fbpx

Lucka 18

Aronia kommer ursprungligen från Nordamerika och odlas här i Norden som prydnads- och häckväxt.
Svart aronia (Aronia melanocarpa) är den vanligaste arten, men det finns också röd aronia (Aronia arbutifolia) och slånaronia (Aronia x prunifolia, som är en korsning av de båda).

Användning
Aroniabär är egentligen inga bär utan små äpplen. De förekommer i många olika former: som dryck, pulver, kapslar och som hela torkade bär. De färska bären har en något syrlig och sträv smak, men smaken förbättras om bären får bli frostnupna innan de skördas. De är rika på pektin och brukar användas till sylt, saft, gelé, marmelad, bakverk, sirap, likör och vin. Bären lämpar sig också bra för torkning och infrysning och deras blå färgpigment kan användas som naturlig livsmedelsfärg i t.ex. saft. 
Mixa aroniabär med färsk frukt för en god smoothie till frukost eller som mellanmål. Eller strö torkad aronia på gröten eller i müslin eller brygg ett gott och nyttigt te! 
Antioxidantrik
Aroniabär innehåller rikligt med antioxidanter och är ett av de bär som har mest av de antioxiderande fenolföreningarna, antocyaninerna (E163). Genom att få i sig tillräckligt med antioxidanter kan man förebygga allvarliga sjukdomar, såsom hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Studier har även visat på att bäret kan hjälpa folk med diabetes, verka antiinflammatoriskt och skydda nerv- och kärlsystem.

Förutom bärets unika antioxidantinnehåll är aroniabäret mycket rikt på kostfiber, vitaminer och mineraler. Vitaminerna, mineralerna och fenolföreningarna inverkar på enzymers funktion och dämpar infektions- och allergisymptom samtidigt som de saktar ner den snabba tillväxt som bakterier och virus har. Aronia har även en gynnsam inverkan på kapillärerna och håller dessa i skick. Detta har man utnyttjat i exempelvis Ryssland, där aronia ofta används som en naturlig blodtrycksmedicin. I Östeuropa används aroniabär som läkemedel mot högt blodtryck och struma. Aronia kan också hjälpa till att hålla blodsockret i schack hos personer med diabetes.

Aroniabären innehåller oxalsyra som är ett naturligt förekommande ämne i vissa frukter och grönsaker, som kan kristallisera som oxalatstenar i urinvägarna hos vissa personer. Därför är det viktigt att dricka mycket vatten.