fbpx
Lucka 7

Granatäpplet har varit en symbol för fruktsamhet, kunglighet, hopp och evigt liv. I antikens Grekland var det en symbol för gudinnor och från romartiden och fram till idag har granatäpplet med sin speciella utformning ansetts vara en nyttofrukt med läkande effekter.

Granatäpplet är en superfrukt som har odlats sedan förhistorisk tid med ursprung i Persien, men odlas idag i bland annat Sydamerika, Turkiet, Asien, Frankrike, Israel och Spanien.

Antioxidanternas kung
Ny forskning visar att frukten är rena mirakelkuren. En långtidsstudie på 60 personer visade bland ­annat att huden åldrades långsammare bland de testgrupper som åt extrakt från granatäpplen då granatäpple kan bromsa processen av DNA-oxidation.
Granatäpple hör till de frukter och bär som ofta kallas för superfrukter. Granatäpple innehåller rikligt av antioxiderande polyfenoler. Den antioxidativa kapaciteten, ORAC, för granatäppeljuice är 10 500 per 100 g vilket är högt.

Granatäpple innehåller en mängd skyddande antioxidanter, särskilt av sorten flavonoider, vilka anses ha god effekt på vår hälsa. Och granatäpplet toppar flavonoid-listan! Ett glas granatäppeljuice kan jämställas med två glas rött vin eller tio koppar grönt te eller sex koppar kakao eller fyra glas tranbärsjuice.

Granatäpplekärnolja används även inom naturkosmetiken då den hjälper till att skydda huden mot ett förtidigt åldrande samt gör huden blir fastare och jämnare. Den stimulerar nämligen hudens naturliga cellförnyelse och hjälper huden att lättare bevara fukt och motverka torrhet.

Att äta granatäpple

Under mognadsprocessen gulnar granatäpplen för att till sist bli brunröda när de är helt mogna. Undvik granatäpplen med torrt och hårt skal, då har de lagrats för länge. Så om du inte ska äta ditt granatäpple samma dag, välj då ett sådant som är rött i färgen. 
Granatäpplen håller upp till en vecka i rumstemperatur och i kylskåp cirka 2 veckor. Fruktkärnorna kan även frysas.

Det är själva fruktköttet och kärnorna man äter, inte skalet och inte de vita skiljeväggarna. Det kan vara lite krångligt att få ut de saftiga kärnorna, men det finns några knep som gör det enklare:

  1. Rulla granatäpplet mot en bordsyta innan du delar det i två delar. Håll en halva över en skål och banka hårt med en träslev på skalet och alla kärnor trillar ner i skålen medan alla skiljeväggar lämnar i skalet.
  2. Lägg det tudelade granatäpplet i en bunke med vatten. Skala/pilla sedan loss kärnorna. Skalet kommer då att flyta upp till ytan medan kärnorna sjunker till botten. Häll av vattnet.
  3. Skär av ”kronan” på granatäpplet och skär bara genom det yttre skalet i fyra delar från toppen till botten av granatäpplet så att fyra klyftor bildas. Öppna sen granatäpplet genom att bryta isär klyftorna från varandra.

Oftast gör man juice av granatäpplen, men det syrliga fruktköttet kan också användas i sallader och desserter. I Mellanöster använder man även granatäpplen i kött- och fisksåser. Grenadin är en sirap gjord av juicen från granatäpplen och används för smak- och färgsättning i cocktailes.