fbpx

Inlägget innhåller adlinks till Bodystore.

Huskurer mot hosta

Det kan vara ansträngande att gå omkring och hosta, men hostan är faktiskt en del av kroppens eget immunförsvar. När slemhinnorna i luftrören irriteras får man ofta rethosta som senare blir till slemhosta. Det är irriterande att ha varit förkyld och lämnat med en envis hosta som inte vill ge sig. Så här kommer nu några tips!

Anpassa kosten

Undvik slembildande mat som kan förvärra hostan. Slembildande mat är till exempel mejeriprodukter, tofu, jordnötter, soja sås, soja mjölk, banan och även kött från däggdjur med behåring. Mejeriprodukter är överhuvudtaget en tung uppgift för kroppen att omvandla till energi då det både är slembildande och kylande i sin natur.

Ät istället kost som stärker lungorna såsom sötpotatis (koka gärna), morötter (koka gärna), senap, sött ris, färsk ingefära, lök, sill. Ät gärna också slemlösande kost såsom lök, rädisor, färsk ingefära (gärna till te), vattenkrasse, linfrö, fänkål, svamp, algier.

Probiotika för immunförsvaret

Bygg upp immunförsvaret genom att äta probiotika, alltså mjölksyrebakterier! Du har 90% av ditt immunförsvar i tjocktarmen och det slås ut av t.ex. antibiotika, så då måste du fylla på med probiotika. Yoghurt och fil räcker sällan till, för de når knappt ända fram till tarmen.

Här kan du läsa mitt inlägg om probiotika och tarmens betydelse.

Huskurer

Utöver detta kan du ta till både moderna och gamla, hederliga huskurer. Här kommer några:

Kolloidalt silver

Kolloidalt silver är bakteriedödande i sig och om det intas tillsammans med alkohol blir det också virusdödande. Blanda silvergroggen och sippa ca en tesked var femte minut. Receptet på silvergroggen finns här.

Islandsmossa

Ta en handfull mossa, torkad eller färsk ur skogen. Låt den koka 5-6 minuter i en liter vatten. Sila och drick upp allt under dagens lopp. Det smakar grymt beskt, men hostan försvinner. Man kan också dricka detta vatten i förebyggande syfte. Islandsmossan är b-vitamin- och selenrik vilket stärker lungornas försvar.

Matsoda/bikarbonat

Drick ½ tsk matsoda i ett glas vatten och två ggr/dag. Du kan också använda det som gurgelvatten. Obs! Drick detta mellan måltider, eftersom det försämrar matsmältningen om du har mat i magen.

Här kan du läsa mitt inlägg om bikarbonat.

Honung

När det gäller honung kan du suga i dig en tesked ekologisk honung med några timmars mellanrum. Honungen är bakteriedödande och lindrar hosta. Manukahonungen är extra effektiv.

Du kan också blanda honungen med lika mycket vinäger och ta en liten sked typ var fjärde timme. Speciellt vid halsont.

Ett annat bra trick mot hosta är att du delar en kålrot på mitten och gröper ur den till en liten skål. Smörj sen innandömet med en lite honung som drar till sig kålsaften. Då får du en hostmedicin i den lilla skålen. Ta en tesked i taget under dagen.

Om du gör ett starkt lökavkok sötat med honung får du en slemlösande hostmedicin. Avkok på fänkål är också slemlösande vid hosta.

Gäller det torrhosta, kan du rosta några vitlöksklyftor i en torr stekpanna. Skala dem och ät dem tillsammans med honung.

Morötter

Morot är antiseptisk och slemlösande vid hosta. Ät massor av ekologiska morötter eller ångkoka och mixa till en morotspuré/soppa.

Echinacea

Echinacea stärker immunförsvaret och lindrar hosta och heshet. Det är innehåller röd solhatt och det är kliniskt bevisat att förkylning bryter ut mindre ofta samt att förkylningens längd förkortas om man intar kallpressad echinacea regelbundet från första förkylningssymptomen.

Kallpressad kokosolja

Kokosoljan är läkande och dödar virus som orsakar influensa, m.m.. Ät 3½ msk varje dag.

Här finns mitt inlägg om kokosolja.

Ingefära

Ingefära stärker immunförsvaret och stimulerar salivavsöndringen, vilket kan dämpa hosta och irritation i halsen.

Vitlök

Det är vetenskapligt bevisat att vitlök hjälper mot förkylning och influensa och att den är virus- och bakteriehämmande.

Ångbad

Om du har ett oljeljus hemma (du vet ett sånt värmeljus som brinner under ett fat med vatten och olja) kan du droppa några droppar eterisk olja av lavendel eller blå kamomill i vattnet. Det dämpar hosta då den är kramplösande, slemlösande och passar extra bra åt barn. Samtidigt är lavendeldoft också lugnande.

Om du inte har ett sådant ljus så kan du också koka upp vatten och droppa i de eteriska oljorna och andas in ångan. Sätt en handduk över huvudet du ångorna inte smiter iväg.

Andra antiseptiska oljor som är effektiva mot hosta

Mot bakterier (vid förkylning):

  • Enbär, eukalyptus och citroneukalyptus, kajeput, oregano, pepparmynta, tallbarr och bergtallbarr, tea tree,timjan.
  • För barn passar blå kamomill och lavendel.

Mot virus (vid influensa):

  • Cypress, enbär, eukalyptus och citroneukalyptus, isop, kamfer, oregano (kungsmynta), pepparmynta, rosmarin, tallbarr och bergtallbarr, tea tree, timjan.
  • För barn passar lavendel.

Kramplösande vid rethosta, torrhosta, kikhosta, astma:

  • Backtimjan, cypress, mejram, muskatellsalvia, pepparmynta, salvia, stjärnanis, timjan.
  • Särskilt vid astma passar fänkål, romersk kamomill och nard.
  • För barn passar lavendel.

Slemlösande

  • Backtimjan, cederträ, cypress, eukalyptus, frankincense, gran, ingefära, isop, kajeput, kamfer, kardemumma, kryddnejlika, lagerblad, muskot, pepparmynta, perubalsam, rosmarin, salvia (spansk typ), tallbarr och bergtallbarr, timjan, timjan corido, tolubalsam.
  • För barn passar blå kamomill.

Mot heshet

  • Lokalbedövande: Eukalyptus, kryddnejlika, oregano (kungsmynta), pepparmynta, timjan corido.
  • För barn passar lavendel.

Har du inte den eteriska oljan hemma kan du göra ett starkt örtte på samma växt.

Saltpipa

Sedan urminnes tider har bergssalt använts för att lindra olika besvär i luftvägarna. Behandling i saltgruvor, saltgrottor och saltrum, s.k. saltkammarterapi är mycket populär i Europa. Salt har antiseptiska och antibakteriella egenskaper. Den huvudsakliga effekten av salt på bronkialsystemet är att det stimulerar sekretionen, löser upp och eliminerar segt slem, förhindrar inflammation, reducerar irritation som ger hosta och renar flimmerhårens slemhinnor. Genom att andas genom saltinhalator lindras, lugnas och stimuleras hela andningssystemet genom att de orenheter som förorsakar besvär i andningsorganen avlägsnas. Använd inhalatorn dagligen, antingen en gång per dag oavbrutet i 15-20 minuter eller tre gånger per dag i 7-10 minuter.

Motståndsandning med andningsflaska

Motståndsandning ökar trycket i lungan, vilket minskar kompressionen av luftvägarna, motverkar för tidig avstängning av de små luftvägarna. Det leder till sänkt andningsfrekvens och underlättar för att få bort slem från lungorna. Motståndsandning används till exempel inom sjukvården efter operationer i buk och/eller thorax, vid slemproblematik, vid koldioxidretention eller då risk för koldioxidretention föreligger, vid dålig syresättning och vid långvarigt sängläge.

  1. Fyll en ren flaska med cirka tio cm kallt vatten.
  2. Sätt ned en slang, med en inre diameter större än 1 cm, i vattnet.
  3. Ta slangen i munnen och andas in ett något djupare andetag genom näsan.
  4. Blås ut luften genom slangen så att det bubblar i vattnet. Utblåsningen ska genomföras sakta, vara lätt aktiv och inte för arbetsam, det vill säga den ska inte bli prestationsinriktad med ett häftigt bubblande i vattnet. Man ska inte blåsa ut all luft utan spara lite till nästa andetag.
  5. Upprepa med ny inandning genom näsan och utandning via slangen.

Örtte

Brygg te eller infusion på någon dessa örter:

  • Anis – slemlösande, effektiv vid bronkitis och kikhosta
  • Basilikum – antibakteriell, effektiv vid kikhosta
  • Fläder – förstärker slemhinnorna i svalget, ökar motståndskraften
  • Gullviva – inflammationshämmande, slemförtunnande
  • Gurkmeja – giftrensande, inflammationshämmande
  • Ingefära – inflammationshämmande, värmande, lindrande
  • Kamomill – inflammationshämmande
  • Lakritsrot – bakteriehämmande, slemlösande, lindrande
  • Timjan – stärkande, slemupplösande, kraftigt bakteriehämmande
  • Salvia – mycket inflammationshämmande

Genom att dricka varmt eller kallt som lenar svalget kan du lindra hostan och slemmet tunnas då ut så det blir lättare att hosta upp.

Vitkål mot heshet

Om du blir hes av din hosta kan vitkålsvatten lindra. Koka l dl vitkål i 2 dl vatten i 10 minuter. Sila och låt svalna. Drick vartefter under dagen.

Krya på dig!