Huden är ett stort avgiftningsorgan. Ungefär en tredjedel (ca ½ kg) av kroppens slaggprodukter kommer från huden varje dygn. Genom att borsta huden så tar man bort stagnerade gamla hudrester och sura avfallsprodukter samtidigt som man stimulerar lymfsystemet och blodcirkulationen. Torrborstningen hjälper att hålla hudporerna öppna och rena och avlastar därmed även såväl levern och njurarna i sitt reningsarbete.

Detoxa genom att rena och aktivera huden och cirkulationen

Olika hudproblem och svettningar (speciellt illaluktande) är tecken på kroppens avgiftning via huden. Toxiner och slaggprodukter transporteras bort via blodet och lymfan, därför är lymfans funktion livsviktig för en god hälsa. Torrborstning är det klassiska sättet för lymfdränering då det stimulerar ett tryck på lymfsystemet. För lymfsystemets optimala funktion är även kroppsrörelser (motion) samt djupandning väldigt viktigt.

5 minuter torrborstning kan vara lika effektivt för lymfflödet som 30 minuter fysisk träning!

Välj borste

Du behöver en borste av naturfibrer som inte ska vara för mjuk eller för hård. Om din hy lätt blir röd och irriterad ska du välja en lite mjukare borste, men om du har en mera tålig hy kan du välja en hårdare. En råsidenhandske kan också fungera bra.

De runda borstarna utan handtag är enklast att torrborsta med då man får ett bra grepp som gör det lätt att massera runt borsten på huden. Om man har svårt för att nå ner till fötterna och bak på ryggen så kan det vara lättare med en borste med ett långt handtag.

Morgonrutin

Upprepa torrborstningen 5-10 minuter varje morgon på torr hud innan du går i duschen i 3 månaders tid. Därefter räcker det med 2 gånger i veckan.

Börja nerifrån fötterna och rör dig i riktning mot hjärtat. Skrubba omsorgsfullt, men inte för hårt, speciellt vid lår och rumpa som ofta får celluliter pga dålig cirkulation och trögt lymfaflöde.

Torrborsta i cirklande, masserande rörelser och upprepa varje serie 4-10 gånger.

  1. Börja med fötterna och benen och arbeta nerifrån uppåt, fram- och baksida, och in- och yttersida 4-10 gånger.
  2. Fortsätt med händerna och armarna på liknande sätt 4-10 gånger
  3. Borsta midjan och ryggen mot hjärtat, 4-10 gånger.

Borsta inte ansiktet, då kan man skada den känsliga huden. Undvik även åderbråck och ytligt liggande blodkärl.

Efteråt är det bara att duscha bort alla döda hudceller och tvätta kroppen med lite skön, flytande honung. Torka dig efter duschen, genom att dutta/trycka handduken på kroppen så att vattnet sugs bort.

Avsluta med att smörja in dig med kallpressad kokosolja medan huden ännu är lite fuktig.