fbpx

Honung har använts som sötningsmedel i urminnes tider och man har länge känt till honungens läkande effekter på sår och sjukdomar. Redan under antiken användes honung som ett naturläkemedel för behandling av olika sjukdomar. Honung var en vanlig ingrediens i medeltida mediciner och var den populäraste medicinen i det gamla Egypten.

Idag används honung som ett naturläkemedel mot en massa olika sjukdomar och besvär. Människor i hela världen använder sig av apiterapi, då man tar vara på det som bina producerar för att bevara eller återställa människors hälsa. Honung ingår i många olika mediciner och hälsokurer och tillför kroppen energi genom att sockerarter bryts ner, vilket ger en stärkande effekt. Dessutom tillför honung kroppen flera livsnödvändiga ämnen och är bl.a. rik på mineraler.

Naturläkemedel

Om du blir täppt i näsan kan du andas in honungsånga genom smörja lite honung under näsan.

Honung invärtes är väldigt rogivande, speciellt om man värmer den tillsammans med mjölk.

En stor del av dagens artister använder sig av honung före sång- och teaterframträdanden, speciellt om de är förkylda, hesa eller har smärta och svullnader i halsen.

Genom att äta honung som innehåller pollen bygger man upp ett skydd mot pollenallergi, bakterier, virus, parasiter, svamp, o.s.v.  Honung innehåller spår av pollen och för att skydda sig mot pollenallergi kan man äta små doser närproducerad ouppvärmd (rå) honung i förebyggande syfte.

Att honung har antibakteriell effekt är välkänt, men honung har till och med samma effekt som antibiotika tack vare sina mjölksyrabakterier. Foskning från USA visar att honung är bättre än apotekens läkemedel om du vill förhindra hosta hos barn.

Honungen verkar prebiotisk och stimulerar tillväxten av nyttiga bakterier (probiotika) och de nyttiga bakterierna (probiotika) ökar upptaget av de antioxidanter i kosten som i sin tur har en läkande effekt.

Naturkosmetik

Rengör ansikte och kropp med honung. Den mjukgör och renar på djupet samtidigt som den är läkande och smärtlindrande. Den tar också bort döda hudceller och botar rosacea.

Du kan också tvätta ditt hår med honung. Honungstvätten är rengörande, mjukgörande och vårdande samtidigt som det dödar bakterier, svamp och virus. Ditt hår blir underbart mjukt.

Var försiktig om du värmer upp honungen, eftersom de hälsobringande mjölksyrebakterierna dör vid 40 grader!