fbpx

Lucka 21

Maca är en rotfrukt som liknar en rättika eller rova och smakar kolasött, lite som palsternacka. Macaroten växer i Anderna i Peru på 4000-4500 meters höjd. Sydamerikanska legender berättar hur Inka-folkets krigare åt rotfrukten före strid då den ansågs ge extra styrka och kraft.

Macaroten ses som en adaptogen, som alltså kan reglera hormonbalansen i kroppen samt avhjälpa många skilda fysiska problem. Maca ökar lusten och fungerar som ett afrodisiakum då den förbättrar libido och sexuella förmågan hos både kvinnor och män. Maca stärker kroppen mot yttre påfrestningar och stress faktorer och kan återuppbygga svagt immunförsvar, ökar snabbt energi och uthållighet och förbättrar humöret. Maca används idag av många elitidrottare då det har en positiv effekt på uthålligheten.
Näringsvärdet i maca är imponerande. Roten innehåller minst fem gånger mer protein än ris och fyra gånger mer fibrer än potatis. Maca består av 60 % kolhydrater, 8,5 % fiber och 10 % protein. Maca innehåller över 55 olika näringsämnen och har ett brett spektrum med vitaminer, mineraler, aminosyror, lipider, karotenoider, polyfenoler och alkaloider.
Maca torkas och mals till ett pulver. Maca-pulvret kan man blanda i sina smoothies och drycker eller i matlagningen. Rekommenderad daglig dos är ca 6-8 g i samband med måltid. 

”When Maca is consumed the spirits are close. Maca draws in spirits to the birthed.”

– Andiska Shamaner