fbpx

Vet du om din telefon har tillverkats i en smutsig industri med slaveriliknande arbetsförhållanden och hälsofarlig produktion där barnarbete förekommer?

 

Det har äntligen börjat etableras en del företag som har en miljö/rättviseprofil och FairPhone är ett av dem. FairPhone har ökat medvetenheten om att allt inte står rätt till i produktionen av många importvaror och planerar att släppa en rättvis telefon i slutet av 2013. Det kommer att vara en smartphone med Android som operativsystem.

De mineraler de köper från Kongo kommer vara helt konfliktfria och guldet kommer vara Fairtrademärkt. Genom samarbete med IDH och Laborvoices verkar de för goda arbetsförhållanden i fabrikerna och dessutom arbetar de mot e-avfall och försöker producera så miljövänligt som det går.

Konsumenter generellt säger sig vara villiga att betala mer för rättvisa produkter, så FairPhone har alla möjligheter att kunna erbjuda ett bra och mera rättvist alternativ. En rättvis telefon kommer förhoppningsvis att skapa distributionskanaler för rättvis elektronik som andra aktörer kan ta efter. På FairPhones hemsida kan du skriva upp dig om du är intresserad av den första rättvisa telefonen.

Så vilken elektronik ska jag köpa då?

Ja, vilka mobiler/datorer/kameror/annan elektronik ska man köpa när man i vårt elektronikfixerade samhälle ändå tvingas köpa nytt. Vilket företag är minst dåligt? Låga löner, orimliga arbetstider och miljöförstöring förekommer tyvärr inom alla elektronikföretag.

Rättvis elektronik! rekommenderar att du i väntan på en FairPhone köper second hand. Då tar man sig till stor del förbi gruvorna i Kongo och fabrikerna i Asien, samtidigt som man förlänger livslängden på produkterna. (Och som bonus slipper du ju de värsta kemikalierna på köpet.)

Sprid gärna informationen om missförhållandena i elektronikindustrin och kontakta dina elektronikföretag, så kan vi tillsammans bidra till en förbättring!