fbpx
Vackra naglar vill väl alla ha och många älskar att måla naglarna i vackra färger. Tyvärr innehåller nagellacken ofta en massa hemska kemikalier som är giftiga och allergi- och cancerframkallande. Därför kommer här mina tips på en naturlig nagelvård!

Arv, hälsa och livsstil påverkar naglarna.

Naglarnas kvalitet beror till viss del på ärftliga faktorer. Vissa är födda med starka naglar, medan andra har känsliga naglar som ofta blir torra eller skivar sig. Men naglarnas kvalitet beror även på din livsstil och hälsa. Naglarna visar hur du mår! Allt från skador till sjukdomar och till och med psykisk chock eller trauman kan göra nagelytan ojämn.

Naglarna tar sin näring genom blodet och då kan man direkt avläsa på naglarna vad de har brist på. En kost med tillräckligt med vitaminer och framför allt mineraler är vitalt för vackra naglar. Att hålla naglarna i gott skick är alltså inte bara att fila och måla på nagellack.

Naturlig nagelvård

Friskare naglar med nagelolja

Gör din egen nagelolja för vackrare och friskare naglar. Smörj in nagelband, nagel och under nageltoppen med sesamolja varje dag eller en gång i veckan, beroende på vad dina naglar behöver. Gör det innan du går och lägger dig så kan du ha på bomullshandskar och oljan får verka i lugn och ro.

För spruckna naglar är ullfett och oljor såsom aprikoskärn-, jojoba-, mandel-, oliv-, persikokärn- och sesamolja bra. Vid nagelrotsinflammation kan du droppa teatreeolja direkt på nagelrotsindlammationen 1-3 gånger dagligen så går den snart tillbaka. Myrra dödar nagelsvamp, läker såriga nagelband och ger glans. Hartsen ”stärker” nageln genom att ge den ett tunt hartslager men den eteriska myrraoljan innehåller inte mycket harts, tinkturen kanske innehåller mera. Någon magisk läkning eller tillväxt åstadkommer varken hartsen, tinkturen eller oljan.

För bättre blodcirkulation så kan du också massera fingrar och underarmar samt tår och vader med druvkärnolja eller tistelolja så att linolensyra tillförs genom huden!

Färgad nagelolja

Man kan också tillverka sitt eget ”nagellack” av olivolja, pulvriserad, vit krita och ögonskugga (naturkosmetik så klart) och måla på naglarna. Ger näring och lite färg.

Nagelpolerare

Om du vill ha lena och blanka naglar kan du använda en nagelpolerare eller polerfil. Den som polerar dina naglar blanka och fina. Polera och gnid med den grövsta ytan ungefär en gång i månaden eller varannan vecka. Gnid försiktigt så du inte tunnar ut nageln så den blir skör. Den del vars yta är lite slätare kan du använda varje vecka och den blanka ytan kan du använda varje dag om du vill.

Fila naglarna

Fingernaglarna växer upp till en millimeter i veckan och för tånaglarna tar dubbelt så lång tid. Det tar i genomsnitt fem månader för en fingernagel att växa ut helt från rot till spets och de växer snabbare på sommaren än på vintern.

Fila alltid naglarna när de är torra och ungefär en gång i veckan. Det absolut viktigaste att tänka på är vilken grovlek filen har. Grovleken mäts i antal grit, antal korn per kvadratcentimeter, och ju högre grit, desto finare fil. Har du en fil som är avsedd för naturlig nagel (minst 240 grit) kan du fila från vilket håll du vill!

Min favorit är en nagelfil av glas! Sen är det bara att fila den form man önskar. Oval, fyrkantiga eller scoval (något mittemellan square/ovale). Tvätta gärna filen regelbundet med tanke på funktion och hygien.

Blek naturligt

Gulnade, tråkiga naglar kan du bleka med citron. Dela citronen i två delar och borra in naglarna i citronen och vrid dem hit och dit. Saften förstör den ”döda hud” som så gärna omger naglarna och nagelrötter. Denna behandling är så pass stark att man inte bör göra den för ofta.

Färga naglarna med henna

Du kan också färga naglarna med hennapulver som du blandar med varmt vatten till en gröt. ”Måla” naglarna med gröten och låt verka en timme eller mera. Naglarna blir orangea, roströda eller till och med mot bruna hållet om du låter det verka riktigt länge. Observera att det blir en permanent färg som växer bort med tiden!

Nagellack (på gott och ont)

Vattenbaserade nagellack

Använd nagellack endast vid speciella tillfällen och använd då vattenbaserat nagellack som fungerar som vanligt, bortsett från att man behöver hålla bort naglarna från vatten de två första timmarna. Sen behöver man inget lösningsmedel heller, utan skrapar bara bort nagellacket när man tröttnat. Naturligtvis finns det bättre och sämre vattenbaserade nagellack också. Här presenterar jag några.

OBS! Tyvärr slipper man inte undan akrylaterna trots att man väljer vattenbaserade nagellack!

Några tveksamma icke-vattenbaserade nagellack:

Dibutyl Phthalate (DBP), toluene och formaldehyd är giftiga och/eller allergi- och cancerframkallande så de saknas i de följande nagellacken. Beroende på hur många skadliga kemikalier de undviker benämns de till exempel 3-free, 4-free, osv.

Det låter ju bra, men tyvärr saknas INCI på dessa nagellacks hemsidor, så vi får inte veta vad de egentligen riktigt innehåller! Så trots att de saknar en del farliga kemikalier skulle jag ändå undvika dessa följande nagellack!

Jacava
Brittiska Jacava är 8-free och är därför fri från formaldehyd, kamfer, toluene, DBP (dibutyl phthalate), collophane, ftalater, parabener och animaliska ingredienser.

NCLA
Amerikanska NCLA är 5-free, alltså fritt från de värsta kemikalierna som formaldehyd, DBP, toluene, formaldehydharts och kampfer.

Tromborg
Danska Tromborg innehåller bland annat solrosolja, vetegroddsolja, havssalt från Döda havet och alger. Är 5-free, alltså fri från ftalater, toluene, formaldehyd, benzen och parabener.

Kure Bazaar
Franska Kure Bazaar är ett 4-free nagellack, vilket betyder att de är fria från toluene, formaldehyd, dibutylftalater (DBP) och syntetisk kamfer.

Organic Glam
Organic Glam är ett 3-free nagellack och är fritt från DBP, toluene och formaldehyd.

Chanels Le Vernis
Chanels Le Vernis är också 3-free, alltså fritt från DBP, toluene och formaldehyd.

Undvik helt ”vanliga” nagellack!

Vanliga nagellack är egentligen en form av billack och innehåller fyra viktiga komponenter: lösningsmedel, filmbildare, mjukgörare och färgpigment. Vanligaste filmbildaren är nitrocellulosa och vanliga lösningsmedel är etylacetat, isopropylalkohol, toluensulfonamid och formaldehyd. Enbart filmbildare ger ett sprött nagellack så därför tillsätts mjukgörare, ofta kamfer eller dibutylftalat. Även ricinolja brukar ingå i kombination med någon ester. Toluen kan till exempel orsaka fosterskador och måste märkas som ”hälsovådligt” i alla andra produkter – förutom kosmetika!

Överkänslighet mot nagellack visar sig sällan på naglarna utan oftare där man tar eller kliar på huden. Nagellacksrester ska sorteras som miljöfarligt avfall på grund av lösningsmedlet i nagellacket. Lösningsmedlet är både vatten- och fettlösligt och kan ta sig upp till hjärnan så man blir snurrig om man andas in ångorna.

Undvik även ”vanliga” nagellacksborttagare!

När nagellacket sen ska bort måste man använda lösningsmedel såsom aceton, metanol eller acetonfria nagellacksborttagare (remover), vilka oftast innehåller andra hälsoskadliga lösningsmedel. Kom då ihåg att inte kasta bomullstussen i toaletten så det hamnar i avloppsvattnet!

Det finns dock nya produkter på marknaden som är mera miljövänliga.