fbpx
Lucka 10

Ingefära är en asiatisk krydda eller ört som kineserna betraktar som yang (värme), eller genomträngande, och som balanserar den kalla maten, Yin (kyla), för att skapa harmoni.

Ingefära har tunnt och ljusbrunt skal och beige eller gulaktigt kött. Roten är även känd som rhyzome, och används främst inom matlagning, bakning och som te och har under många århundraden använts även i medicinska syften.

Ingefära innehåller flyktiga oljor, gingeroler, och när de utsätts för värme förvandlas dessa oljor till shogaols. De har en värmande effekt och båda avger en stickande smak. Ingefära innehåller även kalium, kalcium, magnesium, fosfor, koppar, mangan, zink och vitamin B-6, C och E.
Ingefära är anti-inflammatorisk och antioxidanterna som finns i ingefära kan ha en viss effekt för att döda av cancerceller naturligt.
Färsk eller som pulver
Du kan köpa färsk ingefärsrot eller pulveriserad ingefära. men färsk ingefära innehåller mer näringsämnen och antioxidanter och därför kan ge dig fler hälsofördelar. När du köper färsk ingefära bör du leta efter en färsk rot som inte har börjat mjukna.
Oskalad ingefära håller i en vecka om den bevaras i en papperspåse och förvaras i en grönsaksbehållare i kylen. För en längre hållbarhet kan man skala den, hälla på sherry eller vodka och lägga den i en försluten burk. Då kan den hålla i upp till tre månader.

Avnjut

  • Riv eller skiva lite färsk ingefära i en kopp, häll på kokande vatten, drick som te. Infusionen lindrar matsmältningsproblem efter en måltid.
  • Strö torkad malen ingefära på fil och yoghurten.
  • Kanderad ingefära är bra för matsmältningen och dämpar illamående vid graviditet.
  • Smaksätt flytande honung med riven ingefära och rivet citronskal, väldigt gott till fruktsallad och glass.
  • Strö riven ingefära över din mat.
  • Smaksätt pajer, bakelser, desserter och kakor, särskilt pepparkakor! 
Ingefära är den huvudsakliga smaksättaren i ginger ale och ginger beer.
Vid förkylning kan ingefära lindra nästäppa och öppna upp bihålorna. Drick det som infusion (te). Tillsätt honung, apelsin- eller citronskivor för smak.

Undvik eller var försiktig med ingefära om du har gallsten, äter cancermedicin eller behandlas med blodförtunnade medicin.

Du kan också använda ingefära för att rena ditt badkar. Mät upp ca 1 dl färsk ingefära och häll ner i det heta badvattnet.