Honung som mirakelmedel mot rosacea

En väninna kontaktade mig nyligen för att fråga om råd vid rosacea. Hon hade redan satsat en förmögenhet på krämer och piller för att få bukt med hudproblemen och hade inga större förhoppningar att hitta något som skulle kunna hjälpa…

Rosacea är kroniskt inflammerade blodkärl som ger svullna, knottriga, variga och ilsket röda fläckar på kinder och näsa.

Hon hade ätit otaliga kurer tetracykliner (=antibiotika) och nu hade hon fått en salva med metronidazole som applicerades lokalt, vilket resulterade i något som närmast liknade en brännskada! Ur askan in i elden med andra ord. Huden var nu så överstressad av metronidazolen och när hon försökte täcka med foundation var ytan så skadad på sina ställen att det bara ”rann av”.

Hädanefter rör jag inte en pillerburk eller salva om jag inte är dödssjuk. Hyn är värre nu än innan behandling. Känns som jag behöver en mirakelkur för att ens få ordning på vad metronidazolen ställt till med.

Mina kosttips

 • Undvik de tre vita gifterna: mejeriprodukter, spannmål och socker. Alla dessa göder inflammationer!
 • Kaffe kan också ha en negativ verkan.
 • Vitlök har visserligen virus- och bakteriedödande egenskaper, men då den också kan vara ganska stark skulle jag kanske vara lite försiktig med den, likaså med starka kryddor.
 • Öka fettintaget av vegetabiliska, ekologiska, kallpressade oljor, speciellt kokosolja.
 • Har du dessutom ätit antibiotika så ska du fylla på med probiotika så immunförsvaret i din tjocktarm kan byggas upp igen. Du kan också göra lavemang där du först rengör och sen fyller på med probioter och annat närande.
 • Kosttillskott (Speciellt probiotika och B2-synergos som också innehåller zink och ger 2×200 mg B2-vitamin per dag)
 • Dessutom kan starkt mat, mycket kryddor och stress ha negativ inverkan.

Mina hudvårdstips

 • Gör ansiktsmask av honung som är rengörande för huden! Den mjukgör och renar på djupet samtidigt som den är läkande och smärtlindrande. Den tar också bort döda hudceller.
 • Undvik allt som innehåller mineraloljor (vaselin, paraffin) och parfymer. Använd istället kallpressade, ekologiska, vegetabiliska oljor.
 • Tvätta bort smink med jojobaolja, mandelolja, kokosolja eller ricinolja. Pröva dig fram vilken som passar din hud bäst. Sätt olja på en tygbit eller bomullstuss och torka ansiktet rent. Oljan ger näring åt huden över natten.
 • På morgonen när du sköljt ansiktet med vatten kan du ”dutta på” en lättare ansiktsoljamedan huden ännu är fuktig. Det ger huden återfuktning och gör den redo för dagen. Välj någon annan olja än kokosolja eller annan väldigt fet olja, eftersom huden kan då bli väldigt blank och glansig under dagen.Om du vill kan du tillsätta ett par droppar eterisk olja i din hudolja. Då är cypress, blå kamomill, lagerblad och pepparmynta perfekta för just rosacea.
 • Göra ansiktsbehandling med morotsfröolja som är antiseptisk och sårläkande och bra mot hudproblem.
 • Smörj med EMS-salva som innehåller kolloidalt silver.

Dag 1

Så här såg hennes ”Före-bild” ut:

Dag 1, före behandling

 

Hon hoppade på honungsmasken på en gång. Lät honungen ligga på under natten då huden var så stressad av metronidazolen.

Hennes sår gjorde inte ont, men hon beskrev att det kändes lite som eldsvåda och var varmt.

Dag 2

Dag 2

Började tvätta ansiktet med jojobaolja.

Då hon inte hittade morotsfröolja i butiken köpte hon havtornsfröolja istället. Havtornsfröoljan har sårläkande och desinficerande effekt och kan användas vid brännsår, strålningsskador och eksem.

Hon fortsatte med honungsmasken.

Nu flagade hon ganska mycket, men det var del av läkandeprocessen. Huden hade slutat bränna och läkte förvånansvärt snabbt.

Dag 3

Dag 3

Idag berättade hon:

Enda ”biverkningen” är att det dykt upp enstaka småfinnar lite här och var, men jag misstänker att det är för att det är mycket skit i huden som ska rensas ut. Är i vilket fall som helst utan vidare plussidan som väger tyngre om jag jämför med andra preparat.

Det brukar sätta igång avgiftningsprocesser när man börjar med såna här behandlingar och huden börjar läka och allt slagg ska ut, men det går över efter ett tag (beroende på hur mycket skit som ska ut).

Dag 4

Dag 4

På denna bild ser man lite rodnad. Det är på grund av jojobaoljan som nyss applicerats, så rodnaden lägger sig om en stund.

Idag berättade hon:

Nu har jag ju inte läst in mig desto mer på detta annat än vad du berättat. Men spontant känns det som jojobaoljan triggar cirkulationen i huden när den masserats in, därav rodnaden på bilden. Även de mest röda fläckarna blir mer framträdande. Det är dock en behaglig värme som uppstår. Helt annan känsla än ”eldsvådan” som metronidazolen resulterade i. 😉 Rodnaden lägger sig dock inom en halvtimme och även de rödaste fläckarna ljusnar.

Hon berättade också att hon under senaste år har haft mycket torr hy, men den kändes redan nu efter några dagar ofantligt mycket mer elastisk och frisk! Även de områden i ansiktet som inte var ”akutsjuka” kändes mycket friskare.

Dag 4, då rodnaden lagt sig.

Kom att tänka på. Jojobaoljan och havtornsfröoljan köpte jag först i söndags, så den har jag inte ens hunnit använda vid SÅ många tillfällen. Så det är honungen som ska ha största ”äran” tror jag.


Efter en vecka

Efter en veckas behandling.

Absolut inga sår eller ens kvisslor! (Pigmentfläckarna som är kvar, beror inte på rosacea utan blemmor.)

Kvisslorna som dök upp några dagar in i behandlingen försvann på några dagar till. Och huden kändes nu mycket friskare och mer elastisk! Allt höst/vinterfnas var borta också, bara som rena rama bonusen. Jojoban uppehåller en ofantligt jämn och bra fuktbalans i huden.

Rena, rama solskenshistorien alltså. Honungen är en riktig mirakelgörare!

Gillade du detta? Då kanske du också gillar följande

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Hej,
  Vilket bra inlägg!
  Jag tänkte bara på en sak,
  La hon om kosten upp till att hon började behandla huden?
  dvs. började hon utesluta gluten/mjölk/socker dag 1?

  Tacksam för svar,
  då jag brottas med elaka utslag på huden, som jag uppfattas blir bättre av kosten.

  • Om jag kommer ihåg rätt hade hon inte ändrat kosten innan.hon började med mina råd.
   Kosten är a och o vid hud problem. Lyssna gärna på avsnitt 6 av vår podd Fanny och Ila. fannyochila.com/podd.
   Ha en skön dag!

 2. hur har det gått med kvinnan på bilderna du har på denna sida om rosacea 🙂 har hon ännu återkommande problem eller är hennes hud ännu fläckfri??? tack för en jätte bra sida. jag gillar inte alls något som har med kemikalier att göra. jag tror mera på natural healing som jag har blivit upplärd av min mormor och farmor. vart ifrån kan jag få jojobaolja? bor dock i finland 🙁 betyder skippa spannmål vaddå? 😛 dumma frågor tack på förhand

  • Hej!

   Bra frågor! 🙂
   Jo, jag ska faktiskt träffa henne snart. Så jag får återkomma med uppdatering då. 🙂

   Jojobaolja kan du köpa i de flesta butiker med hälsokost och naturkosmetik, till exempel Life.

   ”Skippa spannmål” innebär att du utesluter gluten och raffinerade (vita) mjölprodukter.

   Allt gott!

 3. Hej!
  Tycker väldigt mycket om honungsmasken.
  Använder manucka honung. Men tycker den torkar ut huden lite. Vad är effektivast, att ha på den under hela natten eller endast 30 min?
  Smörjer även med ems salva som du sa. men huden stramar fortfarande.
  Har periodal dermatit, men det från munnen har gått bort nu är det främst på kinderna, hakan och pytte lite i pannan.
  Hur fungerar det med morotsoljan? har köpt en från loelle? som skulle vara ekologisk.
  Jag sminkar mig inte alls, behöver jag då använda jojoba olja för att rengöra ansiktet ändå?
  Lämnar jag på morotsolja, eller hur ser rutinen ut? När man läser om PD ska man ju inte ha några oljor på?

  Tacksam för svar, vänligen

  • Hej!

   Testa att låta honungsmasken sitta på en halvtimme. Den är djuprengörande, vilket kan vara orsaken till att du upplever att den är uttorkande.

   Loelles mortsolja är säkert bra. Pröva den ett par veckor och se hur din hud reagerar.

   Ditt ansikte blir smutsigt under dagen, fast du inte använder smink. Det är bra att ha en fetare olja att rengöra ansiktet med och att ha en lättare olja för morgonrutinen efter duschen.

   Överdriven rengöring, starka eller parfymerade produkter bör undvikas, men inte naturliga hudoljor.

   Här hittade jag ett bra inlägg där du kan läsa mera: https://www.naturligtsnygg.se/skonhetspanelen/veckans-fraga-hur-kan-jag-sjalv-lindra-perioral-dermatit/

   Lycka till!

 4. Hej, jag har länge trott att jag lider utav rochea men nu precis sökte jag upp bilder på hur rochea ser ut och jag skulle säga att jag inte har utslag o att bara vissa partier är röda utan att HELA mina kinder är röda hela tiden! Detta gör mig väldigt ledsen o nästan deprimerad, jag har fått ett jättedåligt självförtroende också. Jag har haft dessa röda kinder sedan 11 år och idag är jag 15. Jag har också nu börjat få en utvecklad acne. Jag försöker att inte använda något smink men det försvinner ändå inte, Snälla hjälp mig!

 5. Hej. Jag lider så mycket av min rosacea och ska genast prova honung på min näsa.
  Tycker det har blivit lite bättre efter jag drog ner på mejeriprodukter, har även slutat med gluten ( nästan. Äter såser som mina nära och kära bjuder på och lakrits stoppas i munnen ibland så jag är inte helt glutenfri) undrar om du eller någon har erfarenhet av krämen Soolantra. Fungerar den lika som Rosazol? Jag använder rosazol men märker ingen skillnad.
  Har provat IPL vilket jag tror på men brände hakan där jag har haft mycket problem och vågar inte behandla mer då jag är rädd att bli bränd igen. OBS! Inget fel på maskinen, varför jag brände mig är antagligen något i min hud som reagerat under behandling.
  Min näsa är alltid röd och blank, känns som jag har skör hy där och nu inflammationer, vill inte gå ut eller jobba, blir instängd och deppig. Behöver alla tips jag kan få.
  Tvättar ansiktet med La Roche Posey Rosalie
  Dagkräm: beaute pacifique eller la Roche Posey rosaliac intendent
  Nattkräm: beaute pacific serum paradoxe

  Tack på förhand

  • Hej! Så tråkigt att du känner så.. här kommer några tips:
   Din hud behöver återfå sin pH värde och återhämta sig.
   Min mormor var medicin-kvinna, detta har jag lärt av henne.
   Koka vatten ca: 2L ( vattnet blir rent fr bakterier, klor etc..) pressa en matsked citron och en te sked bikarbonat och tvätta ansiktet med det kokta vattnet… spara halva vattnet
   För att nu: tvätta ansiktet med en te sked rent, eko olivolja och citron..
   Låt huden vara under natten.
   Efter en vecka kan du använda aleovera på huden.
   Ät: matsmältningsenzym
   Probiotika, Zink och magnesium. Det kommer att blir bra, ha tålamod och tänk positiv❤️
   Lycka till

 6. Hej,
  Fick diagnosen rosacea hos läkaren för ett tag sedan och recept på salva med metronidazol. Bland det värsta jag upplevt – kraftiga brännskador or totalförstörd hud, fortsatte med behandligen ett par dagar och vågade inte sluta för på förpackningen står det: Avbryts behandlingen förvärras rosacean…
  Hittade ditt inlägg och testade med honungsmask – helt fantastiskt! Inflammationen, smärtan och brännskadorna lugnade sig och nu, två dygn senare är nästan allt borta! Mirakel!
  Jag har även smort med Mandelolja och det funkar även det bra för återfuktning. Tusen tack för tipset!!!

 7. Hej! Försöker förstå i vilken ordning allt ska användas. Jag är inte jättebra på rutiner för ansiktsvård. Ska man tvätta med jojobaolja först och sedan använda honung över natten? När i rutinen använder man morotsfröoljan då och eventuell EMS-salva? På grund av mina hudbesvär använder jag sällan smink, så jag behöver ingen sminkborttagning.

  Tack! 🙂

  • Hej!
   Testa att först göra honungsmasken som rengör på djupet. När du sköljt bort den med ljummet vatten kan du sätta på jojobaolja.
   Om du vill kan du också testa att istället sätta morotsfröolja eller EMS salva. Prova dig fram till vad din hud gillar bäst. Lycka till!

 8. Hej
  Jag har haft rosacea något år eller så, jag tvättar alltid ansiktet med mandelolja. Det är mycket mildare än tvål avsett för ansiktet. Upplever att det lugnar min känsliga hud.

 9. Hej! Har precis fått bekräftat att jag har rosacea. Jag måste bara testa honung, har du tips på vilken som är bra? Finns det någon bra i matbutiken? Jag använder jojobaolja men får känslan av att den lägger sig som en hinna och jag känner mig fet. Har läst att havremjölk är bra, vet du något om det? Tack på förhand!

 10. Hej! Läste precis om hallonfröolja. Vad tror du om det på rosacea? Kan en då tex blanda hallonfröolja, jojoba och morotsfröolja eller ska en ta det var för sig?

  • Hej! Hallonfröoljan är härlig. Men jag vet inte hur det är bäst att använda den. Du behöver nog bara testa dig fram till vad som passar din hud bäst eller besöka en ekohudterapeut. Lycka till!

 11. hej jag har haft finnar sedan 11 år tillbaka och jag är 23 år idag. jag har provat med allt känns det som. Jag gått till olika hudläkare och fått olika krämer och antibiotika utskrivna. Det kan man ju inte hålla på med så länge. Har köpt olika krämer på Apoteket.
  Idag tar jag Diane, speciella p-piller men som också ska hjälpa mot finnar. Jag har provat i några veckor att göra rent ansiktet med cocosfett, sedan tagit på honung och slutligen mandelolja. Jag vet inte om det har hjälpt så värst mycket. Så nu för en vecka sedan köpte jag EMS-salvan och trodde den skulle hjälpa. Men det har börjat komma upp som små utslag på hakpartiet. Det har aldrig hänt mig förut. Jag vet inte vad jag ska göra.

  • Hej!
   Oj så besvärligt det låter.
   Jag rekommenderar att du tar kontakt med Denise på Mûrize akneklinik i Stockholm. Hon är även näringsterapeut och behandlar akne naturligt. Hon kan skärt hjälpa dig hitta orsaken till din akne. Du kan boka tid på murize.se.
   Lycka till!

 12. Hej! Det kanske är lite långsökt men du nämnde at rosacea liknae en brännsakda, brände mig på ugnen igår, använde en burning gel från apoteket men det var tydligen för solbränna , har du något tips på hur man an motverka ärrbildning?

 13. Hej! Honungsmasken är den utblandad med något eller är det ren honung?
  Hur tvättas den bort utan vatten?
  Med vänlig hälsning, Christina

 14. Hej! Du skrev i början av inlägget att din väninna sov med honungsmasken över natten. Är detta bättre än att låta den vara på i 15min? Tack på förhand, mvh Caroline

 15. Hej
  Först och främst vill jag bara tacka för ditt tips om vad som hjälper mot rosacea.

  Vet du något som hjälper mot medaljongsjukan? Det är andra gången som jag har fått det och jag har slutat helt med socker. När jag var utomlands i 2 veckor (Cypern) så var det borta men kom tillbaka efter nån månad hemma.

 16. Hej!
  Vill bara komma med ett litet inlägg angående morotsfröoljan från Aura cacia på IHerb som du rekommenderar:) Det är en ren eterisk olja av morotsfrö. Att det i USA står essential oil betyder eterisk olja och att det står 100% innebär alltså att det är en helt outspädd ren eterisk olja, inte så lämplig att använda som den är på huden. Men gärna utspädd med någon annan olja:)
  Tack för väldigt bra tips o trix i övrigt!
  Med vänlig hälsning,
  Karin

 17. Hej!
  Tack snälla för ett väldigt bra inlägg. Jag har läst en del om att zinksalva ska fungera mot finnar, är det något du vet om eller kan rekommendera? Kan man stryka över salvan på finnen efter att man har rengjort ansiktet med jojobaolja eller gjort en honungsmask?

  Tacksam för svar!