fbpx

Inlägget innehåller adinks till Jordklok och Bodystore.

Huden är ett stort avgiftningsorgan. Ungefär en tredjedel (ca ½ kg) av kroppens slaggprodukter kommer från huden varje dygn.

Genom att borsta huden så tar man bort stagnerade gamla hudrester och sura avfallsprodukter samtidigt som man stimulerar lymfsystemet och blodcirkulationen.

Torrborstningen hjälper att hålla hudporerna öppna och rena och avlastar därmed även såväl levern och njurarna i sitt reningsarbete.

Detoxa huden

Olika hudproblem och svettningar (speciellt illaluktande) är tecken på kroppens avgiftning via huden. Toxiner och slaggprodukter transporteras bort via blodet och lymfan, därför är lymfans funktion livsviktig för en god hälsa.

Torrborstning är det klassiska sättet för lymfdränering då det stimulerar ett tryck på lymfsystemet. För lymfsystemets optimala funktion är även kroppsrörelser (motion) samt djupandning väldigt viktigt.

5 minuter torrborstning kan vara lika effektivt för lymfflödet som 30 minuter fysisk träning!

Välj borste

Du behöver en borste av naturfibrer som inte ska vara för mjuk eller för hård. Om din hy lätt blir röd och irriterad ska du välja en lite mjukare borste, men om du har en mera tålig hy kan du välja en hårdare.

En handske i linne i jute eller sisal kan också fungera bra.

De runda borstarna utan handtag är enklast att torrborsta med då man får ett bra grepp som gör det lätt att massera runt borsten på huden.

Om man har svårt för att nå ner till fötterna och bak på ryggen så kan det vara lättare med en borste med ett långt handtag. Sådana finns också med syntetisk borst.

Naturborst av tampicofiber är lite hårdare.

Borst av hästhår och agavefibrer ger mellanhård massage.

En mjukare naturborste med hästtagel.

Det finns också veganska alternativ tillverkad av bambu med djurvänliga syntetiska hår.

Morgonrutin

Upprepa torrborstningen 5-10 minuter varje morgon på torr hud innan du går i duschen i 3 månaders tid. Därefter räcker det med 1-2 gånger i veckan.

Börja nerifrån fötterna och rör dig i riktning mot hjärtat. Skrubba omsorgsfullt, men inte för hårt, speciellt vid lår och rumpa som ofta får celluliter på grund av dålig cirkulation och trögt lymfaflöde.

Torrborsta i cirklande, masserande rörelser i riktning mot hjärtat och upprepa varje serie 4-10 gånger.

  1. Börja med fötterna och benen och arbeta nerifrån och uppåt. Massera baksida, in- och yttersida och framsida 4-10 gånger.
  2. Fortsätt med händerna och armarna på liknande sätt börjandes från händerna mot axlarna 4-10 gånger.
  3. Borsta magen från navel/midja neråt. Borsta sen från midjan uppåt. Detta för att följa det naturliga lymfaflödet i kroppen.
  4. Borsta ryggen från ryggraden ut mot sidorna.

Undvik åderbråck och ytligt liggande blodkärl.

Borsta inte ansiktet, då kan man skada den känsliga huden. Använd då istället en ansiktborste och massera försiktigt.

Efteråt är det bara att duscha bort alla döda hudceller.

Torka dig efter duschen, genom att trycka handduken mot huden så att vattnet sugs bort.

Avsluta med att smörja in dig med kallpressad kokosolja eller en annan hudolja medan huden ännu är lite fuktig.