fbpx

Vi tvättar vårt hår alldeles för ofta, vilket gör att det torkar ut. Det leder till att vi måste producera mera fett, vilket får vårt hår att se smutsigt ut som gör att vi tvättar det ännu oftare och med ännu starkare preparat… Som ni förstår blir det snabbt en ond cirkel som leder till mjälliknande symtom, eksem, etc.

Men det finns bättre alternativ! De ska jag berätta om idag!

Uttorkande shampon

Shampon är ofta basiska, vilket gör att fjällen öppnas på hårstrået och då blir håret risigt och strävt och så behöver vi balsam efteråt för att fixa riset. Det är tensiderna som torkar ut håret och hårbotten.

Ett shampo består vanligtvis av:

 • Ca 90% vatten och negativt laddade tensider
  • Tensider (t.ex. natriumlaurylsulfat/SLS) tvättar bort allt naturligt fett från hårbotten, därför tillsätts olja eller silikon.
 • Olja eller silikon
 • Positivt laddade katjontensider
 • Glansmedel såsom silkesprotein eller fett
 • EDTA som mjukar upp kalkrikt vatten
 • UV-absorberare som skyddar mot blekning av den heta solens strålar sommartid
 • Konserveringsmedel
 • Förtjockningsmedel
 • Färg
 • Parfym

Mjäll

Vår hud är och ska vara täckt av jästsvampar. Personer med mjäll har lite mera jästsvampar i sin hårbotten. Under puberteten ökar ofta fettproduktionen i huden och då kan också mjäll uppstå. Gamla döda hudceller lossar hela tiden från vår hud och hårbotten. Mjäll kan även bero på att man torkar ut hårbotten genom att tvätta det för ofta, permanenta håret eller använda andra kemikalier. Mjäll kan också uppstå vid stress eller under kallt och torrt väder.

Det allra giftigaste mjällmedlet i shampon är zinkpyrithion. Zinkpyrithion hindrar tillväxten av mikroorganismer och när det kommer ut i haven skadar det fiskar och levande organismer. Tidigare brukade man använda det under båtbottnar för att hålla bort alger från båten, men detta förbjöds för enskilda konsumenter 2001. Zinkpyrithion förhindrar jästsvamparna i hårbotten att växa och har förbjudits i krämer och smink som lämnar kvar på huden, men inte i mjällshampo. 2003 släpptes det ut fem gånger mera zinkpyrithion i våra hav från mjällshampon som från båtbottenfärger.

Bättre val:

 • Inspireras av No Poo
 • Byt till ett mildare shampo eller använd bara balsam och tvätta håret mera sällan.
 • Undvik stylande hårprodukter.
 • Speciallt vid mjäll kan du testa milda shampon med nässla, grönt te, krasse, teatree eller lavendel och göra hårbotteninpackning med naturell joghurt eller kallpressad kokosolja.
 • Här är mitt recept på mjällschampo. Det räknas inte till Nopoo, men är det effektivaste mjällschampot enligt många som provat – och det innehåller ingen zinkpyrithion.

Prova dig fram! Håret kan behöva lite tid att vänja sig!

Mina tre bästa tips

Dessa sätt gör det billigare att tvätta håret på ett fortfarande effektivt sätt. Vi sparar på miljön då vi inte behöver köpa de dyra flaskorna i butiken som ändå innehåller i stort sett bara dyrt vatten och som torkar ut vårt hår och hårbotten.

Honungstvätt

Honungstvätten är rengörande, mjukgörande och vårdande. Honung dödar dessutom bakterier, svamp och virus. 1 msk honung löses upp i 2 dl varmt vatten. Massera in, låt verka en stund (gärna i bastun) och skölj. Ditt hår blir underbart mjukt.

Äggtvätt

Ägg har använts som hårtvätt – långt innan shampot. Vispa 1-2 ägg och om du vill kan du också tillsätta en klick honung. Massera in blandningen i hårbotten och torrt hår, låt verka ca 10 minuter och skölj ur.
Denna hårtvätt kan torka ut, så om du har torrt hår kan du prova att bara använda äggulan och om du har fett hår testar du äggvitan.

Sodatvätt

Dundertvätt med matsoda gör du genom att blanda 1-3 tsk matsoda med lite vatten så du får en rinnig smet. Massera in i hårbotten, låt verka några minuter och skölj. Och om du vill kan du också här tillsätta en klick honung för mjukgörande effekt!
Avsluta alltid en sodatvätt med sursköljning bestående av 1-3 tsk citronsaft i 5 dl vatten för att återställa hårets och hårbottens pH-balans, då matsodan är basisk.