fbpx
Vår ekobondes ena ko hade kalvat så igår var jag och hämtade några liter råmjölk då kalven fått vad den behövde. Av råmjölken frös jag in största delen, men en liten del gjorde jag underbart god kalvdans av! (Kallas på vissa ställen råmjölkspannakaka eller kalvost.) Jag dricker ingen mjölk i övrigt och använder väldigt lite mjölkprodukter, men opastöriserad ekomjölk/ekoråmjölk direkt från kon hör till undantagen.
Vad är råmjölk?
När en kalv föds så producerar kon råmjölk (=kolostrum) under det första dygnet efter kalvningen. Kalven får först dricka vad den behöver för att må bra. Råmjölkens hälsobefrämjande egenskaper har varit kända inom folkmedicinen i tusentals år. 
Råmjölk har en annorlunda sammansättning än den vanliga mjölken som kommer senare. Framför allt har den en högre halt av proteiner och vissa mineralämnen. Den högre proteinhalten gör att mjölken stelnar (koagulerar) vid upphettning, som då man gör kalvdans. Till skillnad från vanlig mjölk, går råmjölken utmärkt att frysa utan att den förändras.

Vad innehåller den?
Råmjölk innehåller 3 till 8 gånger mer infektionshämmande protein (såsom laktoferrin) och mineraler samt A- och E-vitamin, än vad den senare bröstmjölken gör, men har lägre halt av fett och laktos. Den innehåller även bakteriebindande immunnglobuliner och antikroppar, antibiotiskt verkande äggviteämnen samt tillväxtfaktorer. Men det är antikropparna som är den stora skillnaden mellan kors och människors mjölk. 
Hos människan överförs nämligen antikroppar till fostret genom moderkakan, medan kalvar föds utan. Kons råmjölk ger en “kopia” av moderns immunförsvar till den nyfödda kalven, som helt saknar eget immunförsvar vid födseln. Utan detta första skydd dukar i regel den nyfödda under ganska snart då den inte kan värja sig mot infektioner. Därför är råmjölken från kor mycket rikare på antikroppar än människans råmjölk. Kons råmjölk har en sammansättning som gör att den är användbar över artgränserna. Den är lik människans bröstmjölk, men är 10 till 20 gånger kraftfullare än bröstmjölk!
Vad är den bra för?
Nyligen genomförda studier på mjölken visar vetenskapligt att mjölken eller renade delämnen i den kan vara verkningsfulla vid behandling av flera tillstånd som magbesvär: inflammatorisk tarmsjukdom, sår och skador från NSAID (inflammationsdämpande medel som Voltaren, Naproxen m.fl)y, och vid cytostatika, cellgiftorsakad, inflammation i tarmens slemhinna.

Se denna korta informationsvideo om kolostrum:

Recept på kalvdans:
  • 1 liter råmjölk (från 3-4:de mjölkningen)
  • ½ tsk salt
  • 1 msk indiansocker eller honung
  • kanel

Sätt på ugnen på 150 grader.
Smaksätt råmjölken med salt, socker och kanel.  (Kardemumma, saffran, vanilj, lakrits eller andra kryddor förekommer också)
Häll i en ugnssäker form i glas eller keramik.
Låt gå i en timme i nedre delen av ugnen. Skaka om och se om den stelnat. Den kan behöva vara i en stund till. (Min var i ugnen ca 75 minuter.)

Servera den med hjortron eller dina favoritbär och njut!

Kalvdans

Tips! Ju tidigare mjölkning efter förlossningen desto mera tar den ihop, men man kan då späda ut den med vanlig komjölk. Har man lite senare mjölkad råmjölk kan man vispa i ett ägg så att den säkert tar ihop.

Lycka till!