fbpx

Om vi tvättar håret med schampo försvinner också det fett som borde finnas kvar och det gör håret risigt. Genom att schamponera, bleka, färga, permanenta, torka med hårtork, kamma och borsta håret när det är vått skadas håret och bli livlöst och tråkigt. Men dessa är lekande lätt att undvika!

Tvätta håret med balsammetoden

Ett “vanligt” balsam innehåller positiva katjontensider som tar bort statisk elektricitet samt silikoner och mineraloljor som slätar över hårstråets spretande “fjäll” efter schamponeringen så håret inte ska bli så risigt. Ett sådant balsam vill du undvika!

Om du vill använda balsam ska du välja ett mild och naturligt balsam med lättare nedbrytbara ämnen såsom jojoba- eller kokosolja från din ekobutik. Balsam innehåller också milda tensider som är rengörande och vegetabiliska oljor som löser upp smutsen långsammare och mer skonsamt än schampo. Massera in och låt verka i ca 10 minuter innan du sköljer noggrant. Som “tvättbalsam” bör du använda ett lätt balsam för fett hår. Som vårdande balsam för hårtopparna kan du använda ett balsam för torrt och skadat hår.

Om du väljer att tvätta håret med ägg eller honung behöver du inget balsam!

Oljeinpackningar

Gör oljeinpackningar regelbundet så får håret näring och håller sig mjukt och friskt. En oljeinpackning mjukar upp och ger glans. Om håret är riktigt torrt hjälper det inte att packa in det en kvart, det behöver timmar på sig för att suga upp oljan.

Olivolja är en gammal klassiker då det gäller att vårda håret med hjälp av oljeinpackningar. Några andra exempel på inpackningar är kokosoljan som ger mycket näring, aprikoskärnolja för torrt hår, sesamolja för normalt, jojobaolja för normalt hår med irriterad hårbotten och hennainpackning för fett hår. Feta frukter som banan och avokado kan också packas in direkt i håret. Eterisk olja ger doft och rosmarin är en klassiker för att ge håret glans.

Alla oljor passar inte allas hår. Prova dig fram vilken som passar ditt hår bäst!

Helinpackning

För att göra en helinpackning arbetar du in olja i ditt torra hår och hårbotten, packa in i plast och handduk och låt verka i ett par timmar. Värme gör inpackningen effektivare, så värm oljan, gå i bastun eller ta ett varmt bad.

Halvinpackning

För att göra en halvinpackning borstar du in olja bara i hårtopparna och där håret är torrt och låter verka över natten. Håret kan suger upp förvånansvärt stora mängder, så på morgonen kan det vara helt torrt. Då kan du borsta in mer olja och upprepa tills håret inte suger upp mer. Detta passar bäst att göra över en helg.

Hårbotteninpackning

En hårbotteninpackning lugnar torr och irriterad hårbotten. Då masserar du bara in oljan i hårbotten.Vill du ha ett glänsande vackert hår kan du göra din egen oljespray genom att hälla linfröolja i en liten pumpsprayflaska och spraya försiktigt över torrt hår och sen borsta med naturborste.

Tvätta ur oljan

Använd INTE varmt vatten då du ska tvätta ur oljan, då sitter oljan kvar ännu mer. Istället kan du:

  • Ta ordentligt med balsam direkt i håret och massera en stund.
  • Blöt först därefter med ljummet vatten och balsamera lite till.
  • Skölj ur med ljummet vatten.
  • Balsamera en gång till som vanligt.
  • Skölj ur med kallt vatten.

Om håret ändå verkar lite flottigt då det torkat är det ingen fara. Nästa dag har det sugit upp oljeresterna och är glansigt och elastiskt. Svart hår kan dessutom se bättre ut med lite olja i.Mina hårinpackningstips

Oljeinpackning ger näring och glans! Många vegetabiliska oljor är bra för hår och hårbotten. Dessa är mina favoriter:

En oljeinpackning med jojobaolja är bra för skadat och torrt hår och har positiv effekt på seborré, mjällbildning och torra eksem i hårbotten. Den ger dessutom volym och glans och är relativt lätt att tvätta ur. Några droppar på torra hårtoppar ger ny lyster.Ricinoljan stimulerar hårväxten. Om man regelbundet (1-3 gånger i veckan) gör oljeinpackningar för hårbotten med ricinolja lär den ska kunna fyrdubbla hastigheten med vilken håret växer! Då låter man det verka minst en kvart innan man tvättar ur den.

Kallpressad kokosolja är en av de bästa naturliga näringskällorna för håret. Den ökar tillväxten och gör håret vackert och glänsande. Regelbunden massage av huvudet med kokosolja gör dessutom din hårbotten är fri från mjäll, löss och lössens ägg. Den är ett utmärkt balsam och hårinpackning då den ger näring åt skadat hår och torr hårbotten.

Hennainpackningar ger volym och är speciellt bra för fett hår. Den gör håret glänsande, mjukt och lätt att kamma och är jättebra mot kluvna hårtoppar. Henna är effektiv, vårdande och ger volym eftersom hårstråna blir mer porösa av behandlingen. Detta gör också att håret suger åt sig mer och blir känsligare för andra behandlingar (såsom permanent eller färgning).

Inpackningen är svalkande och välgörande för hårbotten och effektiv mot mjäll, eftersom den är svampdödande. Den skyddar också håret från solens skadliga strålning.

Hennainpacka inte permanentat, kraftigt behandlat eller mycket torrt hår. Undvik även vid graviditet eller sjukdom – inte för att det skulle vara skadligt, utan för att håret får annorlunda kvalitet. I de varma länder som henna kommer ifrån sägs också att man inte ska använda henna när det är mycket kallt, eftersom behandlingen i sig är kylande.