fbpx

Inlägget innehåller köplänkar till Jordklok och Bodystore.

Huden är ett stort avgiftningsorgan. Ungefär en tredjedel (ca ½ kg) av kroppens slaggprodukter kommer från huden varje dygn.

Genom att borsta huden så tar man bort stagnerade gamla hudrester och sura avfallsprodukter samtidigt som man stimulerar lymfsystemet och blodcirkulationen.

Torrborstningen hjälper att hålla hudporerna öppna och rena och avlastar därmed även såväl levern och njurarna i sitt reningsarbete.

Detoxa huden

Olika hudproblem och svettningar (speciellt illaluktande) är tecken på kroppens avgiftning via huden. Toxiner och slaggprodukter transporteras bort via blodet och lymfan, därför är lymfans funktion livsviktig för en god hälsa.

Torrborstning är det klassiska sättet för lymfdränering då det stimulerar ett tryck på lymfsystemet. För lymfsystemets optimala funktion är även kroppsrörelser (motion) samt djupandning väldigt viktigt.

5 minuter torrborstning kan vara lika effektivt för lymfflödet som 30 minuter fysisk träning!

Välj borste

Du behöver en borste av naturfibrer som inte ska vara för mjuk eller för hård. Om din hy lätt blir röd och irriterad ska du välja en lite mjukare borste, men om du har en mera tålig hy kan du välja en hårdare.

En handske i linne i jute eller sisal kan också fungera bra.

De runda borstarna utan handtag är enklast att torrborsta med då man får ett bra grepp som gör det lätt att massera runt borsten på huden.

Om man har svårt för att nå ner till fötterna och bak på ryggen så kan det vara lättare med en borste med ett långt handtag. Sådana finns också med syntetisk borst.

Naturborst av tampicofiber är lite hårdare.
Borst av hästhår och agavefibrer ger mellanhård massage.
En mjukare naturborste med hästtagel.

Det finns också veganska alternativ tillverkad av bambu med djurvänliga syntetiska hår.

Så torrborstar du (5-10min)

Här kan du se en video där jag visar hur jag gör!

  1. Börja nerifrån fötterna och borsta/massera i cirklar upp längs med hela benen. Gör framsida, insida, baksida och utsida. Var extra noggrann i knävecken och ljumskarna.
  2. Torrborsta magen nedanför naveln i cirklande rörelser ner mot ljumskarna och ovanför naveln borstar du i cirklar uppåt i riktning mot hjärtat och nyckelbenen.
  3. Fortsätt sedan med händerna och armarna. Massera från händerna upp mot axlarna. Var extra noggrann i armvecken och armhålorna.
  4. Borsta ryggen i cirklar från ryggraden ut mot sidorna.
  5. Duschar bort alla döda hudceller.
  6. Avsluta med att smörja in dig. Du kan t.ex. använda kallpressad kokosolja, en annan hudolja eller hudlotion medan huden ännu är lite fuktig.

Upprepa torrborstningen 5-10 minuter varje morgon på torr hud i 3 månader. Därefter räcker det med 1-2 gånger i veckan.

Undvik åderbråck, ytligt liggande blodkärl och ansiktet.

Upprepa torrborstningen 5-10 minuter varje morgon på torr hud innan du går i duschen i 3 månaders tid. Därefter räcker det med 1-2 gånger i veckan.