En bra sak att minnas är också att du inte kan överdosera sprängticka.
Chaga innehåller
Sprängticka innehåller en komplex cocktail av fytonäringsämnen och immunaktiverande föreningar såsom betaglukaner (komplexa kolhydrater) eller polysackarider som också finns i alger, jäst, havre, etc. De boostar immunförsvaret och fungerar genom att stimulera kroppens förmåga att skapa cellulära försvar.
•  Polysackarider (förbättrar immunförsvaret, hjälper mot cancer, bakterie- och virussjukdomar)
•  Betulinsyra (mot tumörer, malaria och infektioner)
•  Melanin (förbättrar och skyddar DNA i hår, naglar och hy)
•  Fytonutrienter eller fytokemikalier (dämpar inflammation, aktiverar immunförsvaret och stärker naturlig avgiftning)
•  Ergosterol (en vitamin D2-prekursor)
•  Många former av betaglukaner (komplexa sockerarter som kallas polysackarider)
•  Saponiner, steroler, triterpener, betulinsyra, SOD (superoxiddismutas)
•  Aminosyrakomplex (proteiner) och andra spårämnen
Jag avnjuter oftast varm Chaga.

Köpa chaga

Alla har inte möjlighet att skörda egen sprängticka. Att leta i skogen och skörda sin egen sprängticka, hacka den i bitar, torka, förvara och koka den i timtal. Det finns idag många företag eller personer som erbjuder sprängticksprodukter i form av malt pulver, frystorkat te, tepåsar, extrakt och så vidare. Det kan skilja mycket i kvalitet och hur mycket nytta du får från produkten samt hur du ska använda den för att komma åt maximal effekt.

Jag rekommenderar Instant chaga från den finska killarna på Four Sigma Foods. Deras produkter är så kallade dual extrakt, vilket innebär att de innehåller både de vatten- och fettlösliga ämnena. Deras produkter är rena och håller väldigt hög kvalitet. De har också andra superteer som är fantastiskt bra!

Uppge koden “morotsliv” i kassan så får du rabatt på din beställning!

Litteratur

Du kan också läsa mera i David Wolfes bok “Chaga – King of mushrooms” på engelska eller Jaakko Halmetojas bok “Pakurikääpä” på finska.

Här kommer en jättefin infographic på engelska, som min vän Russ på Chaga HQ gjort.

Courtesy of: Chaga HQ

Gillade du detta? Då kanske du också gillar följande