fbpx

Lucka 13

Saffran är den krydda vi ofta finner i lussebullar och är den dyraste av alla kryddor. Det går åt mellan 120000 och 140000 blommor till ett litet kilo! Denna vackra höstblommande växt är hemma från Asien och har smala stift med tredelade, orangeröda märken som  innehåller färgämnet crocin och det väldoftande safranalet.

Växten var länge viktigare som läkemedel än som krydda och sin ställning som medicinalväxt behöll saffran till långt in på 1700-talet. Medicinskt användes saffran i antiken för att behandla en stor mängd sjukdomar, allt från magbesvär till pest och smittkoppor. 

Kliniska tester har visat att saffran har potential att förebygga cancer och åldrande. Saffran har i studier även visat sig ha antidepressiva effekter – utan biverkningar. Saffran gav lika kraftiga förbättringar som läkemedlet och då ger ju läkemedel ofta biverkningar såsom trötthet, minskad sexlust, viktuppgång, m.m.

Saffran har använts till att färga tyger och liknande, ofta med en religiös eller hierarkisk betydelse.

Varning! Saffran har tidigare använts som abortmedel och kan ge svåra och till och med dödliga förgiftningar! 10g är dödlig dos för en vuxen, vilket dock är väldigt mycket saffran att få i sig på en gång…