fbpx

Inlägget om fästingmedel innehåller adlinks till Glimja, Jordklok och Vetzoo.

Dessa otäckingar brukar få de flesta att rysa! De kallas fästingar, skogsbässar eller aliplåtar och är små spindeldjur som lever på att suga blod från däggdjur, fåglar och ibland även reptiler och groddjur.

Fästingar håller till i gräs och buskar, gärna längst ut i toppen av ett långt grässtrå. När de lyckats hamna på ett lämpligt offer, söker de sig till ett skyddat skrymsle på kroppen med tunn hud. Ett svagt bedövande gift sprutas in innan de börjar suga blod. Dessa vill man ju helst undvika.

De lär gilla vitt, men jag vet inte hur mycket sanning som ligger i detta påstående. Men vita och ljusa kläder kan man tänka sig att de dras till. Man kan också dra ett vitt lakan över gräset för att se om de tar fast på det.

Utvärtes fästingmedel

Fästingmedel att använda utvärtes är ovärderliga när man ska ut på picknick eller skogspromenad, eller varför inte till stranden. Nummer 1 och två är dessutom vetenskapligt belagda!

1. Doftande anti-fästingolja

Ett vinnande fästingmedel är att behandla med eteriska oljor som fästingarna ogillar. Här ger jag er mitt recept på ett fästingmedel som doftar gott, är hud- och miljövänligt och förbaskat effektivt!

Blanda allt i en liten sprayflaska eller roll-on och ha med i handväskan, bilen, på villan och hemma.

Karanjaoljan har en egen lukt som kan vara lite knepig för en del.MCT-oljan är däremot helt doftfri.

Om du vill spraya direkt på huden så kan du sätta mera olja om du blandar åt barn eller personer med känslig hud. Du kan också spraya på hårband eller liknande som fästs runt byxbenen på fotleder och andra ställen där kläderna glipar.

Det går också bra med någon annan ekologisk olja såsom mandelolja eller jojobaolja!

Här kan du läsa mer om världens effektivaste myggspray.

2. Doftande vattenbaserat spray

Undvik oljekladd på kläder! Du kan enkelt byta ut oljan mot vatten i receptet ovan. Skaka alltid flaskan först och spraya sen på skor, strumpor och byxornas nederkant. Du kan också spraya den på hundens päls mellan skulderbladen och på benen/tassarna.

3. Örthalsband åt husdjur

Det finns halsband som håller fästingar på avstånd. Petwise halsband innehåller en aktiv substans med en citrusdoft som genom att halsbandet gnuggas mot hunden när den rör på sig, reaktiveras och en repellerande zon skapas runt hunden. Så länge halsbandet doftar, ca 2-3 månader, så länge har halsbandet en repellerande effekt.

Petwise halsbandet bedömd inte vara farligt eller ge några hälsorisker för varken djur eller människor i dess omgivning om man använder halsbandet enligt instruktionerna.

4. Elektromagnetiska taggar

shoo TAGSen finns en produkt som jag hittat som visat sig fungera fantastiskt bra: shoo!TAG! Det är ett naturligt insektsmedel som är icke-toxisk och helt utan kemikalier. Skyddar mot flugor, loppor, fästingar och myggor och kan användas av människor, hundar, katter och hästar.

Shoo!TAG använder elektromagnetiska frekvenser för att skapa en skyddande barriär från skadedjur som varar upp till 4 månader. Det är en 100% grön produkt som avger elektromagnetiska frekvenser för att hålla skadedjur borta, kräver inget underhåll, är kostnadseffektiv och återvinningsbar. Dessutom får man en 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti.

5. Bärnsten som fästingmedel

bärnstenshalsbandMan kan även köpa fästinghalsband av bärnsten och de ska fungera till de allra flesta hundar och katter. Det funkar bäst om husdjuret har kort päls. Och om hunden/katten blir blöt fungerar det inte förrän den torkat upp igen. Det finns delade meningar kring huruvida dessa fungerar eller ej. Jag har inte testat.

6. Hundschampo

Ju mindre man tvättar hunden desto bättre. Men ibland är det oundvikligt. Då fungerar denna tvål och detta hundschampo bra, som också håller fästingar och loppor på avstånd.

7. Rosmarinspray som fästingmedel

  • 3 rågade msk torkade örter såsom rosmarin eller timjan
  • 5 dl vatten
  • ½ msk vitvinsvinäger eller saften av en citron
  1. Låt koka upp i 15-30 minuter, sila av och låt svalna.
  2. Häll upp på sprayflaska och förvara i kylen, skyddad från ljus.
  3. Spraya pälsen dagligen.

Du kan också testa med avkok på rölleka, timjan, renfana eller vitlök. Citronsaft kan också fungera. Lär funka både på husdjur och människor.

8. Kokosolja

Det allra enklaste sättet är att smörja in huden med en olja, till exempel ekologisk, kallpressad kokosolja. Oljan gör att fästingen får svårare att fästa på huden.

Invärtes fästingmedel

1. Ät vitlök

Andra tips för att slippa fästingar är att äta mycket vitlök och rosmarin. De ogillar verkligen den doften.

Undvik dock att ge vitlök åt hundar och katter eftersom de kan vara känsliga.

2. Vitlöksolja

Du kan också pressa några vitlöksklyftor i 5 dl olivolja. Sila sen bort löken och använd i matlagning eller som dressing på salladen.

3. Ta multi-B-vitamintillskott

Ladda också upp med ett multi-b-vitaminpreparat några veckor innan man ska ut till skärgården eller sommarstället.

Tips om fästingen redan bitit sig fast

Fästingen måste tas bort direkt och den ska långsamt dras rakt ut med en pincett så nära huden som möjligt. En enkom fästingborttagare underlättar borttagning.

Smör, olja eller nagellack ska inte användas, för då kan fästingen smitta ner värden, innan den släpper!

Om en del av fästingen blir kvar, kan det bli en lokal liten svullnad, liknande en böld eller acne. Bränn den sen i lite papper och spola ner den.

Mellan 5-30% av fästingarna uppskattas vara smittobärare till sjukdomarna Borrelia, Ehrlichia och TBE.