Lucka 8

Detoxa genom att rena och aktivera

Huden är ett stort avgiftningsorgan. Ungefär en tredjedel (ca ½ kg) av kroppens slaggprodukter kommer från huden varje dygn. Genom att borsta huden så tar man bort stagnerade gamla hudrester (bl.a. sura avfallsprodukter) samtidigt som man stimulerar lymfsystemet. Torrborstningen hjälper att hålla hudporerna öppna och rena och avlastar därmed även såväl levern och njurarna i sitt reningsarbete.

Olika hudproblem, svettningar (speciellt illaluktande) är tecken på kroppens avgiftning via huden. Gifter och slaggprodukter transporteras bort via blodet och lymfan, därför är lymfans funktion livsviktig för en god hälsa. Torrborstning är det klassiska sättet för lymfdränering då det stimulerar ett tryck på lymfsystemet. För lymfsystemets optimala funktion är även kroppsrörelser (motion) samt djupandning väldigt viktigt. 
5 minuter torrborstning kan vara lika effektivt för lymfreningen som 30 minuter fysisk träning!

Välj borste

Du behöver en borste av naturfibrer som inte ska vara för mjuk eller för hård. Om din hy lätt blir röd och irriterad ska du välja en lite mjukare borste, men om du har en mera tålig hy kan du välja en hårdare. En råsidenhandske kan också fungera bra, men undvik syntetborstar.
De runda borstarna utan handtag är enklast att torrborsta med då man får ett bra grepp som gör det lätt att massera runt borsten på huden. Om man har svårt för att nå ner till fötterna och bak på ryggen så kan det vara lättare med en borste med ett långt handtag.
Morgonrutin
Upprepa torrborstningen 5-10 minuter varje morgon på torr hud innan du går i duschen i minst 3 månaders tid. Därefter räcker det med 2 gånger i veckan. Kroppen vänjer sig ofta med behandlingar av olika slag, därför är det bra att dra ner lite efter ett tag.

Börja nerifrån fötterna och rör dig i riktning mot hjärtat. Skrubba omsorgsfullt, men inte för hårt, speciellt vid lår och rumpa som ofta får celluliter.
Torrborsta i cirklande, masserande rörelser och upprepa varje serie 4-10 gånger.

  1. Börja med fötterna och benen och arbeta nerifrån uppåt, fram- och baksida, och in- och yttersida 4-10 gånger.
  2. Fortsätt med händerna och armarna på liknande sätt 4-10 gånger
  3. Borsta midjan och ryggen mot hjärtat, 4-10 gånger.

Borsta inte ansiktet, då kan man skada den känsliga hyn. Undvik även åderbråck och ytligt liggande blodkärl.

Efteråt är det bara att duscha bort alla döda hudceller och tvätta kroppen med lite skön, flytande honung. Torka dig efter duschen, genom att dutta/trycka handduken på kroppen så att vattnet sugs bort. 
Avsluta med att smörja in dig med kallpressad kokosolja.