fbpx

En väninna kontaktade mig nyligen för att fråga om råd vid rosacea. Hon hade redan satsat en förmögenhet på krämer och piller för att få bukt med hudproblemen och hade inga större förhoppningar att hitta något som skulle kunna hjälpa…

Rosacea är kroniskt inflammerade blodkärl som ger svullna, knottriga, variga och ilsket röda fläckar på kinder och näsa.

Hon hade ätit otaliga kurer tetracykliner (=antibiotika) och nu hade hon fått en salva med metronidazole som applicerades lokalt, vilket resulterade i något som närmast liknade en brännskada! Ur askan in i elden med andra ord. Huden var nu så överstressad av metronidazolen och när hon försökte täcka med foundation var ytan så skadad på sina ställen att det bara “rann av”.

Hädanefter rör jag inte en pillerburk eller salva om jag inte är dödssjuk. Hyn är värre nu än innan behandling. Känns som jag behöver en mirakelkur för att ens få ordning på vad metronidazolen ställt till med.

Mina kosttips

 • Undvik de tre vita gifterna: mejeriprodukter, spannmål och socker. Alla dessa göder inflammationer!
 • Kaffe kan också ha en negativ verkan.
 • Vitlök har visserligen virus- och bakteriedödande egenskaper, men då den också kan vara ganska stark skulle jag kanske vara lite försiktig med den, likaså med starka kryddor.
 • Öka fettintaget av vegetabiliska, ekologiska, kallpressade oljor, speciellt kokosolja.
 • Har du dessutom ätit antibiotika så ska du fylla på med probiotika så immunförsvaret i din tjocktarm kan byggas upp igen. Du kan också göra lavemang där du först rengör och sen fyller på med probioter och annat närande.
 • Kosttillskott (Speciellt probiotika och B2-synergos som också innehåller zink och ger 2×200 mg B2-vitamin per dag)
 • Dessutom kan starkt mat, mycket kryddor och stress ha negativ inverkan.

Mina hudvårdstips

 • Gör ansiktsmask av honung som är rengörande för huden! Den mjukgör och renar på djupet samtidigt som den är läkande och smärtlindrande. Den tar också bort döda hudceller.
 • Undvik allt som innehåller mineraloljor (vaselin, paraffin) och parfymer. Använd istället kallpressade, ekologiska, vegetabiliska oljor.
 • Tvätta bort smink med jojobaolja, mandelolja, kokosolja eller ricinolja. Pröva dig fram vilken som passar din hud bäst. Sätt olja på en tygbit eller bomullstuss och torka ansiktet rent. Oljan ger näring åt huden över natten.
 • På morgonen när du sköljt ansiktet med vatten kan du “dutta på” en lättare ansiktsoljamedan huden ännu är fuktig. Det ger huden återfuktning och gör den redo för dagen. Välj någon annan olja än kokosolja eller annan väldigt fet olja, eftersom huden kan då bli väldigt blank och glansig under dagen.Om du vill kan du tillsätta ett par droppar eterisk olja i din hudolja. Då är cypress, blå kamomill, lagerblad och pepparmynta perfekta för just rosacea.
 • Göra ansiktsbehandling med morotsfröolja som är antiseptisk och sårläkande och bra mot hudproblem.
 • Smörj med EMS-salva som innehåller kolloidalt silver.

Dag 1

Så här såg hennes “Före-bild” ut:

Dag 1, före behandling

 

Hon hoppade på honungsmasken på en gång. Lät honungen ligga på under natten då huden var så stressad av metronidazolen.

Hennes sår gjorde inte ont, men hon beskrev att det kändes lite som eldsvåda och var varmt.

Dag 2

Dag 2

Började tvätta ansiktet med jojobaolja.

Då hon inte hittade morotsfröolja i butiken köpte hon havtornsfröolja istället. Havtornsfröoljan har sårläkande och desinficerande effekt och kan användas vid brännsår, strålningsskador och eksem.

Hon fortsatte med honungsmasken.

Nu flagade hon ganska mycket, men det var del av läkandeprocessen. Huden hade slutat bränna och läkte förvånansvärt snabbt.

Dag 3

Dag 3

Idag berättade hon:

Enda “biverkningen” är att det dykt upp enstaka småfinnar lite här och var, men jag misstänker att det är för att det är mycket skit i huden som ska rensas ut. Är i vilket fall som helst utan vidare plussidan som väger tyngre om jag jämför med andra preparat.

Det brukar sätta igång avgiftningsprocesser när man börjar med såna här behandlingar och huden börjar läka och allt slagg ska ut, men det går över efter ett tag (beroende på hur mycket skit som ska ut).

Dag 4

Dag 4

På denna bild ser man lite rodnad. Det är på grund av jojobaoljan som nyss applicerats, så rodnaden lägger sig om en stund.

Idag berättade hon:

Nu har jag ju inte läst in mig desto mer på detta annat än vad du berättat. Men spontant känns det som jojobaoljan triggar cirkulationen i huden när den masserats in, därav rodnaden på bilden. Även de mest röda fläckarna blir mer framträdande. Det är dock en behaglig värme som uppstår. Helt annan känsla än “eldsvådan” som metronidazolen resulterade i. 😉 Rodnaden lägger sig dock inom en halvtimme och även de rödaste fläckarna ljusnar.

Hon berättade också att hon under senaste år har haft mycket torr hy, men den kändes redan nu efter några dagar ofantligt mycket mer elastisk och frisk! Även de områden i ansiktet som inte var “akutsjuka” kändes mycket friskare.

Dag 4, då rodnaden lagt sig.

Kom att tänka på. Jojobaoljan och havtornsfröoljan köpte jag först i söndags, så den har jag inte ens hunnit använda vid SÅ många tillfällen. Så det är honungen som ska ha största “äran” tror jag.


Efter en vecka

Efter en veckas behandling.

Absolut inga sår eller ens kvisslor! (Pigmentfläckarna som är kvar, beror inte på rosacea utan blemmor.)

Kvisslorna som dök upp några dagar in i behandlingen försvann på några dagar till. Och huden kändes nu mycket friskare och mer elastisk! Allt höst/vinterfnas var borta också, bara som rena rama bonusen. Jojoban uppehåller en ofantligt jämn och bra fuktbalans i huden.

Rena, rama solskenshistorien alltså. Honungen är en riktig mirakelgörare!