fbpx
Lucka 1

Vitlök har i tusentals år som läkemedel och krydda. Vitlöken är effektiv mot bakterier och svamp, stimulerar immunförsvaret, verkar antioxiderande och förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. Svavelföreningarna i vitlök kan dessutom hjälpa kroppen att göra sig av med tungmetaller.

I Egypten användes vitlök mot cirkulationsrubbningar, huvudvärk, tumörer, infektioner och mask. I Orienten för att behandla hudsjukdomar, tuberkulos, blindtarmsinflammation. Och i Frankrike på 1800-talet blandades vitlök i vin för att skydda mot farsoter.
Idag vet vi att vitlök förebygger plack i blodkärlen, förbättrar blodtrycket, minskar mängden farligt kolesterol, förebygger förkylning och hosta samt har effekt vid bronkit och astma.

Louis Pasteur påvisade 1858 vitlökens antibakteriella egenskaper och under båda världskrigen behandlade man sår med vitlök för att stoppa rötning.

Försök i provrör och på djur har visat att vitlök moverkar flera typer av bakterier, virus, svampinfektioner och inälvsparasiter.

Vid en antibiotikakur hjälper det att äta vitlök. Vitlök innehåller ämnen som hjälper de nyttiga bakterierna i kroppen som annars skadas av antibiotika och motverkar de skadliga bakterierna.