Inlägget innehåller adlinks till Odla.
Luftrenande krukväxter
Krukväxter kan filtrera inomhusluften genom att avlägsna gifter och partiklar samtidigt som de kan ta upp koldioxid ur luften nattetid och återfukta den. Det finns också teorier om att de kan ge ett visst skydd mot elektromagnetisk strålning.
NASA-tester har t.ex. visat att rymdfarkoster som packas med växter visade betydligt bättre luft.
Även om jag älskar blommor och grönväxter så har jag inte särskilt gröna fingrar så jag behöver lättskötta växter som tål att glömmas bort mellan varven. Det är också viktigt att de är ogiftiga och allergivänliga.
Här kan du köpa vackra, luftrenande krukväxter till ditt eget hem.
Gröna luftrenare
Här listar jag nu några av mina favoriter. De tre första är mycket lättskötta, allergivänliga, giftfria och effektiva luftrenare och återfuktare. De tre följande är aningen knepigare skötta, men ändå väldigt omtyckta och effektiva. De sista är irriterande eller giftiga trots att de renar luften effektivt.
1. Svärmorstunga (Sansevieria trifasciata)
Dessa har jag fått av min mormor i massor! Svärmorstunga är både extremt lättskött och nyttig ur hälsosynpunkt.
Den renar luften från bensen, formaldehyd och trikloretylen, samt tar upp koldioxid ur luften nattetid och kan med fördel placeras i sovrummet.
Plantan står gärna ljust och även i direkt solljus, men klarar också mörkare platser. Vattnas högst en gång i veckan och glöm gärna bort den och häll på ordentligt när du väl kommer ihåg.
Det finns olika varianter av svärmorstunga, med helgröna eller brokiga blad. Så småningom blir plantan stor och tung, även om den växer långsamt. Plantera om den ca. 1 gång / år och ställ i bastanta krukor. Blir den för stor eller skickar upp sidoplantor kan du helt enkelt dela på den, så har du två plantor.
Svärmorstunga blir nästan aldrig angripen av sjukdomar.
2. Ampellilja (Chlorophytum comosum)
Ampellilja är en mycket lättskött växt som sällan orsakar besvär hos allergiker. Den binder formaldehyd ur luften.
Plantan ska stå ljust eller halvskuggigt. Den lagrar vatten i knölar i rötterna och klarar att torka ut långa perioder mellan vattningar och ska vattnas rikligt när man väl vattnar.
Bladspetsarna blir ofta bruna och vill man undvika det kan man försöka vattna oftare.
Det finns varianter med olika mönster på bladen, men plantor som står mörkare bildar helt gröna blad.
Ampelliljan växer snabbt, sprider sig fort, och skickar ut stänglar som bildar småplantor. Vill man ha fler ampelliljor kan man bara nypa av dom och plantera. Man kan också dela på den stora plantan, och bör plantera om den en gång om året för att ge rötterna plats.
Ampellilja är en frisk växt.
3. Paradisträd (Crassula ovata)
Paradisträd är en mycket lättskött, allergivänlig växt som tar upp koldioxid ur luften nattetid och kan med fördel placeras i sovrummet.
Plantan ska stå ljust eller halvskuggigt. Vattna ordentligt, men låt jorden torka mellan vattningarna. Den tål inte att vattnas för mycket.
De är lätta att föröka genom att bryta av sticklingar och plantera. Blir grenarna långa och rangliga med glesa blad står plantan för mörkt.
Paradisträd är inte känsliga för sjukdomar.
Dessa kan vara lite mera krävande när det gäller skötseln:
4. Guldpalm (Chrysalidocarpus lutescens)
Guldpalm (som också kallas Areca) tar upp både gifter och fuktar luften.
Guldpalmen vill inte stå i brännande sol men behöver mycket ljus, den ska helst inte ens stå mot en vägg eller i ett hörn. Den gillar inte heller svalka, temperaturväxlingar eller drag.
Palmen ska vattnas med några dagars mellanrum så att jorden hålls fuktig men inte blöt, och får inte torka ut. Guldpalmen växer långsamt, men kan bli upp till två meter hög inomhus om den sköts väl.
Gula blad tyder på att man behöver tillsätta näring.
5. Orkidé (Phalaenopsis)
Hybrider av Phalaenopsis är de vanligaste orkidéer som säljs, och de är allergivänliga och ganska lättskötta för att vara orkidéer.
Brudorkidéer måste stå ljust, men skyddas från brännande sol. De ska vattnas jämt så att jorden är konstant fuktig medan de blommar, men den får aldrig bli helt blöt eftersom plantan kan börja ruttna. När de inte blommar kan man låta jorden torka lite mellan vattningarna. De föredrar vatten med så låg kalkhalt som möjligt.
Helst ska bladen duschas ofta eftersom orkidéer vill ha fuktig luft.
Orkidénäring ska tillföras regelbundet.
6. Aralia (Fatsia japonica)
Aralia är en av de bästa växterna på att ta upp formaldehyd ur luften.
Aralian behöver vattnas regelbundet så att jorden hålls fuktig. Den växer till en meterstor buske med stora gröna blad, och behöver näring och rikligt med vatten under sommaren.
Bladen klarar inte av att stå i starkt sommarljus och plantan står gärna skuggigt, men på vintern bör man ställa plantan ljusare och svalare samt vattna mindre om man vill undvika att den ska fälla sina blad.
Dessa är irriterande eller t.o.m. giftiga, trots sina luftrenande egenskaper:
7. Murgröna (Hedera helix)
En art i familjen araliaväxter. Den är en vedartad klätterväxt med städsegröna blad. Murgrönan skiljer sig betydligt till utseende och växtsätt från sina närmaste släktingar.
Murgröna är vanligt förekommande som krukväxt. Som sådan vill den ha ljus och hög fuktighet: Murgröna som inte sköts rätt får lätt sjukdomar som spinn, spinnkvalster, trips och sköldlöss. I försök har murgröna konstaterats vara mycket bra på att ta upp och binda bensen ur luften.
Hela växten är giftig, men giftmängden i bladen är inte så stor. Giftet verkar irriterande på hud och slemhinnor och kan ge dermatit hos känsliga personer. Bären innehåller mer gift, och 10-12 bär har en laxerande effekt på en vuxen människa.
8. Gullranka (Epipremnum pinnatum)
Gullranka är lättskött, flerårig, klättrande ört som tar upp bensen och formaldehyd, ökar luftfuktigheten och orsakar sällan besvär hos allergiker.
Plantan ska varken stå för ljust eller för mörkt, men klarar viss variation åt endera hållet. Den vill vattnas regelbundet men inte så ofta att den blir stående i blöt jord, låt jorden bli lite torr mellan varje vattning.
Gullrankan växer rätt fort och bildar långa rankor som antingen får hänga eller binds upp på stöd. Den blir sällan angripen av sjukdomar.Växten är inte särskilt giftig, men innehåller irriterande ämnen som om den äts kan ge sveda i munnen och magbesvär.
Används ibland i akvarium, då den placeras på toppen av akvariumet med rötterna nedsänkt i vattnet. Detta är fördelaktigt både för växten och vattenkvalitén då den tar upp nitrat för att växa.
9. Fredskalla (Spathiphyllum wallisii)/Klätterkalla (Philodendron hederaceum/scandens)
För den som kan komma ihåg vattningen är fredskalla en lättskött växt och en fantastisk luftförbättrare. Även andra kallor fungerar.
Fredskallan renar luften från en mängd skadliga ämnen som bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen och toluen, aceton, alkohol och ammoniak. Den är dessutom en mycket effektiv luftfuktare.
Fredskallan vill inte stå i direkt solljus, utan trivs bättre i skuggigare lägen. Den är en sumpväxt och ska hållas fuktig: Jorden ska inte vara helt genomblöt eftersom rötterna då kommer kvävas, men i ytterkruka eller på fat kan man vattna så mycket att lite vatten blir stående runt botten på innerkrukan. Torkar plantan blir bladen bruna och fula, men med vattning kan växten överleva och sätta nya blad.
Blomstänglarna kan klippas av när det vita bladet blir grönt om man vill få upp nya stänglar. Plantan kan delas när den planteras om.
Växten är inte särskilt giftig för människan, men innehåller irriterande ämnen som om den äts kan ge sveda i munnen och magbesvär. Den är giftig för katter.
Dessutom ska även dessa vara bra luftrenare
Saintpaulia (Saintpaulia)


Hela örten luktar av vitlök, krossade blad och även roten är starkt doftande.
Eldkrona (Lantana camara)
Läs även mera på Grön luft och The New Ecologist.