fbpx

Lucka 6

Linum usitatissimum. 

Lin är en ettårig ört med vackra himmelsblå blommor som är en av våra äldsta kulturväxter.

Linfrön är rika på protein, fibrer och mineraler och innehåller mycket fleromättat fett. Linfrö har fina egenskaper tack vare sin unika sammansättning av de nyttiga fettsyrorna omega 3 och omega 6.
Om man blötlägger hela linfrö, så bildas en geléaktig hinna av kostfibrerna och det är just den som verkar gynnsamt på tarmarna. Hela linfrön går dock rakt igenom kroppen så om man vill komma åt näringsämnena så måste linfröna krossas (max 15 minuter innan intag) eller tuggas. Det är alltså ingen vits att köpa färdigt krossade linfrön.

Linfröolja är ett bra alternativ till fiskoljan som man vanligtvis tar för att få tillskott av omega-3. Linfröolja består av ca 50-65% omega-3. Det övriga är bland annat omega-6, omega-9 och E-vitamin.

Linfrön innehåller ett ämne, linamarin, som i kroppen ombildas till blåsyra och därför ska man inte överskrida intaget. Rekommenderat dagsintag är högst 2 msk.

Visste du att du också kan göra hårgelé av linfrön? Låt 2 msk linfrö koka lätt i 2,5 dl vatten i 10-15 minuter. Sila sen bort fröna från gelén och späd ut med vatten om gelén blir för tjock.