fbpx

Honung har använts inom folkmedicinen i medicinska syften i tusentals år. I tibetansk läkekonst och indisk ayurveda-medicin vid slembildande sjukdomar, i Främre Orienten mot diarré, i Kina och Japan mot förstoppning, magkatarr, tarmkatarr, o.s.v.

Ny svensk forskning visar nu att honungsbina och alla dess släktingar har en unik sorts mjölksyrebakterier i sin honungsmage som skyddar dem från olika sjukdomar. Dessa nyupptäckta mjölksyrebakterier följer med ut i honungen och är bakteriedödande och bl.a. därför är honungen så fantastiskt nyttig! 
Mjölksyrebakterierna utgör väldens största flora av mjölksyrebakterier (13 olika) som dessutom samarbetar sinsemellan (vilket mjölksyrebakterier vanligen inte gör). De är så effektiva att de t.o.m. biter på de allra tuffaste antibiotikaresistenta bakterierna vi har!
De gula är pollen, blåa är mjölksyrebakterier i biets honungsmage.

Forskarna Alejandra Vasquez och Tobias Olofsson och hans morfar har gjort denna häftiga upptäckt. Tillsammans med professor Christina Lindholm diskuterar de hur denna upptäckt kan komma att bli betydande inom medicinvärlden. Hör dem när de intervjuas av TV4:

Nyhetsmorgon i TV4.

Honung har använts som salvbas, t.ex. med mosad ört eller så har man gjort utdrag på växter i honung och lagt på som färdig salva.

Honungen är läkande och smärtlindrande på sår, vid hudåkommor och narig hud. Den är också effektiv på svåra sår som liggsår, åderbråckssår, svårt infekterade sår och på slemhinnor. Den är mycket användbar särskilt på ställen som är svåra att lägga om och även brännskador läker fint med mindre ärrbildning. Honung på bältros kan till och med ta bort smärtorna över en natt och såren på en vecka. Lägg honung på bröstvårtor som ömmar av amning och de kan bli bra på endast en dag. Tygbitar indränkta i honung fungerar som ett enkelt snabbplåster. 

Du kan också rengöra kroppen med eller göra ansiktsmask av honung! Den mjukgör och renar på djupet samtidigt som den är läkande och smärtlindrande. Den tar också bort döda hudceller.
Jag brukar tvätta både hår, kropp och ansikte med honung och man känner sig så mjuk och skön efteråt!

Så var snäll mot bina och vårda bisamhällena. De är fantastiska små djur!